Vele vegans zullen ermee bekend zijn: edelgistvlokken. Ze kunnen je gerecht een hele interessante smaak geven, maar zijn zeker niet bij iedereen bekend. Dus vandaag vertel ik je wat edelgistvlokken zijn, en hoe je ze gebruikt. 

Gistvlokken

Wat is het? 

Edelgistvlokken worden vaak gebruikt als vervanging voor (parmezaanse) kaas. Ze hebben een licht hartige smaak. Dus ben je van plan om veganistisch te gaan eten, maar moet je er niet aan denken om kaas te missen? Dan is dit misschien wel iets voor jou. 

Edelgistvlokken zijn gedroogde en bewerkte vlokken van gist. In tegenstelling tot bakkersgist heeft edelgist geen rijzende eigenschappen. Het is rijk aan eiwitten, vitaminen en foliumzuur. Niet slecht om een keer te proberen, dus! 

Je kunt edelgist kopen bij natuurwinkels en sommige supermarkten. En natuurlijk zijn deze smaakmakers ook online te bestellen. 

Gistvlokken

Smaak 

Zoals ik net al aangaf smaken de edelgistvlokken een beetje naar kaas. De smaak is lastig te omschrijven maar de beste woorden zijn ‘hartig’ en ‘umami’. Het is misschien eventjes wennen, maar deze kleine vlokjes kunnen een heel andere dimensie aan je gerecht geven waar je zelfs een beetje verslaafd aan kunt raken. 

Gebruiken

Hoe gebruik je deze vlokken dan? Strooi je ze over je pasta zoals kaas, of kan dat niet? Lekker makkelijk, ja dat kan! Je kunt ze direct uit het potje over je gerecht strooien voor die extra smaak. Maar je kunt ze ook door de saus mengen, er pesto van maken voor dit heerlijke pastarecept, of deze ultieme comfort-food schaal met aubergine lasagne. 

Delen is fijn!