Goji bessen is typisch zo’n ingredient wat ineens uit het niets leek te verschijnen en vervolgens werd gebombardeerd tot het gezondste besje ooit. Maar wat zijn goji bessen nou eigenlijk en zijn ze inderdaad zo gezond als wordt beweerd?

Wat zijn Goji bessen | simoneskitchen.nl

Wat zijn goji bessen?

Goji bessen zijn kleine rode besjes, die je over het algemeen in gedroogde vorm in de winkels aantreft. Ze behoren tot de familie van de Solanaceae. De familie van de nachtschade waar ook tomaten, aubergine, pepers en paprika onder andere toe horen. Het besje komt van oorsprong uit Azië en worden hier al eeuwenlang gebruikt vanwege hun vele gezondheidsvoordelen.

De goji bes heeft een lange lijst van gunstige uitwerkingen op het lichaam en een gedeelte daarvan komt door de hoge voedingswaarde met maar liefst 18 aminozuren, 21 mineralen, anti-oxidanten en polysachariden die het immuumsysteem versterken en de weerstand bevorderen. Dan vervolgens staat er een goede eigenschap waar ik dan persoonlijk wat minder om sta te springen maar het schijnt dat goji bessen de eetlust en de spijsvertering bevorderen. Waarbij dat laatste dan weer wel fijn is.

Wat er waar is van al die bevinden is natuurlijk altijd een vraagteken maar in dit onderzoek uit 2017 werd geconcludeerd dat de anti oxidanten in gedroogd fruit vooral bij goji bessen een goed resultaat hadden.

Eigenschappen van Goji bessen | simoneskitchen.nl

Bomvol goede eigenschappen

Er worden zoveel goede eigenschappen aan dit kleine besje toegewezen dat als de helft ervan waar is, dan nog is het meer dan de moeite waard om af en toe een handje door je smoothie of salade te gooien. Doe je goji bessen in een smoothie dan is het de moeite waard om ze een beetje te laten weken want anders mengt het minder goed met de rest. De besjes zijn in gedroogde vorm redelijk taai.

Dit krachtige besje schijnt zelfs invloed te hebben op het libido, de slaap te bevorderen, bloedsuiker in balans brengen en cholesterol verlagen… Nou allemaal aan de goji bessen zeg ik dan maar… Wil je het eens proberen in een recept dan is deze broccolisalade een aanrader.

Toepassingen van goji bessen

Want wat kun je nou eigenlijk allemaal doen met die bes? Je kunt het verwerken in een salade zoals in bovenstaande broccoli salade, maar ik gebruik het eigenlijk het meest in een smoothie. Ik vind het lekker om het dan even te laten weken in bijvoorbeeld wat sap. Dat geeft het meteen meer smaak. Na het weken kun je ze door de smoothie doen of als je een smoothiebowl maakt dan kun je ze erover heen strooien.

Zoals altijd met dit soort zogenaamde superfoods is het leuk om ze af en toe te gebruiken maar verwacht er absoluut geen wonderen van. Het is een goede bron van vitamine C dus in dat opzicht kan het zeker geen kwaad.

Meer weten over goji bessen?

Delen is fijn!