Witlofsalade met stoofpeer en blauwe kaas
Ah die fijne witlof! Ik kan er enorm van genieten en in deze heerlijke salade met stoofpeertjes en blauwe kaas is het ook nog eens het perfecte seizoensgerecht.
Witlofsalade met stoofpeer
We kennen witlof allemaal wel als onderdeel van de beroemde witlof met ham en kaas. Hartstikke lekker natuurlijk maar ik eet witlof eigenlijk vaker als salade. Meestal mix ik het met een andere groente. Afhankelijk van het seizoen kan dat wortel zijn of venkel of wat voor groente dan ook. Witlof combineert prima met de meeste groentes maar in dit geval bleef het bij alleen de witlof.
Ik had nog stoofpeertjes liggen en dat leek me een ideale combinatie met de pittige blauwe kaas die ik speciaal voor dit gerecht had gekocht. En ja hoor het was nog lekkerder dan ik voor ogen had.
Super makkelijk
Nog fijner is dat het een hele eenvoudige salade is. Het is letterlijk in 10 minuten klaar (aangenomen dat je stoofpeertjes al gaar zijn natuurlijk) en is een prima lunch. Maar de witlofsalade met stoofpeer kan ook heel goed fungeren als bijgerecht voor de feestdagen.
Met of zonder blauwe kaas
Of de blauwe kaas goed past bij de rest van je menu dat je moet je even zelf uitzoeken. Als je besluit om de blauwe kaas weg te laten (dat kan makkelijk namelijk) dan kun je eventueel nog wat extra toevoegen aan de witlofsalade in de vorm van wat walnootjes. Geen must natuurlijk, maar die walnoten zijn sowieso lekker. Ook met de stoofpeer erbij.
Ik maakte vervolgens een eenvoudige dressing bij de witlofsalade met stoofpeer van mayonaise met appelciderazijn en wat limoensap. Check het na het toevoegen van de appelcider even, want de ene is veel zoeter dan de ander. Ik voeg meestal wat limoensoep of citroensap toe als ik het te zoet vind. Ligt ook nog aan de mayonaise die je hebt gebruikt. Mijn favoriete mayonaise is Hellmann en die is vrij zout. Calve daarentegen is nogal zoet. Dus dan heb je weer meer nodig. Altijd even proeven dus.
Bijgerecht
Gebruik je de witlofsalade met stoofpeer als bijgerecht tijdens de feestdagen? Denk dan goed na of de blauwe kaas matcht met het gerecht waarbij je het serveert. Blauwe kaas is overheersend en gaat niet met alles samen. In geval van twijfel kun je het dan beter weglaten.
Witlofsalade met stoofpeer en blauwe kaas
Ingrediënten
- 4-5 stuks stoofpeer bereid
- 100 gr blauwe kaas
- 4 stronkjes witlof
Dressing
- 3 el mayonaise
- 1 el appelciderazijn
- 1 el limoensap
- peper en zout
Instructies
- Snij de witlof in fijne reepjes en doe deze in een ruime kom.
- Verbrokkel de blauwe kaas erover (hou een klein beetje achter) en schep het geheel even om. Snij de stoofpeer in stukjes of plakjes. Zet de stoofpeer nog even apart.
- Maak de dressing door de ingrediënten hiervoor te mengen. Maak op smaak met peper en zout. Roer een gedeelte van de dressing door de witlof. Verdeel de witlofsalade over twee kommen.
- Verdeel de stukjes of plakjes stoofpeer over de witlofsalade en doe er als laatste nog eventueel wat extra blauwe kaas over
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.