Witlof is met stip denk ik wel een van de soorten groente die ik veel eet. Niet alleen omdat het zo ontzettend makkelijk is maar het is natuurlijk ook heel veelzijdig. Dit witlof recept met geroosterde wortel en burrata is er eentje om te onthouden!

Witlof met geroosterde wortel en burrata

Witlof recept met geroosterde wortel

Het feit dat ik witlof zo veel eet is denk ik vooral dankzij het feit dat het rauw super lekker is in een salade, maar ook witlof met ham en kaas zet ik natuurlijk graag op tafel. Voor het komend jaar wil ik me meer gaan focussen op alle soorten groente en hoe veelzijdig die allemaal zijn, dus verwacht zeker nog een flink aantal nieuwe witlof recepten. Deze met geroosterde wortel, kaki en burrata is er eentje om te onthouden!

witlof recept met geroosterde wortel en burrata

Dressing niet nodig

Het grappige aan dit witlof recept is dat je eigenlijk geen dressing nodig hebt. De reden daarvan is dat de burrata fungeert als “dressing” Als je een goede burrata hebt is het zacht en romig. Daardoor kun je het prima gebruiken in plaats van de dressing. Wil je er nu toch een dressing bijmaken? Dan kan dat eenvoudig door bijvoorbeeld een honing mosterd dressing te maken of check hier de post over het maken van een heerlijke dressing.

Je kunt de burrata ook vervangen door mozzarella, maar dan heb je wel een dressing nodig. Wil je weten wat het verschil is tussen burrata en mozzarella?

Roosteren van de wortels

Voor dit recept gebruikte ik de witlof rauw, maar de wortels zijn geroosterd. Dat is het enige warme element aan de salade. En tevens ook het meest tijdrovend, maar wel de moeite waard. Voor de geroosterde wortels gebruikte ik bospeen. (bewaar het loof trouwens, want daar kun je weer een lekkere wortelpesto mee maken!)

Dikke wortels heb ik in de lengte in vieren gesneden, de rest in de lengte in twee. Normaal gesproken heb je dan aan een half uur roosteren in de oven op 200˚C genoeg. De wortels worden vóór het roosteren besprenkelt met olijfolie, kaneel, chilipoeder, komijnzaad en een beetje gemalen koriander. Dat geeft het een lekker kruidig geheel.

witlof recept met geroosterde wortel en burrata

Met kaki

In deze tijd van het jaar is de kaki goed verkrijgbaar. Zorg dat je een mooi rijp exemplaar gebruikt voor de salade. Geen kaki te vinden? Dan kun je dat eventueel vervangen door schijfjes sinaasappel bijvoorbeeld. In dat geval is het heerlijk om de sinaasappel even te roosteren in een koekenpan met een beetje honing.

Een bol burrata is relatief veel per persoon. Je kunt ook ieder een halve bol serveren. Ook afhankelijk van het formaat van de burrata zelf. Die van mij waren relatief klein (en ik hou van veel burrata).

Check ook dit lekkere recept met geroosterde wortel en geitenkaas.

witlof recept met geroosterde wortel en burrata

Witlof met geroosterde wortel en burrata

5 van 1 stem
GangDiner
KeukenHollandse keuken

Een heerlijk gerecht van witlof met geroosterde wortel, burrata en kaki fruit. Gecombineerd met lekker veel specerijen en knapperige nootjes
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 40 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 500 gr wortel
  • 2 el olijfolie
  • 1 el honing
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl koriander (gemalen)
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1/4 tl chilipoeder
  • 500 gr witlof (ongeveer 4 stronkjes)
  • 2 rijpe kaki
  • 2 bollen burrata 200 gr in totaal
  • 2 el pistache gehakt
  • 2 el granaatappelpitjes
  • basilicum of andere cress optioneel
  • peper en zout

  • Verwarm de oven voor op 200˚C. Maak de wortels schoon en snij doormidden in de lengte. Voor dikke wortels, snij in vieren.
  • Leg de wortels op een bakplaat en drizzle de olijfolie en de honing eroverheen. Strooi de specerijen (kaneel, komijn, koriander, chili en peper en zout) eroverheen. Rooster in de oven voor ongeveer een half uur of tot je er een vork in kunt prikken.
  • Terwijl de wortels roosteren bereid je de overige ingrediënten. Snij de witlof in reepjes en de kaki in blokjes of in plakjes.
  • Zodra de wortels geroosterd zijn verdeel je ze over twee borden, leg hier de plakjes kaki bij en de gesneden witlof. Leg op elk bord een bol burrata. Bestrooi als laatste met de pistache en de granaatappelpitjes.
  • Versier desgewenst met kleine blaadjes basilicum of een andere soort cress

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 727kcal | Koolhydraten: 80g | Eiwit: 25g | Vet: 44g | Verzadigd vet: 17g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 12g | Cholesterol: 71mg | Natrium: 182mg | Kalium: 1734mg | Vezels: 23g | Suiker: 44g | Vitamine A: 45454IU | Vitamine C: 36mg | Calcium: 695mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.