Hoe vaak komt het voor dat jij het loof van de bospeen weggooit? Ik gok maar zo dat dat regelmatig gebeurd. Maar niet langer! Want je kunt er namelijk een heerlijke pesto van maken. In deze pasta pesto met wortel gebruik ik het wortelloof om een lekkere pesto te maken.

Pasta met pesto van wortelloof

Pasta pesto met wortel en pesto van wortelloof

Vorige maand liet ik al zien wat je kunt doen met de stam van de broccoli. Ik maakte daar lekkere broccoli frietjes van uit de airfryer. Maar ook met het loof van je bospeen kun je meer dan dat het aan de konijnen voeren. Je kunt er prima een lekkere pesto van maken. Perfecte combinatie voor deze pasta pesto met wortel.

Het is wel prettig om hiervoor een bos biologische bospeen te gebruiken, maar een gewone kan ook. Wel even goed wassen onder de koude kraan en het loof daarna even goed droogschudden en de rest droogdeppen. Doe al het loof in de keukenmachine en doe daarbij peterselie, pijnboompitjes, edelgistvlokken (als je het vegan wilt houden) en olijfolie.

Doe niet alle olijfolie er in een keer bij. Ik doe het altijd in gedeeltes en stop als ik vind dat de pesto de gewenste dikte heeft. Dat komt neer op ongeveer 150 ml, maar check het vooral zelf wat je lekker vindt. Je brengt de pesto vervolgens op smaak met peper en zout en een kneepje citroen.

Pesto van wortelloof

Roosteren van de wortels

De wortels zelf schrob je schoon en je snijdt ze in plakjes van iets minder dan een centimeter. Deze gaan de oven in en worden geroosterd. Handig want je kunt op dat moment ook meteen de knoflook mee poffen die je dan weer door de pesto verwerkt.

Het poffen van knoflook zorgt ervoor dat het echt een totaal andere smaak krijgt dan de rauwe knoflook. Het wordt zacht en haast een beetje zoet. Echt heel lekker! En past heel goed bij het wortelloof.

Edelgist

Edelgist wordt vaak gebruikt als vervanging voor parmezaanse kaas in vegan gerechten. Heel eerlijk lijkt het er wel een beetje op, maar kan natuurlijk niet tippen aan het origineel. Dus ben je niet vegan dan zou ik aanraden om er echte parmezaanse kaas doorheen te doen voor het allerlekkerste resultaat.

Variatie

Ik maakte recent al eerder een pasta pesto met kip en dat is een meer traditionelere versie van de pasta pesto. Ook heel lekker natuurlijk. Maar deze vegan pasta pesto met wortel kun je ook heel makkelijk aanpassen door er dingen aan toe te voegen.

Wil je meer groente dan zouden champignons of gebakken courgette hier ook heel goed bij gebruikt kunnen worden. En kan dat vegan gebeuren je gestolen worden dan is dit super lekker met krokant uitgebakken spekjes.

Ook met de pasta zelf kun je prima variĆ«ren. Ik gebruikte hier linguine, maar penne is ook erg lekker zoals ik bij de ‘gewone’ pasta pesto gebruikte. Ik vind dat vaak net wat makkelijker eten, maar dat kan aan mij liggen. Het maakt hoe dan ook niet veel uit welke pasta je kiest.

Pasta pesto met wortels

Wat te doen met de rest van de pesto?

Dit recept maakt redelijk wat pesto. Even afhankelijk van hoe groot je bos wortel is natuurlijk, maar een standaard bos bospeen is vrij groot. De rest van de pesto kun je prima een aantal dagen in de koeling bewaren.

Ik vind het dan vervolgens erg lekker om op een broodje te smeren (lekker met mozzarella bijvoorbeeld en tomaat) of ik doe een lepeltje door de mayonaise.

Wat kun je nog meer doen met wortelloof?

Je kunt met het wortelloof overigens nog wel meer doen dan alleen gebruiken in een pesto. Het ziet er sowieso heel mooi uit als het lekker vers is. Je kunt het ook door een salade doen. Ook hier geldt natuurlijk dat je het wel even goed moet wassen.

Je kunt het vervolgens ook roerbakken met noedels bijvoorbeeld of maak er een wortelloof mayonaise van door het daardoor heen te draaien. Hiervoor neem je mayonaise en je doet hier het wortelloof en eventuele andere smaakmakers bij.

Pasta met pesto van wortelloof

Pasta pesto met wortel en pesto van wortelloof

5 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaanse keuken

Een verrassend lekkere manier om je wortelloof te kunnen gebruiken
clock
voorbereiding 30 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 45 minuten

2 personen

Ingrediƫnten

  • 1 bos bospeen liefst biologisch
  • 0,5 bosje peterselie
  • 150 gram pasta naar keuze
  • 50 gram pijnboompitjes
  • Olijfolie ongeveer 150 ml
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el edelgistvlokken
  • 1 citroen

  • Verwarm de oven op 200Ā°C.
  • Schil de wortel en snijd in stukjes van ongeveer 1 cm. Doe op een bakplaat met bakpapier en hussel om met wat olie, peper en zout. Rooster in de oven tot gaar, ongeveer 25 minuten.
  • Pak de teentjes knoflook in aluminiumfolie en leg in de oven tot ze gepoft en zacht zijn.
  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin.
  • Was het wortelloof en droog goed. Snijd het onderste (harde) deel van de steeltjes. Pureer met een staafmixer of keukenmachine het wortelloof, peterselie, de gepofte knoflook, 2/3 van de pijnboompitjes, sap en zest van de citroen, edelgistvlokken en olijfolie tot een smeuĆÆge pesto. Breng op smaak met peper en zout.
  • Kook de pasta beetgaar en doe in een grote kom met een klein beetje kookvocht. Meng de een deel van de pesto en de geroosterde worteltjes erdoor. Garneer met de overige pijnboompitjes.
  • De overige pesto is ongeveer 4 dagen houdbaar in de koelkast.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn: 532kcal | Koolhydraten: 73g | Eiwit: 22g | Vet: 19g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 9g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Natrium: 50mg | Kalium: 890mg | Vezels: 8g | Suiker: 4g | Vitamine A: 1303IU | Vitamine C: 49mg | Calcium: 75mg | Ijzer: 6mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze gerechten

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.