Iers potatobread (aardappelbrood dus…)
Potato bread
Toen Ellen en ik in Ierland waren (waarover je hier en hier het hele verhaal kunt lezen) en ik vroeg aan een local wat nu echt een gerecht was dat ik echt geprobeerd moest hebben, kreeg ik als antwoord: potato bread.
Aardappelbrood dus. Ik kon me er niet zoveel bij voorstellen en dacht in eerste instantie een soort rösti voorgeschoteld te krijgen. Om het uit te proberen bestelde ik de volgende ochtend een full Irish breakfast want daar zou potato bread in zitten.
Ik had natuurlijk geen vergelijking maar wat ik voorgeschoteld kreeg smaakte vooral vet. En eigenlijk niet lekker. Dat moest toch anders zijn leek me zo. Dus vroeg ik aan Wendy van Causewayfoodie tours of ze misschien een origineel recept had voor een Iers potatobread. Wendy riep de hulp in van Paula McIntyre en binnen twee dagen had ik een recept in the pocket.
Toevallig hadden Tom en ik afgelopen woensdag een kooksessie (jaaaa! Dudefood komt terug!!) en dat was de gelegenheid om potatobread te maken. In de basis is het simpel: aardappels koken, bloem erbij, even kneden en bakken en klaar.
Maar wat een verschil met het aardappelbrood uit het hotel! Dit was lekker! En met wat roomboter erop had de dude himself het hele aardappelbrood ongeveer binnen no time soldaat gemaakt.
Wat belangrijk is: eet het warm! Ik vermoed dat ze het in het hotel opwarmen door het opnieuw te bakken of zo waardoor het natuurlijk op gegeven moment moddervet wordt. Afgekoeld is dit niet lekker. Dan lijkt het alsof je een oude aardappel zit te eten. Of koude aardappelpuree. Ook niet lekker.
Warm eten dus. Met roomboter!
Irish potato bread (Iers aardappelbrood)
Ingrediënten
- 500 gr gekookte kruimige aardappelen
- 200 gr bloem
- klein beetje suiker
- 1/2 tl zout
Instructies
- Officieel hoor je de aardappels te koken in de schil, de schil dan te verwijderen en de aardappels door een pers of zeef te drukken. Je kunt natuurlijk ook een aardappelstamper gebruiken maar zorg wel dat het goed glad is. Niet teveel klontjes.
- Voeg de bloem, suiker en het zout toe en meng tot het een geheel wordt. Dit gaat het makkelijkste als je het uitstort op een met bloem bestoven oppervlak. Kneed het kort door. Niet langer dan ongeveer 30 seconden.
- Maak er een bal van en druk deze vervolgens plat tot een diameter van ongeveer 15 cm. Snij dit in 8 plakken (wedges)
- Verhit een koekenpan met boter en bak hierin het potatobread gaar en goudbruin. Serveer direct met roomboter!
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hier in Kerry zie men dat niet zoveel meer.
De volgende keer moet je eens Irish Stew proberen ( met lamsvlees, heerlijk ). Wel uitkijken met je vingers anders eet je die er ook bij op!
We hebben vorige week ook een pie gemaakt met een stew erin (steak and ale pie) Die komt volgende week online. Met een korst van potato bread!