De basis voor het maken van een goede dressing | simoneskitchen.nlMaak een eenvoudige salade geweldig

Dat ik een groot zwak heb voor salades is wellicht wel bekend als je kijkt naar het aantal saladerecepten dat je hier op de site vindt. Maar een salade zonder dressing is als Johan Cruyf zonder voetbal (haha, ik kon even geen andere vergelijking vinden. Sorry) Een saaie salade kun je pimpen door aandacht te besteden aan de dressing die er door gaat en een goede salade maak je fantastisch door de dressing.

Vroeger

Toen ik opgroeide hadden we een fles slasaus. Dat was mijn moeders idee van een saladedressing en wij aten dat braaf op. Die slasaus flessen zijn er nog steeds maar die komen er hier niet meer in. Natuurlijk verkopen we zelf ook nog eens de lekkerste olie en azijn dus echt veel reden voor die slasaus hebben we niet meer. Maar waar moet je nu op letten als je zelf een topdressing wilt maken?

Balans

Om te beginnen moet er een goede balans zijn tussen vet en zuur. De basisverhouding hiervoor is 3 el olijfolie met 1 el zuur. Met een beetje zout en peper om de smaken op te halen. Meer heb je niet nodig.

De basis voor het maken van een goede dressing | simoneskitchen.nl

Basisdressing

Met de olie kun je variëren. Een topper is bijvoorbeeld onze basilicumolie of geef de dressing een nootachtige smaak door een notenolie te gebruiken zoals bijvoorbeeld amandelolie.

Extra’s

Wil je je basisdressing iets extra’s meegeven dan voeg je er smaken aan toe, zoals bv een lepeltje mosterd of verse kruiden. Of geef het extra pit met wat chilivlokken. Wees vooral niet bang om hierin te experimenteren. Uiteindelijk moet het geheel passen bij de smaken die je in je salade hebt zitten. Als je de dressing proeft mag het iets zuur smaken. Gebruik ik een zoete azijn zoals mijn favoriet de appelciderazijn, dan zul je merken dat de dressing wat olie-achtig blijft smaken. Voeg dan een eetlepel extra citroensap toe om dat weer op te heffen. Zoek continue die balans op.

Dressing op basis van mayonaise

Hoewel ik vaak olijfolie gebruik als basis voor een dressing vind ik een dressing met een basis van mayonaise vaak nog net even lekkerder. Gebruik dan liefst wel homemade mayonaise zodat je de smaken die erin gaan helemaal zelf in de hand hebt.

Basis mayo dressing

  • 3 el mayonaise
  • 1 el appelcider of andere azijn
  • peper
  • zout

Extra’s

  • chipotle, sriracha of chilisaus voor een pittige dressing
  • verse fijngehakte kruiden, voor een kruidige dressing
  • mosterd en honing, voor een zoete pittige dressing
  • sweet chilisaus voor een aziatische getinte dressing (voeg er ook eens een klein beetje vissaus aan toe)

Dressing op basis van olie en notenpasta

Probeer ook eens een dressing te maken op basis van notenpasta zoals amandelboter. Dat is altijd wat lastiger om los te roeren dus lukt dat niet goed om glad te krijgen doe het dan in het bakje van de staafmixer en meng op die manier even door tot het glad is. Aan de notenpasta voeg je wat olijfolie toe, roer tot het een geheel wordt en proef dan even wat de smaak is. Het zal op dat moment te veel naar olie smaken, dus dan voeg je weer wat zuur toe. Ook hier weer zoek je altijd de balans op. Is het te zuur voeg je een theelepeltje honing toe of iets meer olie. Is het te olie-achtig dan voeg je iets meer zuur toe. Is het te zoet, dan voeg je weer wat meer olie of zuur toe.

Uiteindelijk zijn er oneindig veel mogelijkheden voor dressings. Denk ook eens aan een dressing op basis van tahini of op basis van zonnebloemboter. Als je kijkt in de rubriek basisrecepten dan vind je nog veel meer inspiratie voor een fijne dressing!

 

Delen is fijn!