Dit kleurrijke drankje zit ook nog eens vol met ‘good for you’ stofjes en is een prima begin van de dag!

Rode bietensap

Rode bietensap met wortel

De meningen over het drinken van sap ten opzichte van het eten van groenten en fruit variëren dramatisch. Is het je wel eens opgevallen hoeveel tegenstrijdige berichten je overal in de media vindt? De een zegt dat sap drinken het allerbeste is dat je kunt doen voor je gezondheid, de ander roept vervolgens dat dat slecht is want je mist alle vezels en een derde maakt er weer wat anders van.

Kortom; als je af moet gaan op alle zogenaamde ‘deskundigen’ dan kun je maar beter meteen ophouden en in een hoekje gaan zitten huilen, want dan kom je er niet meer uit.

Slowjuicer met rode bietensap

Suikers

Een van de nadelen van het drinken van groente is dat je bloedsuiker er niet perse heel blij van wordt. Door het verwijderen van de vezels gaat het sap veel sneller je bloedbaan in. En dat maakt het een minder goede keuze dan het eten van diezelfde groentes.

Maar, dat gezegd hebbende; als het een manier is voor jou om meer groente te eten dan is elke aanvulling welkom. Ik maak niet op regelmatige basis sapjes zoals dit rode bietensap. Ik gebruik het eerlijk gezegd vooral om overdosis groentes uit de koelkast op te maken. De pulp die je overhoudt kun je vervolgens weer gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld deze lekkere wortel-dadelballetjes of de wortel pannenkoekjes. Op die manier gaan al die fijne vezels in ieder geval niet verloren.

En uiteindelijk komt het natuurlijk neer op dat magische woord ‘balans’. Drink jij alleen maar je groentes en eet je verder geen groente? Dan is het misschien tijd om dat te veranderen. Maar als je af en toe een groentesap drinkt als manier om je groentes aan te vullen en/of je groente voorraad op te maken dan is daar echt niks mis mee. Niet te vaak en niet te veel, is het sleutelwoord hier.

Wat betreft verhouding groente vs fruit in je sap: ik hou een 80/20 verhouding aan. 80% groenten en 20% fruit. Op die manier krijg je niet teveel suikers binnen van het fruit en je maakt het wel een beetje zoeter, want eerlijk is eerlijk; een sapje met alleen maar boerenkool vind ik echt niet lekker. Dus dat beetje fruit vind ik essentieel.

Alles over bietjes - rode bietensap

Rode bietensap

Dit rode bietensap maak je met een combinatie van rauwe rode bieten (wel even schillen), wortel, bleekselderij, sinaasappel en citroen. Ik vul het aan met wat handjes basilicum voor een extra kruidig effect.

Niet iedereen is fan van bleekselderij, maar dit kun je eventueel weglaten. Wil je het iets zoeter hebben dan kun je appels toevoegen als extra.

Je maakt ongeveer twee glazen rode bietensap met dit recept, maar een en ander is ook afhankelijk van het formaat van je groentes en fruit.

Sporty spice sap | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
No ratings yet

Rode bietensap

Een lekker kleurig groentesapje met biet, wortel, bleekselderij en citrus
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Dieetsoort glutenvrij, vegan
Porties: 2 glazen

Benodigdheden

  • Slowjuicer

Ingrediënten

  • 4 rode bieten
  • 2 wortels
  • 6 bleekselderij stengels
  • 2 sinaasappels
  • 2 citroen
  • 2 handen met basilicum

Instructies

  • Echte instructies heb je hier vast niet bij nodig, maar zorg dat je groente en fruit schoongemaakt zijn en op maat gesneden voor de juicer. Juicen en drinken maar!
Gang: Drank, Ontbijt
Keuken: Slowjuicer
Trefwoord: rode bieten, sinaasappel, wortel
Dieetsoort: glutenvrij, vegan

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 190kcal, Koolhydraten: 47g, Eiwit: 6g, Vet: 1g, Verzadigd vet: 0.1g, Meervoudigd onverzadigd vet: 0.3g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.1g, Natrium: 182mg, Kalium: 1146mg, Vezels: 13g, Suiker: 29g, Vitamine A: 10617IU, Vitamine C: 139mg, Calcium: 132mg, Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!