Slowcooker: rijstpap met kokos en banaan

Rijstpap met kokos en banaan | simoneskitchen.nl

Als je me vroeger had verteld dat ik wellicht ooit nog eens van rijstpudding zou houden, dan had ik je heel hard uitgelachen. Ik vond die snottigerige bende echt niks. Elke keer als ik bij een vriendin bleef eten dan hadden ze rijstebrij als nagerecht. Dat werd dan geserveerd in een ring van plakkerige rijst en daar binnen in zat suiker en stroop of zoiets. Ik kan het me niet meer helemaal herinneren. Behalve dan dat ik er van walgde. Vies, smakeloos, mierzoet en ontzettend plakkerig… Yuck.

Rijstpap met kokos en banaan | simoneskitchen.nl

Rijstpap met kokos en banaan in de vernieuwde versie…

Daar maakte je me echt niet blij mee. Maar ergens in de loop der jaren is dat veranderd. Ik denk niet in de laatste plaats omdat de versies die ik ervan te eten kreeg echt stukken beter waren als toen, maar ook doordat ik de smaken leerde te waarderen. Ik schreef al eerder de Costa Ricaanse versie op Arroz con leche  waar ik echt heel blij van wordt en deze versie is uit het boek Slow Cooked van Olivia Andrews (review volgende week) waar ik alvast wat dingen uit aan het maken ben en ik vond deze de moeite waard om met jullie te delen.

Rijstpap met banaan en kokos | simoneskitchen.nl

Het is anders, een beetje Aziatisch, door het gebruik van de kokosmelk en de kaffir lime blaadjes. En hoewel ik het er erg lekker bij vond, vind ik de vier blaadjes die het recept voorschrijft teveel. Ik doe er de volgende keer twee blaadjes bij maar dat is een persoonlijke keuze.

En…. tromgeroffel: deze kun je klaarmaken in de slowcooker! Hoe handig is dat? Het enige nadeel aan de slowcooker tijd is dat het vijf uur erin moet. Dus dat betekent dat je het niet de hele nacht erin kunt doen (aangenomen dat je langer als vijf uur slaapt) zodat het dan in de ochtend klaar is. Ik heb het nu overdag gemaakt en warm het in de ochtend even kort op. Moet ook werken denk ik.

Rijstpudding met kokos, banaan en gember

Voorbereiding 1 hour 5 minutes
Servings 4 personen
Auteur Simone van den Berg

Ingredienten

 • 220 gr bruine rijst
 • 400 ml kokosmelk uit blik
 • 750 ml amandel- of rijstmelk
 • 4 el grof geraspte donkere palmsuiker
 • 1 el fijngeraspte gember
 • 2 bananen in stukjes
 • 4 kaffir lime blaadjes
 • 1/4 tl zout
 • Decoratie: banaan zwart sesamzaad, fijngesneden kaffir limeblaadjes, geraspte kokos, gember plakjes (die in siroop)

Instructies

 1. Doe alle ingredienten in de slowcooker en laat 5 uur op een lage stand garen tot de rijst zacht is.
 2. Serveer met banaan, zwart sesamzaad, kaffirlime blaadjes, kokos en gember in siroop.

Bewaren

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

5 comments

 1. Deze wil ik graag gaan proberen. Denk je dat het werkt wanneer ik de slow cooker op een timer zet? Of gaat de rijst dan al wellen?

 2. Ik heb hem getest, had het recept verdubbeld en met de crockpot klaar gemaakt, maar met 5 uur vond ik hem te zacht/plakkerig.. nu had ik ook last van benauwd/vochtig/onweerachtig weer, dus misschien dat dat ook invloed heeft gehad. Ik ga het vanmiddag gewoon nog een keer proberen.

  • Simone van den Berg

   En hoe is het de tweede keer bevallen Maranca? Het kan ook nog aan de slowcooker zelf liggen. Er zit veel verschil tussen hoe ‘hard’ of hoe zacht de slowcooker kookt. Weet niet of dat logisch klinkt maar dat maakt wel degelijk veel verschil. Dat maakt het ook lastig natuurlijk dus wellicht is het bij jouw slowcooker wat minder lang nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.