Deze stevige Ierse stoofpot maak je uiteraard met Iers bier (maar ander bier mag ook!) en is de perfecte winterse kost. Met een krokant laagje van deeg erop wil je deze Irish pot pie vast een keer proberen!

Ierse stoofpot

Ierse stoofpot

De Ieren hebben het ongetwijfeld uitgevonden; de Ierse stoofpot. Tijdens onze rondreis door dit prachtige stukje land hebben we veel en vaak genoten van een heuse pot pie. Je hoeft daarvoor ook niet naar een restaurant want elke pub serveert dit soort comfort food. En zeker op koude en regenachtige dagen is dit het perfecte eten. Vaak geserveerd met een lekker boterige aardappelpuree. Heerlijk!

Maar je kunt natuurlijk ook prima thuis een Ierse stoofpot maken. Met of zonder het dakje van deeg. Voor het deeg gebruikte ik in dit geval een rol kant- en klaar deeg voor hartige taart. Die kun je vinden in het koelschap en dat is perfect voor deze Ierse stoofpot

Ierse stoofpot

Bereiden van de Ierse stoofpot in de slowcooker

Je kunt deze heerlijke stoofpot of pot pie zoals de Ieren het noemen ook heel goed bereiden in de slowcooker. Daarvoor doe je eenvoudigweg alle ingrediënten bij elkaar in de kom van de slowcooker. Je zet hem aan op de lage stand en je laat het rustig een uur of 7 pruttelen. Het enige ingredient wat ik er nog niet meteen in doe zijn de doperwten. Die vallen na zeven uur compleet uit elkaar.

Voor de wortel kun je er ook voor kiezen om deze niet te raspen maar in kleine blokjes te snijden. Dat werkt prettiger met de slowcooker. De doperwten (uit de vriezer) doe je er dan het laatste uur of half uur bij.

Met deegdakje

Het lekkere aan dit gerecht is natuurlijk ook het dakje van deeg. Dat is niet ingewikkeld en ik vind het wel wat hebben. Ook leuk trouwens om hier individuele porties van te maken. Op die manier heeft iedereen zijn eigen pot pie voor zijn neus. Ook leuk!

Eigenlijk is dat dakje de finishing touch van de Ierse stoofschotel en gaart het nog even lekker door in de oven.

Kun je de stoofschotel van tevoren klaar maken?

Je kunt de Ierse stoofpot goed van tevoren klaar maken. Sterker nog; de smaken verdiepen zich vaak na een dag dus prima om dit van tevoren klaar te maken. Het dakje van deeg kun je wel beter op het laatste moment erop doen en afbakken. Dus de stoofschotel van tevoren en het dakje vlak voor serveren.

Kan ik de Ierse stoofpot bewaren?

Je kunt de stoofpot prima bewaren in de koeling, maar het deegdakje wordt wel wat zachter en minder knapperig. Als alternatief kun je het de volgende dag bijvoorbeeld serveren met lekker knapperig zuurdesem brood of – nog beter – Iers sodabrood.

Hoe lang moet de Ierse stoofpot in de slowcooker?

Voor de bereiding in de slowcooker hou je ongeveer 7 uur aan. Langer is ook geen probleem dus ideaal om in de slowcooker te doen voor je naar je werk gaat. Is het eten klaar als je thuiskomt.

Wat serveer ik bij de Ierse stoofpot?

Het lekkerste is het om er een mooie aardappelpuree bij te serveren, maar knapperig gebakken aardappeltjes zijn ook een prima bijgerecht.

Ierse stoofschotel

Ierse stoofpot

Nog geen review
GangHoofdgerecht
KeukenIers

Lekker stevige Ierse stoofpot die je maakt met rundvlees, Iers bier en lekker veel groente.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 10 minuten
3 uur 20 minuten
totaal 3 uur 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram sukadelappen in middelgrote stukken gesneden
  • 1 stuk gele paprika in reepjes gesneden
  • 1 stuk rode paprika in reepjes gesneden
  • 2 stuk uien in blokjes gesneden
  • 500 gram gemengde paddestoelen in plakjes
  • 1/2 flesje Murphy's Irish Red bier of ander lekker bier naar keus
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 stuk rode peper fijn gesneden (voor pittig haal de zaden en zaadlijsten er niet uit)
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl zout
  • 100 gram wortel geraspt
  • 100 gram doperwten uit de vriezer
  • 1 pak hartig taartdeeg mogen ook die kleine vierkante pakjes uit het vriesvak zijn

  • Zet een stoofpan op het vuur (of de slowcooker, wanneer je die hebt, op het aanrecht) en doe hier het vlees met de uien in. Braad het vlees kort aan op hoog vuur, terwijl de uitjes fruiten.
  • Doe vervolgens een half flesje bier erbij en schenk de andere helft van het bier in een glas. Laat de mix van vlees en ui even kort pruttelen in het bier, tot het meeste schuim verdwenen is.
  • Leg vervolgens de wortel en doperwtjes nog even apart en doe de rest van de ingrediënten in de pan. Breng alles aan de kook en zet dan het vuur weer laag en de deksel op je pan (voor de slowcooker doe je direct de deksel erop en laat je de pan zijn ding doen)
  • Laat ondertussen de mix rustig pruttelen voor een uurtje of drie.
  • Ongeveer een kwartier voordat je de pie gaat afmaken, doe je de doperwten in de pan en roer je alles nog even door. Verwarm ondertussen de oven op 180 graden. Wanneer je klaar bent om de laatste stap naar een heerlijke pie te nemen, schep je de geraspte wortel door de mix en zet je het vuur uit onder de pan.
  • Schep de heerlijke vulling in een mooie ovenschaal en dek de vulling toe met het hartige taartdeeg. Bestrijk het deeg lichtjes met wat geklopt eigeel en prik er een paar gaatjes in aan de bovenkant zodat de lucht kan ontsnappen. Zet de schaal voor ongeveer twintig minuten in de oven. Haal de pie eruit wanneer het deeg een mooie goudbruine korst heeft gekregen. Serveer eventueel met een mooie, romige aardappelpuree en een goed glas bier.

Notities

Wil je nog veel meer originele recepten met sukadelappen? Ga naar vlees.nl voor inspiratie, informatie en ideeën.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 382kcal | Koolhydraten: 26g | Eiwit: 32g | Vet: 19g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 9g | Cholesterol: 76mg | Natrium: 947mg | Kalium: 1335mg | Vezels: 8g | Suiker: 12g | Vitamine A: 4902IU | Vitamine C: 26mg | Calcium: 77mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Disclaimer: Dit is een samenwerking met vlees.nl

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.