Wat zijn Goji bessen | simoneskitchen.nl

De goji bes is weer een nieuwe in het rijtje van Superfoods.

Grappig genoeg (nou ja ik vond het tenminste grappig) is dit kleine rode besje familie van de aardappel. Die had je niet aan zien komen of wel? Hij behoort hiermee tot de familie van de nachtschade en komt van oorsprong uit Azie, maar is ook in Nederland hier en daar verwilderd te vinden aan de waterkant. Voordat de bes gedroogd is, is het ongeveer 1,5 tot 2 cm groot en heel erg sappig. Waarom ze eigenlijk voornamelijk in gedroogde vorm worden aangeboden heb ik niet kunnen vinden, maar ik vermoed dat het met de houdbaarheid te maken heeft.

De goji bes heeft een lange lijst van gunstige uitwerkingen op het lichaam en een gedeelte daarvan komt door de hoge voedingswaarde met maar liefst 18 aminozuren, 21 mineralen, anti-oxidanten en polysachariden die het immuumsysteem versterken en de weerstand bevorderen. Dan vervolgens staat er een goede eigenschap waar ik dan persoonlijk wat minder om sta te springen maar het schijnt dat goji bessen de eetlust en de spijsvertering bevorderen.

Eigenschappen van Goji bessen | simoneskitchen.nl

Er worden zoveel goede eigenschappen aan dit kleine besje toegewezen dat als de helft ervan waar is, dan nog is het meer dan de moeite waard om af en toe een handje door je smoothie of salade te gooien. Doe je goji bessen in een smoothie dan is het de moeite waard om ze een beetje te laten weken want anders mengt het minder goed met de rest. De besjes zijn in gedroogde vorm redelijk taai.

Dit krachtige besje schijnt zelfs invloed te hebben op het libido, de slaap te bevorderen, bloedsuiker in balans brengen en cholesterol verlagen… Nou allemaal aan de goji bessen zeg ik dan maar… Het aantal recepten dat ik op de site heb met goji bessen erin is bedroevend klein met 1 recept, maar wie weet komt er binnenkort meer bij!

Want wat kun je nou eigenlijk allemaal doen met die bes? Je kunt het verwerken in een salade zoals onderstaand recept. Je kunt er een sapje van maken (laten wellen in water, daarna door een blender met eventueel andere bessen en sap of water), je kunt ze verwerken in smoothies, in je ochtendcruesli of er een thee van maken. Mocht ik meer recepten tegen komen dan hoor ik dat graag. Of als je zelf een goede tip hebt.. Geef het door!

Delen is fijn!