Witlof met ham en kaas (saus) – romige perfectie
Als je het hebt over een Hollandse klassieker dan is dat ongetwijfeld ook witlof met ham en kaas. Ik zeg ook, want het is misschien niet de eerste klassieker die je te binnen schiet. 🙂
Witlof met ham en kaas
Ik koos er dit keer voor om een kaassaus te maken in plaats van gewoon een plakje kaas. Dat is optioneel. Ik vind het lekkerder, doordat het geheel een stuk romiger wordt, maar het kost ook een tikkeltje meer tijd om te maken. Dus kies vooral waar jij zin in hebt.
Table of contents
Koken van de witlof
Wil je de witlof met ham en kaassaus maken dan begin je met het maken van de bechamelsaus. Althans, nadat je de witlof zelf hebt voorgekookt. Want witlof gaart niet van zichzelf in de oven. Om dit zo snel mogelijk te doen vul ik een ruime pan met water en wat zout. Ik leg de stronkjes witlof hierin. Ik prik ze een paar keer in met een vork en breng het geheel aan de kook.
Hoe lang het precies moet koken is een beetje afhankelijk van de dikte van je stronkjes. Heb je nou echt reuze exemplaren snij ze dan in de lengte doormidden. Anders duurt het wel erg lang voor de witlof gaar is. Ik hou ongeveer een minuut of 20 aan voor medium formaat stronkjes. Maar het beste is het om te testen met een vork. Als die er makkelijk in gaat in het dikste gedeelte dan is de lof gaar.
Laat goed uitlekken in een vergiet en begin ondertussen met het maken van de kaassaus.
Maken van de kaassaus
Om de kaassaus te maken begin je met een bechamelsaus. Hiervoor smelt je een flinke klont boter. Laat rustig smelten in een pannetje en voeg dan de bloem eraan toe. Laat dit eventjes meebakken zodat je het rauwe van de bloem afhaalt. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe.
Zodra je wat melk erbij doet zul je merken dat de bloem direct indikt. Dat klopt want dat is je bindmiddel. Is het opgenomen voeg dan beetje bij beetje de rest van de melk erbij. De laatste melk kun je in wat grotere hoeveelheden toevoegen. Breng het geheel aan de kook en laat een beetje indikken tot een romige saus.
Haal de pan van het vuur. Voeg nu de geraspte kaas toe en roer het geheel door.
In elkaar zetten van de witlof met ham en kaas
Om de ovenschotel in elkaar te zetten neem je een plak ham. Hierin leg je een van de witlof stronkjes. Vouw de ham eromheen en knijp – boven de gootsteen – een beetje in de plak ham om nog wat vocht uit de witlof te halen. Leg dan in een ovenschaal. Herhaal dit voor alle stronkjes.
Neem nu de kaassaus en verdeel die over de witlof heen. Heb je over dan giet je dat er gewoon bij. Extra kaas is altijd goed!
Je kunt nu nog wat extra geraspte kaas over de bovenkant strooien als je dat wilt. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat het geheel in ongeveer 20-30 minuten goudbruin kleuren.
Witlof met ham en kaas zonder de saus
Vind je het maken van de kaassaus teveel gedoe dan kun je uiteraard ook alleen een plak kaas gebruiken. Ik neem hiervoor meestal belegen of extra belegen, maar hou jij meer van jonge kaas dan kan dat uiteraard ook. Het is handig als de kaas niet te brokkelig is, zodat je het goed om de lof heen kunt vouwen.
Het is het handigste om ook hier te beginnen met de ham en daarna de kaas eromheen te wikkelen. Dan krijg je de beste smelt-actie plus je krijgt dan wel dat krokant bruine laagje. Met de ham als laatste droogt de ham uit en dat is niet perse heel aangenaam om te eten. Ook hier kun je eventueel nog wat extra geraspte kaas toevoegen als je dat wilt.
Snelle witlof met ham en kaas zónder oven
Ik hoor je denken; hoe kan dat dan? Nou op zich niet heel ingewikkeld. Voor een snelle versie van de witlof met ham en kaas neem je de stronkjes witlof en die snij je klein. Je maakt wel de bechamelsaus zoals aangegeven hierboven en je bakt ondertussen de witlof even gaar in een koekenpan met wat boter. Snij wat ham in kleine stukjes of neem kant- en klare hamblokjes.
Meng nu alles door elkaar en je hebt een super snelle versie van witlof met ham en kaas zonder dat je een oven nodig hebt. Overigens kun je het nóg sneller maken door kaasblokjes erdoor te doen in plaats van de kaassaus, maar eerlijk gezegd vind ik dat qua smaak echt wel heel anders.
Witlof met ham en kaas
Benodigdheden
- ovenschotel 25 x 30
Ingrediënten
- 4 stuks witlof
- 4 plakken gekookte ham
- 4 plakken oude kaas
- Extra geraspte kaas voor erover optioneel
- Aardappelpuree om te serveren
Bechamelsaus
- 25 gr roomboter
- 25 gr bloem
- 200 ml volle melk eventueel meer
- 150 gr geraspte oude kaas
Instructies
- Maak de witlof schoon en kook de stronkjes voor een minuut of 10 in een pan met gezouten water. Er moet een vork relatief makkelijk in de lof kunnen. Afhankelijk van de dikte van de witlof kan het korter of langer duren. Test het dus goed.
- Laat de witlof goed uitlekken en afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Neem nu een stronkje witlof en knijp het water er nog een keer uit. Wikkel het stronkje witlof in een plakje ham en dan en plakje kaas. Herhaal dit voor alle stronkjes en leg ze strak tegen elkaar in een ovenschaaltje. Bestrooi eventueel met nog extra geraspte kaas.
- Zet de ovenschaal in de oven en bak voor ongeveer 20 minuten of tot de kaas mooi gesmolten is.
Bechamelsaus
- Kies je voor de versie met kaassaus dan kook je de witlof op dezelfde manier. In plaats van het plakje kaas giet je dan de kaassaus over de witlof met de ham heen.
- Om de kaassaus te maken smelt je de boter in een steelpannetje tot goed gesmolten. Voeg de bloem toe en bak deze even mee.
- Voeg nu beetje bij beetje melk toe tot je alles hebt gebruikt. Breng aan de kook en laat een beetje indikken. (zorg dat het niet aanbakt!)
- Haal van het vuur en roer 100 gram van de geraspte kaas erdoor. De overige 50 gram gebruik je zometeen om nog over de kaas te strooien.
- Verdeel de kaassaus over de lof en bestrooi met de resterende kaas. Bak in de oven tot goudbruin in ongeveer 20-30 minuten.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Zelf doe ik de gewassen witlof in een ronde ovenschaal. De dikke stronken snijd ik doormidden. De uiteinden van de lof zoveel mogelijk naar de rand de schaal en dan 10 minuten in de magnetron op vol vermogen.
Ah thanks voor de tip ook Marijke. Ik geloof dat ik toch ook eens een magnetron moet gaan aanschaffen… 😉
Mijn snelle recept van Witlof ham en kaas: Witlof stronkjes 5 min in stoomzakje in de magnetron, stoomzakje punten schuin afknippen om uit te lekken, witlof omwikkelen met ham, op vetvrij papier in schaal leggen geraspte kaas erover met klein beetje gerookte paprikapoeder en in Airfryer een korstje op laten komen.
Goed idee zo Ineke. Ik heb geen magnetron maar er zijn vast genoeg mensen die hier zeker wat mee kunnen!