Rijstpudding uit de instantpot
Instantpot of slowcooker rijstpudding
Deze rijstpudding uit de instantpot is misschien niet meteen een zomers gerecht. Maar waarom eigenlijk niet? Want sjee wat is dit lekker! Ik heb sinds kort een instantpot. Of eigenlijk heb ik die aan mezelf kado gedaan rond de kerstdagen. Ik heb deze instantpot van 3L Dat is een prima formaat voor een of twee personen, maar je kunt hem ook groter kopen.
Tot nu toe heb ik hem een paar keer gebruikt als snelkookpan maar ook als slowcooker vind ik hem ideaal. En voor deze rijstpudding is het een top apparaat ook. Ik maakte al eerder een rijstpudding uit de slowcooker, maar dat was meer een Aziatische versie. Dit keer gebruikte ik een recept uit het slowcooker boek van Sarah Wilson Echt een aanrader overigens als je fan bent van de slowcooker.
Verschil instantpot versus slowcooker
Wat is nou het verschil tussen de instantpot of de slowcooker? Waarom zou je de een gebruiken of de ander? Even voor de goede orde, als je deze rijstpudding maakt en je gebruikt de slowcooker setting op je instantpot dan maakt het natuurlijk niet uit. Maar het voordeel van de instantpot is dat je veel meer opties hebt. Het is niet alleen een slowcooker, maar ook een snelkookpan, een rijstkoker en je kunt er zelfs in bakken. Al heb ik dat laatste nog niet uitgeprobeerd. Er zitten dus veel meer mogelijkheden op. Je betaald iets meer voor de instantpot in vergelijking met een slowcooker. Qua formaat zijn ze even groot dus ik vind het een win-win situatie.
Rijstpudding
De rijstpudding heeft ongeveer 3 uur nodig in de slowcooker. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in het begin dacht dat de hoeveelheid vocht echt veel te veel zou zijn, maar het bleek uiteindelijk allemaal goed te komen. Ik gebruikte hier gewone pandanrijst. En het resultaat was heerlijk romig. Lekker om er iets knapperigs overheen te serveren zoals nootjes.
Check ook eens de rijstpudding van zwarte rijst met mango en passiefruit.
Rijstpudding uit de instantpot
Benodigdheden
Ingrediënten
- 200 gr witte rijst
- 500 ml kokosmelk
- 1 liter volle melk
- 75 ml ahornsiroop
- 3 stukken sinaasappelschillen
- 2 tl vanille extract
- 1 tl gemalen kaneel
- pistachenootjes om te serveren
- sinaasappelrasp om te serveren
Instructies
- Doe de rijst, kokosmelk, melk, ahornsiroop, sinaasappelschil, vanille en kaneel in de kom van de slowcooker.
- Doe de deksel op de pan en zet de slowcooker op hoog voor drie uur of op laag voor zes uur.
- Serveer de rijstpudding met gehakte pistachenootjes en sinaasappelrasp en snufje kaneel.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ik ben niet zo’n fan van kokossmaak. Wat is in dit recept een geschikte vervanger, yoghurt, room of gewone melk?
Hoi Patrick, Je zou gewone melk kunnen gebruiken, maar ook amandelmelk, havermelk enzovoort. Keus genoeg! 😉