Simone's Kitchen

Moth beans of motten bonen?

moth beans

Moth Beans, of Moath Bonen zijn een nog relatief onbekende peulvrucht in Nederland. In India geniet deze kleine, maar voedzame rakker bekendheid onder de naam Matki. De Matki  is een kleine plant die enorm goed tegen droogte kan. Daarom wordt hij veelvuldig verbouwd in de droogste gebieden van  Zuid-Azië. Van de plant komen de kleine, langwerpige bonen  (3-4 mm), die variëren in kleur van lichtbruin tot donkerbruin Deze boontjes zitten boordevol proteïne en zijn daarom een hoofdbestanddeel in veel vegetarische recepten uit de Indiase keuken.

Closeup of moth beans

Moth beans moeten altijd eerst even geweld worden in lauw water voordat je ze verder kunt gebruiken. Na het wellen goed uitspoelen zodat stof en andere resten zeker verwijderd zijn.

Door zijn delicate nootachtige smaak en zijn aardse aroma is de moth bean een  heerlijke aanvulling in salades en andere gerechten.

Qua gezondheid krijgt de moth bean cholesterolverlagende en bloedsuiker spiegel regulerende eigenschappen toegedicht.

Je kunt moth beans  goed gebruiken om de bekende Indiase Dahl soep te maken. Maar de moth beans doen het ook ontzettend goed in een curry of lekkere stoofpot die met rijst of roti gegeten kan worden .
Tip: maak van je gekookte moth beans een puree en breng die op smaak met exotische kruiden en/of specerijen. Je hebt hiermee een heerlijk en origineel bijgerecht.

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!