vegan parmezaanse kaas

Vegan kaas??

Kaas is niet vegan en in veel gevallen niet eens vegetarisch. Dat laatste weten veel mensen niet, maar kaas wordt gemaakt met dierlijk stremsel. Stremsel wordt gewonnen uit de maag van (dode) kalfjes en is een bijproduct van de slacht. Niet vegetarisch dus. Er zijn wel diverse kazen die je kunt eten die gemaakt zijn van vegetarisch stremsel (meestal de bio-kaas) maar vegan en kaas is natuurlijk al helemaal ‘not-done’.

Als echte kaasliefhebber is dat wel een van de punten waar ik nu moeite mee heb dus toen ik las dat er alternatieven zijn die min of meer op kaas lijken moest ik dat natuurlijk uitproberen. Ik ga hier een aantal recepten de revu laten passeren die meer of minder geslaagd zijn maar allemaal als alternatief gelden voor kaas.

Vegan parmezaanse kaas maken | simoneskitchen.nl

Vegan parmezaan

De eerste is een soort vegan versie van parmezaan. Ok, heel eerlijk? Het lijkt natuurlijk totaal niet op parmezaanse kaas, maar…. het is wel heel lekker en geeft je wel een beetje het idee dat je kaas over je pasta hebt gesprinkeld. In die zin ga ik het zeker vaker maken.

Ik deed altijd enorme bergen kaas op mijn pasta (ook uberhaupt niet gezond natuurlijk) dus sowieso goed om dat niet meer te doen. En met deze vegan versie heb ik aan een klein beetje genoeg. Het heeft wel een beetje een kaas-achtige smaak door de edelgist die je erin gebruikt.

Wat is edelgist?

Edelgist (ook wel bekend als nutritional yeast is een gedeactiveerd gist, wat verkocht wordt als voedingsproduct. De Groene Meisjes hebben er een uitgebreid artikel over geschreven.  Je vindt de potten bij biowinkels zoals Ekoplaza of online. Ik kocht de mijne bij Body & Fit shop. Ekoplaza levert trouwens ook online. Het ziet er een beetje uit als vissenvoer, ruikt eigenlijk niet echt lekker en als je een beetje zo uit de pot eet is het vaag kazig maar nou niet meteen dat ik er wild enthousiast van werd.

Even doorzetten dus

Gebruik je het echter in een recept zoals hieronder dan is het echt lekker. Het schijnt ook prima te gebruiken te zijn door zo over de pasta te strooien. Dat moet ik nog uitproberen. Vooralsnog ben ik fan van de parmezaan versie en ga zeker meer mee uitproberen binnenkort. To be continued dus.

Vegan parmezaanse kaas maken | simoneskitchen.nl

Zelf vegan parmezaanse kaas maken

4.50 van 4 stemmen
GangBasisrecept
KeukenVegan

clock
bereiding 5 minuten
totaal 5 minuten

Materiaal

Ingrediënten

  • 70 gr rauwe cashewnoten
  • 2 el edelgistvlokken
  • 1/4 tl zeezout of naar smaak
  • 1/4 tl knoflookpoeder

  • Doe alle ingredienten bij elkaar in de kom van een kleine keukenmachine of staafmixer en draai tot een grof geheel

Notities

In een luchtdichte doos kun je het twee weken bewaren in de koelkast

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.