Simone's Kitchen

Gebakken witlof met kip in salie mosterd roomsaus € 2,92

20140208-MH2A5119

Ja hoor, daar is weer een budget gerecht… Jullie begonnen de moed al op te geven.. 😉 Ik had me echt in het begin voorgenomen om van elk gerecht een foto te maken, maar ja, in de praktijk blijkt dat dan weer niet zo heel erg praktisch. Hutspot is ook niet meteen een gerecht om uitgebreid te gaan delen (want dat kent iedereen wel toch?) dus dat werd het al snel niet. Plus dat Valentijnsdag er natuurlijk ook nog tussendoor kwam… Je weet hoe dat gaat!

20140208-MH2A5117

Dit gerecht verdiend echter wel een aanbeveling want jeetje wat is dit lekker! En het valt nog net binnen het budget maar ook alleen maar omdat de kipfilet in de aanbieding was met 700 gr voor 4 euro (Appie geloof ik). Maar dit is wel een blijvertje. Na twee dagen witlof met ham en kaas te hebben gegeten vond ik wel tijd voor een ander witlof gerecht en met de mosterd saus erdoor is dit weliswaar ook uit de oven maar toch een totaal andere smaak.

De witlof is de laatste tijd regelmatig her en der in de aanbieding en je kunt er behalve een ovengerecht natuurlijk ook een heerlijke frisse salade van maken.

Totale kosten van dit gerecht voor 2 personen per dag is € 2,92

Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

gebakken witlof met kip in salie mosterd roomsaus

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 40 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 3 stronken witlof € 0 50
  • 1 el olijfolie € 0.10
  • 3 el droge witte wijn bouillon of water € 0,30
  • 500 gr kipfilet € 3.00
  • 25 gr boter € 0 12
  • 1 ui fijn gesneden € 0,10
  • 1 knoflookteen € 0 05

Voor de saus

  • 25 gr boter € 0 12
  • 1 el bloem € 0 05
  • 300 ml mik € 0 27
  • 150 ml creme fraiche € 0 33
  • 4-6 salie blaadjes € 0 30
  • 4-5 tl mosterd € 0 10
  • 50 gr geraspte kaas € 0 50

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 C. Haal de uiteinden van de lof eraf, eventuele lelijke blaadjes van de buitenkant ook en snij de lofstronkjes in vieren (in de lengte). Giet de olijfolie over de bodem van een platte ovenschaal en leg de partjes witlof erin. In een enkele laag met de gesneden kant boven. Giet hier de wijn overheen en dek af met aluminiumfolie. Zet voor tien minuten in de oven terwijl je de rest van de ingredienten bereid.
  • Snij de kip in strips van 1 cm dik. Doe er peper en zout op en smelt de boter in een grote koekenpan tot goed warm. Voeg de kip eraan toe en bak dit 4-5 minuten of tot de kip goudbruin kleurt. Voeg de gesnipperde ui en knoflook eraan toe en bak dit voor een minuut mee.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en voeg het kipmengsel toe aan de lof. Doe de folie er weer even op en zet aan de kant terwijl je de saus maakt.
  • Smelt de boter voor de saus in de koekenpan (die hoef je niet eerst te wassen) en roer dan de bloem erdoor. Giet geleidelijk de melk erin terwijl je continue roert tot het mengsel iets dikker wordt.
  • Haal van het vuur en roer de creme fraiche, de sale en de mosterd erdoor. Proef en voeg eventueel nog wat extra mosterd toe of peper en zout als je denkt dat het nodig is.
  • Giet de saus over de witlof en kip heen en dek het geheel af met geraspte kaas. Zet dit – zonder de folie – nog 25-30 minuten in de oven tot de saus bubbelt en de kaas goudbruin is geworden

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

2 comments

  1. Avatar

    Ik had je er al over gehoord! Blij dat ik het recept nu heb. Ga dat ook een keer maken. Met het volgende groentepakket…. Als Lisa iets anders kan eten, want die houdt niet van mosterd…

  2. Avatar

    Gisteren gemaakt, was heerlijk:-) Bij gebrek aan verse salie, maar verse dragon gebruikt. Dank voor het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!