Je hebt er misschien zelfs nog nooit van gehoord: motten bonen. Deze kleine bruine boontjes zijn in de Indiase keuken veel gebruikt, maar hier wat minder bekend.

moth beans

Moth beans

Moth Beans, of Moath Bonen zijn een nog relatief onbekende peulvrucht in Nederland. In India geniet deze kleine, maar voedzame rakker bekendheid onder de naam Matki. De Matki  is een kleine plant die enorm goed tegen droogte kan. Daarom wordt hij veelvuldig verbouwd in de droogste gebieden van  Zuid-Azië. Van de plant komen de kleine, langwerpige bonen  (3-4 mm), die variëren in kleur van lichtbruin tot donkerbruin Deze boontjes zitten boordevol proteïne en zijn daarom een hoofdbestanddeel in veel vegetarische recepten uit de Indiase keuken.

Closeup of moth beans

Eerst even wellen

Moth beans moeten altijd eerst even geweld worden in lauw water voordat je ze verder kunt gebruiken. Na het wellen goed uitspoelen zodat stof en andere resten zeker verwijderd zijn.

Door zijn delicate nootachtige smaak en zijn aardse aroma is de moth bean een  heerlijke aanvulling in salades en andere gerechten.

Qua gezondheid krijgt de moth bean cholesterolverlagende en bloedsuikerspiegel regulerende eigenschappen toegedicht.

Je kunt moth beans  goed gebruiken om de bekende Indiase Dahl soep te maken. Maar de moth beans doen het ook ontzettend goed in een curry of lekkere stoofpot die met rijst of roti gegeten kan worden .
Tip: maak van je gekookte moth beans een puree en breng die op smaak met exotische kruiden en/of specerijen. Je hebt hiermee een heerlijk en origineel bijgerecht.

Check ook de informatie over:

Delen is fijn!