Hoe maak je zelf de allerlekkerste Pad Thai
Ben je ooit in Thailand geweest dan heb je ongetwijfeld wel eens Pad Thai gegeten. Dit heerlijke Thaise gerecht kun je ook heel makkelijk thuis maken met mijn homemade versie.
Thailand
We hadden het warm want we liepen al uren te slenteren door Chiang Mai (Thailand) Het was de dag van Loy Krathong en overal in de stad stonden kraampjes of waren mensen bezig de mooiste versieringen te maken voor het feest. Maar de inwendige mens moest natuurlijk ook verzorgd worden en dat is in Thailand niet heel ingewikkeld want op elke straathoek vind je wel iets te eten.
Wij liepen tegen een druk mini marktje aan en bij één kraampje was het wel heel erg druk. Wij drukten onze neus ertussen en het een na het andere lekkere gerecht werd in een kartonnen bakje geschept en ging over de toonbank. Als zoete broodjes zeg maar. Het kraampje verkocht ook maar één ding en dat bleek Pad Thai te zijn. Onze eerste kennismaking met dit lekkere Thaise gerecht kostte welgeteld 50 cent. Je begrijpt bijna niet dat ze het daarvoor kunnen maken maar na éen hap waren we verkocht.
Pad Thai wordt van oorsprong gemaakt met geweekte rijstnoedels en de variaties in recepten is groot. Je kunt er van alles in kwijt eigenlijk dus volg vooral je eigen gevoel. Ik gebruikte gewone noedels want die had ik nog in huis.
Pad Thai
Onderstaand recept is mijn interpretatie van dit klassieke Thaise gerecht. Het is heerlijk snel klaar en wil je er wat meer groentes aan toevoegen dan is het makkelijk aan te passen. Ik voeg er vaak wat broccoli of courgette aan toe. Absoluut niet traditioneel maar ik vind het wel altijd fijn om wat meer groentes erbij te serveren. Of maak een lekkere komkommersalade voor erbij.
Pad Thai
Ingrediënten
- 100 gr noedels
- 100 gr tauge
- bieslook
- 2 el olie om te koken
- 2 el tamarind pasta
- 2 el suiker
- 1 sjalot gehakte
- 100 gr kip gekookt en geplukt
- 1/2 limoen
- 2 el pinda’s gehakte
- peper gemalen
- ½ el chilivlokken
- 2 teentjes knoflook
- 3 tl vissaus
- 1 ei
Instructies
- Kook de noodles, giet af en bewaar in koud water tot gebruik.
- Snij de (Chinese) bieslook in stukken van 2 cm. Zet een paar apart voor de garnering. Was de taugé en bewaar de helft om er vers bij te geven. Hak de sjalotjes en knoflook samen.u
- Gebruik een wok en verhit deze op hoog vuur. Doe olie in de wok en rooster de pinda’s. Verwijder van de wok. Voeg sjalotjes, knoflook en kip toe en roer tot ze bruin worden.
- Voeg de noodles toe aan de wok. Roerbak vlug om plakken te voorkomen Voeg tamarind pasta, suiker, vissaus en chili peper toe. Roerbak op hoog vuur. Als je veel vocht ziet is je wok niet heet genoeg. Zet het vuur in dat geval hoger.
- Maak ruimte voor het ei door de noodles aan de kant te schuiven. Breek het ei in de wok en scramble tot alles bijna is gekookt. Roer het ei door de noodles heen.
- Bestrooi met witte peper. Voeg taugé toe en bieslook. Roer nog een paar keer door.
- Doe op je borden en bestrooi met gemalen peper en de pinda’s. Serveer heet met een limoenschijftje, bieslook en de rauwe taugé.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Zalig recept en snel klaar. Echt een nieuwe smaak!
Dankjewel Marjon. Fijn dat het in de smaak is gevallen!