Linzen zijn van alle soorten peulvruchten wellicht een van de makkelijkste om te verwerken in allerlei gerechten. Bovendien worden ze vaak gebruikt als vleesvervangers in vegan gerechten.

Alles over linzen

Linzen

Linzen, zoals we die in de keuken gebruiken zijn de peulvruchten van de linze plant. Het zijn eigenlijk een soort erwtjes die gedroogd worden en in verschillende kleurgradaties op de markt komen.

De linzen zijn zaden met een hoog geschiedkundig gehalte, want in het Oude Testament wordt er al over de linzen geschreven (over een veld voor linzen terwijl het dorp voor de Filistijnen vluchtte). Linzen worden traditioneel in de warmere Europese landen en Azië verbouwd  en je komt ze dan ook regelmatig tegen in recepten uit deze landen (India, Spanje, Turkije etc.).

Closeup rode linzen

In allerlei kleuren

Je kunt linzen onder andere krijgen in de kleuren: groen, bruin, geel, rood, zwart en oranje. En dan is er ook nog eens onderscheid tussen gepelde en ongepelde varianten én of ze wel of niet gehalveerd (gesplit) zijn. Je hebt rode linzen, belugalinzen, le puy linzen (groene)

De rode linze heeft van alle verschillende soorten de kortste kooktijd (zo’n 15 tot 20 minuten) en je kunt hem eigenlijk wel een beetje vergelijken met de Hollandse spliterwt. Maak een soepje van linzen en voeg hier wat Indiase kruiden aan toe en je hebt een heerlijke (masoor) Dahl; de Indiase variant van ‘snert’. nog een voordeel van linzen is dat je ze niet – in tegenstelling tot de meeste peulvruchten – hoeft te weken.

Curry

De linzen doen het natuurlijk net zo goed in vele soorten curry’s; ook als vleesvervanger omdat ze rijk zijn aan proteïnes, maar toch niet vet. Tegenwoordig worden linzen vaak gebruikt als vervanger van gehakt zoals bijvoorbeeld in deze vega spaghetti bolognese.

Linzen in een gerecht zorgen ook nog eens voor een betere spijsvertering, dus met recht mag deze groente in de categorie superfood een plekje opeisen.

Maak je een lekkere pastasalade? Gooi dan eens vijf minuten voor je de pasta afgiet, een handje rode linzen bij de te koken pasta. Voeg er ook nog eens iets van fruit aan toe en je hebt weer eens een hele andere smaakbeleving.

Wat linzentips:

  • Linzen altijd goed wassen voor gebruik; er kunnen namelijk nog kleine steentjes bij zitten en sowieso handig om stof en vuil eraf te wassen.
  • Linzen zijn geen gedroogde bonen met een ‘oneindige’ houdbaarheidsdatum, dus let op de datum op de verpakking
  • Om de ‘finishing touch’ aan je linzen te geven, giet je vlak voor het opdienen wat rode wijn of lekkere azijn door de linzen.

nog meer linzen

Delen is fijn!