Groene mangosalade
Groene mangosalade
We waren op reis door Thailand en tijdens een stop ergens onderweg in een klein en redelijk onooglijk tentje vertelde Sandra, onze reisleidster, dat we echt een groene mangosalade moesten proberen. Nu ben ik een heuse mango fan, maar het eten van een onrijpe mango leek me nou niet meteen het toppunt van culinair genoegen. Maar het was zinderend heet die dag en een lekker frisse salade klonk zonder meer al erg aantrekkelijk.
We kregen een kommetje voor ons met reepjes. Reepjes die naar ik aannam dan de mango waren maar om nou te zeggen dat het er geweldig uitzag.. Nou nee…Eén hap en ik was echter overtuigd. Wat was dit lekker! Zoet, zuur, bitter… Perfect voor warm weer.
Op zoek naar het ultieme recept
Sindsdien ben ik op zoek naar het ultieme recept van die mango salade. Het recept van de groene papaya salade deelde ik al met je tijdens de kookclub en om eerlijk te zijn; vraag ik me af of ik toen nou een papaya of een mango salade heb gegeten. Gezien mijn voorliefde voor mango, gok ik dat het deze was.
Dus toen Es en ik weer eens aan het koken waren leek het me leuk om een groene mangosalade te proberen. Toeval wil dat onze toko ze had liggen en laten we wel wezen, meestal is het moeilijker om rijpe mango’s te vinden als om groene mango’s te vinden, maar het herkennen van beiden blijft altijd wel een lastig punt.
Ondertussen vraag ik me af of een beetje meer structuur hier op de site iets is wat goed is, of niet goed? Blijf ik zo doorgaan (wat me overigens prima bevalt, maar dat even terzijde) of zal ik de week wat meer verdelen in vaste topics per dag? We hebben natuurlijk al Dude Food Dinsdag en het is makkelijk om daar nog wat dingen aan toe te voegen. Dat is fijn aan de ene kant want het geeft een beetje structuur aan de week maar aan de andere kant beperkt het natuurlijk ook een beetje de spontane acties… Alhoewel… die kunnen natuurlijk ook best tussendoor.
Zoals altijd ben ik wel benieuwd wat jullie ervan vinden als jullie er al iets van vinden.. 😉 Dus voorkeur? Ik hoor het graag! Voor nu deel ik dit recept voor de groene mango salade, die erg in de smaak viel maar heb jij een beter, anders of spannender recept… let me know!
PS. Ik zie nu pas hoeveel van het oorspronkelijke recept ik heb veranderd. Dus…. volgende keer ga ik het braaf volgen en dan kijken of de smaken authentieker zijn. Kan maar zo!
Wil je liever geen suiker gebruiken in de dressing dan kun je dit ook vervangen voor honing. De groene mangosalade zal er niet minder om smaken.
Groene mangosalade
Ingrediënten
- 1 of 2 groene mango’s geschild en julienne gesneden zo dun als je kunt
- 2 rode uitjes fijn gesneden
- 2 el geroosterde en gehakte pinda’s
- 1 rode chili fijn gesneden
- munt
- Thaise basilicum
Dressing
- 1 el vissaus
- 1 el suiker
- 60 ml heet water
Instructies
- Combineer alle ingredienten voor de dressing samen in een meng kom en roer tot de suiker is opgelost
- Doe de mango, munt en de sjallotjes in een kom. Doe een gedeelte van de dressing erdoor en meng alles goed.
- Garneer met de pinda’s en de chili en druppel er wat knoflook olie overheen als je die gebruikt. Serveer de resterende dressing erbij
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ik geniet van een bepaald thema zoals de dinsdag nu is geworden ( wel jammer dat mijn , overigens geweldige werkgever, er geen nut in zag om in het vervolg daarvoor een vrije dag te geven) Daarom staat de hamburger pas vandaag op ons menu.
Al teveel thema ‘s. ik twijfel een beetje. Ik vind het ook wel heel leuk om dan regelmatig een tijdje “gezonde’ recepten tegen te komen, dan een stukje Scandinavië. Doordat je eigenlijk dagelijks post ( diep respect overigens, wat een klus en wat ziet het er altijd uitnodigend uit) gaat mijn voorkeur eigenlijk uit naar doorgaan op dezelfde voet. Met de “mannendinsdag” natuurlijk.
Haha Truus! Ja die mannen dinsdag die blijft voorlopig wel even hoor… Meneer des huizes vind het volgens mij veels te leuk.. 😉 Of de maaltijden er erg veel gezonder op worden dat is te betwijfelen maar goed, zolang het bij die dinsdag blijft he.. Ja ik denk dat een heleboel thema’s bij mij ook niet werken. Ik moet ook een beetje spontaan kunnen rommelen denk ik.. 😉 Dank voor je mening!
Haha jaaaa, ik had precies hetzelfde. Rauwe mango, dan denk je mwa. Hetzelfde met papaja, dat is ook lekker als hij nog wat rauw is. In Thailand nam ik deze salade ongeveer elke dag bij het eten. Soms was hij ZO pittig dat ik hem bijna niet kon opeten.
Door je recept krijg ik weer zin om naar Thailand te gaan, alhoewel ik daar natuurlijk altijd wel zin in heb 😉 lekker hoor!
Ja o ik weet precies wat je bedoelt! Ik heb ook wel eens in een pot suiker moeten duiken na het eten van een mango salade omdat er zoooooveel pepers in zaten dat ik niks meer proefde, een loopneus en water oogjes had! Haha… Zouden ze het ook in indonesie hebben..? 😉
En ik maar denken dat groene mango’s gewoon een andere soort waren, toch weer wat geleerd vandaag 🙂
Niet verder vertellen, maar dat dacht ik ook altijd!
Van alle foto’s en recepten kiezen we deze uit op dezelfde dag….. Hahahaha
En misschien hebben we wat dingen eruit gelaten, maar ik vond hem echt lekker. Miste er niet veel aan.
Ik vond hem ook heerlijk maar wil het toch nog eens een keer “echt” proberen als ben ik echt geen fan van die gedroogde garnalen maar ja, misschien is het toch wel lekker in een salade… En best knap van ons he zo op dezelfde dag!