Vele vegans zullen ermee bekend zijn: edelgistvlokken. Ze kunnen je gerecht een hele interessante smaak geven, maar zijn zeker niet bij iedereen bekend. Dus vandaag vertel ik je wat edelgistvlokken zijn, en hoe je ze gebruikt. 

Edelgistvlokken

Wat zijn edelgistvlokken?

Edelgistvlokken worden vaak gebruikt als vervanging voor (parmezaanse) kaas. Ze hebben een licht hartige smaak. Dus ben je van plan om veganistisch te gaan eten, maar moet je er niet aan denken om kaas te missen? Dan is dit misschien wel iets voor jou. 

Edelgistvlokken zijn gedroogde en bewerkte vlokken van gist. In tegenstelling tot bakkersgist heeft edelgist geen rijzende eigenschappen. Het is rijk aan eiwitten, vitaminen en foliumzuur. Niet slecht om een keer te proberen, dus! 

Edelgist is hetzelfde gist wat wordt gebruikt om brood te bakken en om bier mee te maken maar het is inactief gemaakt. Je kunt het dus niet meer gebruiken om iets te laten rijzen.

Je kunt edelgist kopen bij natuurwinkels en sommige supermarkten. En natuurlijk zijn deze smaakmakers ook online te bestellen.  Het wordt verkocht als vlokken, korrels of poeder. De vlokken kun je nog het best vergelijken met vissenvoer qua looks. 😉 Persoonlijk vind ik het ook wel een beetje zo ruiken. Hahaha.

De edelgistvlokken zijn vervolgens door iedereen te gebruiken. Ze zijn vetvrij, suikervrij, glutenvrij en vegan.

Versterkt of niet versterkt

Je hebt edelgist in twee varianten. De versterkte variant waar synthetische vitamines aan zijn toegevoegd of niet versterkte waar geen extra vitamines in zitten.

Ook de niet versterkte variant bevat alle negen essentiële aminozuren waardoor het een ideale toevoeging is aan een plantaardig dieet. Dat gezegd hebbende; over het algemeen gebruik je natuurlijk maar heel weinig van edelgistvlokken dus of het per saldo heel veel zoden aan de dijk zet is een vraagteken.

Wat zijn edelgistvlokken

Smaak 

Zoals ik net al aangaf smaken de edelgistvlokken een beetje naar kaas. De smaak is lastig te omschrijven maar de beste woorden zijn ‘hartig’ en ‘umami’. Het is misschien eventjes wennen, maar deze kleine vlokjes kunnen een heel andere dimensie aan je gerecht geven waar je zelfs een beetje verslaafd aan kunt raken. 

Hoe gebruik je edelgistvlokken?

De edelgistvlokken kun je op diverse manieren gebruiken:

  • Om dingen op smaak te brengen zoals popcorn, pasta, salade of ovenschotels
  • Om umami smaak toe te voegen aan soep, stoofschotels of chili
  • Om een kaassmaak te geven aan vegan sauzen
  • Om soep en sauzen dikker te maken
  • Om in smoothies te doen

Aangenomen dat de meeste edelgistvlokken versterkt zijn met vitaminen is het een goede toevoeging aan een plantaardig dieet.

Aangezien er vaak foliumzuur aan wordt toegevoegd is het handig om hier op te letten als je gevoelig bent voor foliumzuur.

Hoe lang zijn edelgistvlokken houdbaar?

Edelgist is goed houdbaar mits droog bewaard. Het blijft zo een jaar of twee goed.

Probeer er eens een pesto van te maken voor dit heerlijke pastarecept, of deze ultieme comfort-food schaal met aubergine lasagne.  Of maak er een soort parmezaanse crumble van met dit recept.

Delen is fijn!