Zonnebloempit boter of sunflowerseed butter maken | simoneskitchen.nl

Zelf zonnebloempitboter maken

In een lang en grijs verleden (…) wist ik niet dat je “pindakaas” kunt maken van nagenoeg alle noten. En dat dat eigenlijk heel erg makkelijk is om te doen. Ik kwam daar ooit achter dankzij een Daring Cooks challenge in 2010 waar ik amandelboter maakte… Trouwens; er moet me even iets van het hart; waarom heet pindakaas pindakaas en alle andere notensmeersels boter?? Het is net zo min ‘boter’ als pindakaas en je maakt het op precies dezelfde manier. Komt het doordat pindakaas heel normaal klinkt? Pindaboter? In het engels heet het peanut butter dus die zijn in ieder geval een heel stuk logischer aan het werk als wij hier.

Zonnebloempit 'pindakaas' simoneskitchen.nl

Affijn… iets als amandelkaas klinkt toch ook wel heel anders als amandelboter. Maar het is wel onlogisch. Vind ik dan toch… Goed, de mensen van de whole30 hebben bedacht dat pinda’s slecht voor je zijn. Een pinda – zo moet je weten – is namelijk geen echte noot maar valt eigenlijk onder de peulvruchten en heeft in die hoedanigheid de eigenschap om allergische reacties op te wekken bij mensen. En omdat de whole30 ook bedoelt is om dat uit te sluiten zijn pinda’s off limits. En daarmee ook; pindakaas en…. pindasaus.

Zonnebloempitboter | simoneskitchen.nl

Ik zag echter een heerlijk recept in het boek Well Fed 2 van Melissa Joulwan. Een boek vol met paleo recepten waarvan het merendeel ook whole30 approved zijn. Wat had je daarvoor nodig? Juist zonnebloempitboter. Oftewel sunflowerseed butter (klinkt toch beter vind ik hoor) Niet iets dat je hier in de supermarkt kunt kopen.

Dus een kleine zoektocht op het internet bracht al gauw een aantal recepten voor het maken van deze boter omhoog en hoewel het even tijd kost om te maken, is het in weze supersimpel.

De smaak is wat bitterder als je gewend bent van pindakaas. Ik ga binnenkort kijken wat er gebeurd als ik hier een heuse “pindasaus” mee ga maken. Sunshine sauce is geloof ik hoe ze het in de US noemen. Klinkt leuk! Voor nu het recept voor de zonnebloempitboter.

Print recept Pin recept
No ratings yet

Zelf zonnebloempitboter maken

Ingrediënten

  • 300-400 gram gepelde zonnebloempitjes verder onbehandeld
  • 1 tl vanille
  • snufje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 C.
  • Spreid de zonnebloempitjes uit over een bakplaat zodat je een laag hebt
  • Rooster in de oven tot ze lichtbruin zijn. Let op dat het niet te hard gaat want ze verbranden snel en worden dan heel onaangenaam bitter. Beter iets te licht als te donker!
  • Zodra ze goed zijn laat je ze even afkoelen maar niet helemaal koud worden. Doe over in de kom van je keukenmachine.
  • En nu komt het lange process. Het zal eerst veranderen in zand, daarna nat zand, dan klompen nat zand en uiteindelijk – na lang wachten – zal het de olie loslaten en veranderen in een gladde smeuiige massa. Maar nogmaals dat duurt echt wel een tijdje dus wanhoop niet.
  • Breek de klont regelmatig in stukjes tussendoor en als de motor van je machine te heet wordt zet hem dan tussendoor even uit om af te koelen. Je wilt geen overhitte motor. De zonnebloempitmassa wordt ook heet maar dat is normaal door alle frictie en kan geen kwaad. Voeg aan het eind het zout toe en de vanille en draai nog even goed door.
  • Zodra het glad genoeg is doe je het over in een luchtdicht afsluitbare pot en eet je het binnen een week of gebruik je het als basis voor een saus

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!