Simone's Kitchen

Goji bessen – Superfoods #3

Wat zijn Goji bessen | simoneskitchen.nl

De goji bes is weer een nieuwe in het rijtje van Superfoods.

Grappig genoeg (nou ja ik vond het tenminste grappig) is dit kleine rode besje familie van de aardappel. Die had je niet aan zien komen of wel? Hij behoort hiermee tot de familie van de nachtschade en komt van oorsprong uit Azie, maar is ook in Nederland hier en daar verwilderd te vinden aan de waterkant. Voordat de bes gedroogd is, is het ongeveer 1,5 tot 2 cm groot en heel erg sappig. Waarom ze eigenlijk voornamelijk in gedroogde vorm worden aangeboden heb ik niet kunnen vinden, maar ik vermoed dat het met de houdbaarheid te maken heeft.

De goji bes heeft een lange lijst van gunstige uitwerkingen op het lichaam en een gedeelte daarvan komt door de hoge voedingswaarde met maar liefst 18 aminozuren, 21 mineralen, anti-oxidanten en polysachariden die het immuumsysteem versterken en de weerstand bevorderen. Dan vervolgens staat er een goede eigenschap waar ik dan persoonlijk wat minder om sta te springen maar het schijnt dat goji bessen de eetlust en de spijsvertering bevorderen.

Eigenschappen van Goji bessen | simoneskitchen.nl

Er worden zoveel goede eigenschappen aan dit kleine besje toegewezen dat als de helft ervan waar is, dan nog is het meer dan de moeite waard om af en toe een handje door je smoothie of salade te gooien. Doe je goji bessen in een smoothie dan is het de moeite waard om ze een beetje te laten weken want anders mengt het minder goed met de rest. De besjes zijn in gedroogde vorm redelijk taai.

Dit krachtige besje schijnt zelfs invloed te hebben op het libido, de slaap te bevorderen, bloedsuiker in balans brengen en cholesterol verlagen… Nou allemaal aan de goji bessen zeg ik dan maar… Het aantal recepten dat ik op de site heb met goji bessen erin is bedroevend klein met 1 recept, maar wie weet komt er binnenkort meer bij!

Want wat kun je nou eigenlijk allemaal doen met die bes? Je kunt het verwerken in een salade zoals onderstaand recept. Je kunt er een sapje van maken (laten wellen in water, daarna door een blender met eventueel andere bessen en sap of water), je kunt ze verwerken in smoothies, in je ochtendcruesli of er een thee van maken. Mocht ik meer recepten tegen komen dan hoor ik dat graag. Of als je zelf een goede tip hebt.. Geef het door!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

3 comments

  1. Avatar

    Wo dat had ik echt niet gedacht. Familie van de aardappel. Hij smaakt ook niet naar aardappel. Ik vind ze persoonlijk niet zo lekker. Ze smaken een beetje naar rozijnen die heel oud en muf zijn, vind ik haha. Ik heb dus wel een zakje thuis liggen en doe ze nu door smoothies of door een notenreep. Ze zijn wel heel gezond dus, leuk om te lezen 🙂

  2. Avatar

    Ik vind je site en foodfotografie echt prachtig, lees het met plezier. Zou alleen wel kijken of je geen subtielere © zou kunnen maken, ze doen soms echt af aan de prachtige foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!