Bruine bonen | simoneskitchen.nlHet jaar van de boon

Het is dit jaar het jaar van de boon, dat is je wellicht niet ontgaan. Het jaar waarin er meer aandacht dan ooit is voor de peulvrucht en het leek me dan ook het uitgelezen moment om eens wat dieper in te gaan op de verschillende soorten peulvruchten, hoe je ze bereidt en wat je ermee kunt doen. En waar kunnen we beter mee beginnen als met de bruine boon. Wellicht het meest bekende lid van de lange familie van peulvruchten.

Ben je van mijn generatie dan ken je vast nog wel de gevleugelde uitspraak van Bartje “Ik bid niet voor bruine bonen!” Lang geleden maar in die tijd was dat standaard wat wij zeiden als ma besloot om bruine bonen op tafel te zetten. Bij ons altijd in de chili.

Wat zijn peulvruchten?

De naam zegt het eigenlijk al: peulvruchten zijn zaden die in een peul groeien. Je kunt ze vers kopen zoals doperwten, tuinbonen en snijbonen. En je hebt gedroogde zoals bruine bonen, linzen, pinda’s en nou ja de lijst is relatief eindeloos. Er zijn letterlijk honderden soorten en varianten. Allemaal gaan we die niet bespreken maar de meest gebruikte en een aantal exotische varianten komen hier wel langs.

Hoe kook je bruine bonen?

Je kunt bruine bonen natuurlijk in pot of blik kopen en eerlijk is eerlijk, dat doe ik vaak omdat het eenvoudigweg snel is. Even afspoelen en je kunt het zo in je chili con carne gebruiken. Maar een zak gedroogde bonen is altijd handig om in huis te hebben en als je niet vergeet om ze te weken is het koken verder ook geen groot probleem.

Gedroogde bruine bonen moet je eerst weken en dat liefst voor een uurtje of acht. Ik zet het ’s avonds in de week voor de dag erna. Maar je kunt ook in de ochtend de bonen weken en ze dan ’s avonds koken. Het koken duurt ongeveer een uur.

Wat kun je met bruine bonen maken?

Van alles natuurlijk, maar het meest bekend zijn de bruine bonen van het gebruik in chili con carne. En ja sommigen zweren bij kidney bonen in de chili, maar tig jaar geleden had je nog niet zo veel kidneybonen in Nederland. Wij aten thuis bruine bonen met spek en later – toen de zakjes mix voor chili con carne op de markt kwamen, was dat waar we ze voor gebruikten (ik heb al eens verteld toch dat mijn moeder een hekel had aan koken?) Maar je kunt de bonen ook gebruiken in een salade, je kunt er allerlei Mexicaanse of andere variaties mee maken zoals hier in de bruschetta’s of in de salade.  Ik vind ze ook erg lekker als vulling in een lunchwrap en je zou er een bonenpuree van kunnen maken (maar dat heeft niet mijn voorkeur!)

Wat is jouw favoriete recept met bruine bonen?

Delen is fijn!