Hoe maak je zelf de allerlekkerste Pad Thai
Ben je ooit in Thailand geweest dan heb je ongetwijfeld wel eens Pad Thai gegeten. Dit heerlijke Thaise gerecht kun je ook heel makkelijk thuis maken met mijn homemade versie.
Thailand
We hadden het warm want we liepen al uren te slenteren door Chiang Mai (Thailand) Het was de dag van Loy Krathong en overal in de stad stonden kraampjes of waren mensen bezig de mooiste versieringen te maken voor het feest. Maar de inwendige mens moest natuurlijk ook verzorgd worden en dat is in Thailand niet heel ingewikkeld want op elke straathoek vind je wel iets te eten.
Wij liepen tegen een druk mini marktje aan en bij één kraampje was het wel heel erg druk. Wij drukten onze neus ertussen en het een na het andere lekkere gerecht werd in een kartonnen bakje geschept en ging over de toonbank. Als zoete broodjes zeg maar. Het kraampje verkocht ook maar één ding en dat bleek Pad Thai te zijn. Onze eerste kennismaking met dit lekkere Thaise gerecht kostte welgeteld 50 cent. Je begrijpt bijna niet dat ze het daarvoor kunnen maken maar na éen hap waren we verkocht.
Pad Thai wordt van oorsprong gemaakt met geweekte rijstnoedels en de variaties in recepten is groot. Je kunt er van alles in kwijt eigenlijk dus volg vooral je eigen gevoel. Ik gebruikte gewone noedels want die had ik nog in huis.
Pad Thai
Om de pad thai te maken is niet ingewikkeld, maar je hebt wel een paar ingrediënten nodig die je wellicht niet in de supermarkt kunt kopen. De toko is dan de aangewezen plek voor de wat minder bekende ingrediënten.
De taugé die je gebruikt gaat voor de helft door het gerecht heen in de wok en de andere helft geef je er rauw bij. Alternatief kun je het ook even overgieten met heet water om het rauwe eraf te halen. Net wat je lekker vindt.
De pad thai zelf is super snel klaar. Je bereidt alles snel in de wok, mits je alles klaar hebt staan om erin te doen. De noedels kook je al van tevoren en zet je in koud water klaar. Op die manier plakken ze niet aan elkaar en kun je de rest op je gemak klaarmaken.
Kip
Ik gebruikte hier kip voor de pad thai maar je komt ook vaak versies tegen die vegetarisch zijn of die met garnalen zijn gemaakt. Ook varkensvlees is zeker een optie. Kortom het is een redelijk flexibel gerecht waar je dingen aan kunt toevoegen of kunt weglaten. Ideaal als snelle maaltijd voor doordeweeks!
Pad Thai
Ingrediënten
- 100 gr noedels
- 100 gr tauge
- 1 sjalot gesnipperd
- 2 teentjes knoflook
- 2 el olie om te koken
- 2 el pinda’s gehakte
- 100 gr kip gekookt en geplukt
- 2 el tamarind pasta
- 3 tl vissaus
- ½ el chilivlokken
- 2 el suiker
- 1/2 limoen
- 1 ei
- peper gemalen
- bieslook
- 1 limoen om te serveren
Instructies
- Kook de noodles, giet af en bewaar in koud water tot gebruik.
- Snij de (Chinese) bieslook in stukken van 2 cm. Zet een paar apart voor de garnering. Was de taugé en bewaar de helft om er vers bij te geven. Snipper de sjalotjes en snij de knoflook fijn. Meng ze samen.
- Gebruik een wok en verhit deze op hoog vuur. Doe olie in de wok en rooster de pinda’s. Verwijder uit de wok. Voeg sjalotjes, knoflook en kip toe en roerbak tot ze bruin worden.
- Voeg de noodles toe aan de wok. Roerbak vlug om plakken te voorkomen Voeg tamarind pasta, suiker, vissaus en chili peper toe. Roerbak op hoog vuur. Als je veel vocht ziet is je wok niet heet genoeg. Zet het vuur in dat geval hoger.
- Maak ruimte voor het ei door de noodles aan de kant te schuiven. Breek het ei in de wok en scramble tot alles bijna is gekookt. Roer het ei door de noodles heen.
- Bestrooi met witte peper. Voeg taugé toe en bieslook. Roer nog een paar keer door.
- Doe op je borden en bestrooi met gemalen peper en de pinda’s. Serveer heet met een limoenschijftje, bieslook en de rauwe taugé.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Lijkt mij heerlijk en wil ik vanavond maken met garnalen.
Nu heb ik alles wel in huis behalve de tamarinde,kan ik die ergens door vervangen?
Gr Evelien
Tamarinde is vooral zuur dus voor iets van limoen of citroen is het handigste.
Bedankt voor je snelle reactie dan voeg ik wat extra limoen toe.
Laat nog weten hoe het smaakte.
Evelien
Nou was super goed gelukt en echt heerlijk.
Heb alleen nog verse rode peper en een half kippenbouillon blokje toegevoegd.
Gr Evelien
Ah wat goed om te horen Evelien. Blij dat ie in de smaak is gevallen!
Nog een vraag want ik wil dit gerecht maken voor 6 personen maar kan ik de vissaus en tamarinde wel verdrievoudigen?
Of word het dan te zout?
Hmm, ik zou het verdubbelen en niet verdrievoudigen. Maar proef het vooral ook even om te checken!
Zalig recept en snel klaar. Echt een nieuwe smaak!
Dankjewel Marjon. Fijn dat het in de smaak is gevallen!