Simone's Kitchen

Daring Bakers: Iers sodabrood

Iers soda brood | simoneskitchen.nl

Er was een tijd – in het begin van mijn ‘blog-carriere’ dat ik elke maand trouw mee deed aan de challenges van de Daring Bakers. Ik kan me vergissen maar ik heb het idee dat de blog community toen om te beginnen al veel kleiner was dus meedoen aan dit soort challenges was altijd leuk en bracht meteen ook vaak nieuwe bezoekers naar de site. Maar het allerleukste was toch wel het feit dat je vaak iets ging maken waar je nooit van zijn lang zal ze leven aan begonnen zou zijn zonder de Daring Bakers.

Irish soda bread | simoneskitchen.nl

Maar de laatste keer dat ik mee had gedaan was echt járen geleden. Ik weet niet waarom ik van de week ineens besloot om weer eens naar de site te browsen, maar ik zag de challenge voor deze maand en besloot ter plekke dat het de hoogste tijd was om een goede gewoonte weer eens in ere te herstellen. Het kan ook maar zo dat de specifieke uitdaging van deze maand er alles mee te maken had, want Irish soda bread… dat klinkt toch best spannend of niet?

Iers soda brood met parmezaan en uien | simoneskitchen.nl

En dit brood klonk behalve heel erg lekker, ook nog eens supersimpel om te maken. Ik was afgelopen zondag aan het koken met Esmee dus het ideale moment om dit brood meteen voor de lunch te bakken. We hebben er lekker veel parmezaanse kaas ingedaan en getopt met  langzaam gecarameliseerde ui. Eigenlijk dus een kaas-uien brood maar dan eentje die weinig moeite kost. Iers sodabrood is namelijk zonder gist. De combinatie van bakingsoda samen met karnemelk zorgt ervoor dat het brood toch luchtig wordt ondanks het gebrek aan gist. Het is wel een stevig brood en je kunt het niet tot de volgende dag bewaren, alhoewel je het misschien nog wel kunt opbakken of kunt roosteren. Daar leefde dit brood niet lang genoeg voor, maar het is zo eenvoudig dat ik zeker nog wel een keer een Iers sodabrood ga bakken.

Iers soda brood | simoneskitchen.nl

Mijn officiële deelname aan de Daring Bakers staat aan de Engelse kant. Anders ging het dubbel dus dit is makkelijker… 😉

Iers sodabrood
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
35 min
Totale tijd
45 min
 
Soort: Brood
Keuken: Iers
Servings: 4 personen
Ingredienten
  • 400 ml karnemelk
  • 150 gr volkoren meel
  • 300 gr bloem
  • 1 tl baking soda
  • 1/2 tl zout
  • 150 gr geraspte parmezaanse kaas plus extra voor de bovenkant
  • 2 uien in ringen en langzaam in wat boter gecarameliseerd
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 230˚C.
  2. Doe alle droge ingredienten voor je brood in een kom en meng dit goed door elkaar. Maak een kuil in het midden.
  3. Giet hier je karnemelk in en roer alles goed door. Kneed zo kort mogelijk. Het moet een stevig, bijna droog deeg worden maar moet wel goed aan elkaar kleven. Is het te droog voeg dan nog een klein scheutje karnemelk toe.
  4. Stort het uit op een bakplaat bekleed met bakpapier en vorm in een ronde schijf van ongeveer 2,5 cm dik. Zet in de oven en bak ongeveer 20 minuten.
  5. Zet de oven lager naar 200 ˚C en spreid de uien dan over de bovenkant en strooi de extra parmezaanse kaas er ook over. Bak nog eens 10-15 minuten. Hou wel in de gaten dat het niet te hard gaat.
  6. Haal uit de oven en laat afkoelen of eet warm met lekker roomboter. Ook ideaal bij de soep

Delen is fijn!

7 comments

  1. Avatar

    Hij ziet er erg mooi uit Simone! Deze uitdaging blijft bij mij nog even op de to-bake lijst staan… Ik ben erg benieuwd naar de smaak van dit brood! Is het heel anders dan “gewoon” brood? 

  2. Avatar

    Ik heb soda brood wel eens voorbij zien komen bij Masterchef Australia. Het leek me toen al wel wat, zo lekker snel klaar! Voor gist heb ik meestal geen geduld 🙂 

  3. Avatar

    Nog nooit eerder soda brood voorbij zien komen, maar het ziet er echt heerlijk uit

  4. Avatar

    Ik ben bezig aan de ‘naturel’ variant maar het beslag blijft verschrikkelijk plakkerig. Hebben jullie dit ook of doe ik iets verkeerds? Eigenlijk wilde ik er broodjes van maken maar dat lukt absoluut niet.
    Het is wel super lekker (de eerste is al bijna op). 

    • Simone van den Berg

      He Liza, ja het is inderdaad een heel plakkerig deeg. Broodjes maken lijkt me inderdaad wat lastig. je kunt er eventueel iets meer bloem door doen dan wordt het iets minder plakkerig maar ja, het is niet het handigste om te hanteren wat dat betreft. Maar wel lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!