Bloemkool rijstpudding – love it or hate it
Paleo bloemkool rijstpudding
Als je me al lang volgt dan weet je wellicht dat ik groot fan ben van rijstpudding. Ik vind het gewoon heerlijk. Vraag me niet waarom. Dat is gewoon een feit.
Maar paleo en rijst gaan natuurlijk niet samen. Dus bedacht ik hoe het zou zijn als ik een rijstpudding zou maken van bloemkoolrijst.
Even voor de goede orde: het zal vast eerder bedacht zijn, maar ik vond het een vernieuwende gedachte. Haha. Dus ging ik aan de slag met een lekkere rijstpudding met als basis bloemkoolrijst.
Love it or hate it…
Nu moet ik er wel bijzeggen dat je dit óf heel lekker vindt of je moet er een beetje van over je nek gaan. De truc is om de bloemkool net lang genoeg te koken dat het de structuur krijgt van rijst (dus zacht) en net kort genoeg om te voorkomen dat het een snotterige bende wordt.
Het grappige was dat we in de studio aan het werk waren en Alex vond het dus echt verschrikkelijk. Terwijl ik het wel lekker vond. Ik vond dat je de bloemkool niet echt terug proefde. Alex had daar een hele andere mening over. Hahaha.
Wil je nou echt niet proberen of je dit misschien wel heel lekker vindt dan kun je natuurlijk altijd voor the real deal gaan zoals in deze arroz con leche. Of ik heb zelfs een slowcooker rijstpudding variant.
Wil je wel de bloemkool rijstpudding uitproberen dan zijn er een paar dingen om rekening mee te houden behalve de kooktijd. Om de goede smaak te pakken te krijgen heb je uiteraard specerijen nodig. Mijn favoriet is kaneel en ook gember of bijvoorbeeld kardemom is lekker om erin te verwerken. Ook lekker is het om een stuk steranijs mee te laten koken in de bloemkool rijstpudding.
Zoetstof
Vervolgens heb je in de bloemkool rijstpudding ook een zoetstof nodig. In dit geval gebruikte ik ahornsiroop waardoor het dessert ook meteen vegan is geworden. Maar je kunt dit natuurlijk vervangen door honing. Het is even checken wat je zelf het lekkerste vindt, maar ik vond het een aanrader! Ben benieuwd wat jij ervan vindt!
O en serveren met vers fruit is ook wel een must!
Pin dit recept!
Bloemkool rijstpudding
Ingrediënten
- 300 gr bloemkoolrijst
- 300-400 ml kokosmelk
- 3 tl kaneel
- ½ tl gember
- 2-3 el ahornsiroop
- om te serveren: vers fruit banaan, blauwe bessen, ananas
Instructies
- Doe de helft van de kokosmelk in een steelpan met de bloemkool en breng dit rustig aan de kook. Voeg zoveel kokosmelk toe tot het voor jou de gewenste dikte heeft.
- Voeg de specerijen eraan toe en de ahornsiroop. Laat het geheel rustig pruttelen terwijl je af en toe roert.
- De bloemkool moet ongeveer in totaal een minuutje of 10 koken voor het de gewenste ‘bite’ heeft. Check het vooral af en toe even. De een vind het lekkerder als het wat steviger is dus even uitproberen wat voor jou werkt.
- Ik vind het zelf het lekkerste als het echt wat zachter is omdat je dan nog meer het idee hebt dat je echte rijstpudding aan het eten bent. Je kunt de rijstpudding warm eten maar ook koud is het erg lekker.
- Serveer met het verse fruit en eventueel nog wat extra ahornsiroop eroverheen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.