Foe yong hai kennen we ongetwijfeld allemaal van de Chinees. Maar het is veel lekkerder én super makkelijk om het thuis te maken.

Foe yong hai

Foe yong hai

Als kind gingen mijn ouders sporadisch naar de lokale Chinees en kwam pa altijd thuis met een enorme bak eten. Standaard zat daar in babi pangang en foe yong hai. Volgens mij was dat zelfs het standaard weekmenu bij de Chinees. Ik weet het niet meer zeker. Eenmaal op kamers woonde ik recht tegenover een Chinees restaurant. In die tijd zat ik nog niet zo heel erg in het zelf koken en dus was de Chinees een welkome afwisseling van mijn “dieet”.

Tegenwoordig ga ik zelden tot nooit meer langs de Chinees. Ik vind het gewoon niet lekker meer. Het is of mierzoet of het is bremzout. Ook de foe yong hai – een van mijn favoriete gerechten – is niet meer wat het is geweest. Of mijn smaak nu is veranderd of het gerecht zelf… ik kan het je niet vertellen, maar feit is dat ik het niet meer haal bij het restaurant.

Foe yong hai

Zelf maken

Maar als er een gerecht is wat makkelijk thuis te maken is, dan is het wel foe yong hai. In weze is het eenvoudigweg een omelet met groente en een zoete tomatensaus. Behalve groente kun je er ook kip of garnalen aan toevoegen. Officieel heet het met kip foe yong kai geloof ik, maar deze is enkel met groenten. De hai in de naam stamt nog van de tijd dat er krabvlees door de omelet zat. Maar dat zal tegenwoordig negen van de tien keer te kostbaar zijn.

Voor de saus gebruikte ik een mix van passata, ketjap, sweet chilisaus en gembersiroop. En voor de pit voegde ik er een klein beetje chilipoeder aan toe. Ik vond het zo ontzettend lekker! En ook echt heel makkelijk om te maken. De saus bevat dus wel suiker (uit de sweet chili, ketjap en uit de gembersiroop) maar toch veel minder dan de versie die je in een restaurant geserveerd krijgt.

Magische saus

De saus vond ik trouwens echt magisch lekker. De combinatie van de gember, sweet chili en het pittige is echt een match made in heaven. Wil je trouwens de foe yong hai maken maar dan zonder de suiker in de saus? Serveer het dan met deze tomatenketchup zonder suiker. Niet helemaal hetzelfde maar een goede vervanging.

Foe yong hai

Welke groente doe je door de omelet?

Als je de saus even wegdenkt dan is een foe yong hai natuurlijk eigenlijk gewoon een omelet met groente. En daarmee ook eigenlijk een heel gezond gerecht. Welke groente je door de omelet doet is aan jou. Ik koos dit keer voor gemak en gebruikte kant- en klare roerbakgroente. Dat is overigens nooit de beste keus want het is veel duurder dan het zelf snijden van groente. Ik had echter nog een paar gerechten op de planning en dan tellen de minuten. En het kan zeker. Ik gebruikte de Chinese wokgroentemix.

Maar je kunt er van alles doordoen. Ook ideaal om de restjes groente op te maken van de dag ervoor. Dus denk aan stukjes zoete aardappel, broccoli, courgette, aubergine, sugarsnaps, doperwten en wat je nog maar meer lekker vindt.

Kun je foe yong hai bewaren?

Ja dat kan. Ik had het in de ochtend gemaakt en ’s avonds gegeten. Ook koud vond ik het prima te eten, maar je kunt het natuurlijk even opwarmen in de magnetron of in de oven (afgedekt met alu folie) en dan warm eten. Je kunt het ongeveer twee dagen in de koeling bewaren.

Foe yong hai
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
5 van 2 stemmen

Foe Yong Hai

Deze klassieker uit de Chinese keuken is super eenvoudig om thuis te maken!
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Dieetsoort glutenvrij
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 1 el olie
  • 200 gr roerbakgroentes fijngesneden
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 5 eieren
  • 1 bosui in ringetjes
  • 125 gr taugé
  • peper en zout

Foe yong hai saus

  • 300 ml passata of andere tomatensaus
  • 1 el ketjap manis
  • 4 el sweet chilisaus
  • 2 el gembersiroop
  • 1 el azijn
  • 1 tl maizena

Instructies

  • Verhit een koekenpan met wat olie op hoog vuur. Voeg de roerbakgroentes toe en de chilivlokken en bak deze tot ze gaar zijn, een minuutje of vijf. Breng op smaak met peper en zout.
  • breek de eieren in een kom en klop ze los met peper en zout. Giet de eieren over de groente in de pan en laat het geheel garen. Breek de omelet voor het einde van de baktijd in stukken zodat het een beetje een rommelige omelet wordt.
  • De saus maak je door de passata in een klein steelpannetje te doen. Voeg hier de ketjap, gembersiroop, azijn en sweet chilisaus bij en roer het even goed door. In principe kun je het zo gebruiken maar wil je het wat dikker meng dan een theelepel maizena met een klein beetje vocht tot het een glad papje is en voeg dit toe aan de foe yong hai saus.
  • Serveer de omelet met de saus en eventueel met rijst of bloemkoolrijst.
  • Serveer met extra tauge en bosuitje.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Chinese keuken
Trefwoord: bosui, eieren, tauge
Dieetsoort: glutenvrij

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 479kcal, Koolhydraten: 59g, Eiwit: 22g, Vet: 19g, Verzadigd vet: 5g, Meervoudigd onverzadigd vet: 3g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 9g, Transvet: 0.04g, Cholesterol: 409mg, Natrium: 764mg, Kalium: 1179mg, Vezels: 9g, Suiker: 34g, Vitamine A: 6702IU, Vitamine C: 37mg, Calcium: 130mg, Ijzer: 6mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!