karamel maken
Karamel

Hoe maak je karamel

Het maken van een mooie karamel… Het leek me tijd om er enige aandacht aan te besteden hoe je dit nu het beste aan kunt pakken, want het koken van suiker (wat karamel maken in weze is) kan nog wel eens een lastige zaak zijn.

Ik kan me nog levendig de allereerste keer herinneren dat ik een poging ondernam. Een poging die jammerlijk mislukte en resulteerde in een keiharde dikke witte brei in mijn mooie steelpannetje. Een resultaat van flink roeren… Wist ik veel…

Toch is het maken van karamel niet zo moeilijk als je zou denken. Je moet er wel even bij blijven, maar als je onderstaande tips volgt dan komt het goed!

Tip nummer 1 is dan ook; gebruik niet je meest dierbare pan om karamel te maken…

Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden als je voor het eerst karamel gaat maken:

Tips voor het maken van karamel

  1. Die oude pan – zoals ik al zei
  2. Gebruik een pan met een dikke bodem, die verdeelt de hitte beter als een goedkope pan
  3. Gebruik gewone kristalsuiker, geen basterdsuiker oid
  4. NIET roeren in de pan terwijl die aan het verhitten is
  5. Als de bruining van de karamel niet gelijkmatig is, beweeg de pan dan langzaam heen en weer zodat het beter mengt of roer heel langzaam met een houten lepel
  6. Suiker wordt heel erg heet. Raak het dan ook nooit met je vingers aan en zorg dat je ijswater bij de hand hebt; voor het geval dat
  7. Als de karamel klaar is kun je het ruiken. Laat je de karamel te ver doorbruinen dan wordt de smaak bitter en niet lekker.
  8. Maak de laag suiker niet te dik. Hoe dikker de laag hoe lastiger het is om de karamel gelijkmatig te bruinen
  9. Laat de pan niet alleen als je karamel aan het maken bent! Het kan heel gauw gaan en voor je er erg in hebt heb je zwarte karamel!
  10. Gebruik een grote pan als je saus wilt maken want het toevoegen van een vloeistof zal er voor zorgen dat de hele boel overkookt als je pan te klein is.

Je kunt een droge karamel maken door enkel suiker in de pan te doen en dit te verhitten of je kunt een ‘natte’ karamel maken door een klein beetje water aan de suiker toe te voegen. De laatste methode is iets makkelijker om te doen als een droge karamel. Het resultaat is nagenoeg gelijk. Je kunt wel voorzichtig in de pan roeren met water en suiker tot de suiker is opgelost. Stop daarna meteen met roeren!

Karamel kun je vervolgens gebruiken om noten doorheen te doen, dit op een plaat uit te gieten en af te laten koelen. Breek het daarna in stukken of maal het in een keukenmachine en je hebt praline. Lekker om over van alles te strooien.

Hoe maak je een karamelsaus

Een karamelsaus is een van mijn favorieten voor bij een dessert. Hiervoor maak je een karamel en op het moment dat de juiste bruining is bereikt giet je er een vloeistof bij.

Karamel maken

Superlekker is het bijvoorbeeld met sinaasappelsap of citroen, maar ook room is een goede aanvulling voor een lekkere karamelsaus. Let wel op want vocht op de kokend hete suiker gooien resulteert is een enorm gespetter. Blijf dus even op afstand.

Wat doe je als de karamelsaus is geklonterd?

De karamelsaus kan – als het gesputter wat is weggetrokken – klonten hebben gevormd door de plotselinge afkoeling. Blijf de vloeistof dan rustig verhitten en roer voorzichtig tot alle klontjes weer gesmolten zijn. Wat overblijft is een heerlijke karamelsaus.

Het verschil tussen karamel en karamelsaus is dat karamel hard wordt bij afkoeling en karamelsaus niet. Deze laatste kun je gebruiken om over ijs te schenken bijvoorbeeld. Gewone karamel is daar minder geschikt voor, tenzij je een stalen gebit hebt want het wordt erg hard.

Creme brulee is in weze ook een manier om een karamel te maken alleen doe je dat hier met een brander waarmee je eigenlijk een hele snelle karamel maakt.

Schoonmaken

Het schoonmaken van de pan na karamel gemaakt te hebben, is het beste zo snel mogelijk te doen. Doe heet water in de pan en kook het tot alle resten karamel zijn opgelost.

Delen is fijn!