Vegan spaghetti bolognese met paddestoelen
Deze heerlijke vegan versie van spaghetti bolognese maak je met linzen en paddenstoelen.
Vegan spaghetti bolognese
Een paar weken geleden vertelde ik al dat ik een diner had bijgewoond waarbij de rol van plantaardige eiwitten in de toekomst werd besproken. Heel interessant en naar aanleiding van het diner stelde ik jullie de vraag op facebook welk gerecht je graag plantaardig zou willen zien. Spaghetti bolognese kwam daar als winnaar uit de bus. En ik moet eerlijk zeggen dat het kinderlijk eenvoudig was om hier een versie van te maken met plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke.
Een Italiaan zal waarschijnlijk vinden dat dit de naam bolognese niet mag dragen, maar ja, ik ben toevallig geen italiaan en voor mij zijn dit precies dezelfde smaken maar dan zonder het traditionele gehakt. Omdat ik toch bezig was met plantaardig heb ik er meteen maar een volledig vegan spaghetti bolognese van gemaakt. Als eiwitten gebruikte ik hier paddestoelen en linzen.
Eiwit: bouwstof van je lichaam
Eiwitten zijn enorm belangrijk voor je lichaam. Het zijn de bouwstoffen voor je spieren, maar ook voor je bindweefsel, hormonen, neurotransmitters en nog veel meer. Het zijn letterlijk de bouwstenen van je lichaam en daarmee onontbeerlijk. Veel mensen denken bij eiwit direct aan dierlijk eiwit. Toen ik vorig jaar een half jaar vegetarisch at kreeg ik dan ook regelmatig de vraag of ik nu wel voldoende eiwitten binnen kreeg. Het eten van dierlijke eiwitten heeft echter een groot aantal nadelen in onze huidige maatschappij en met de groeiende wereldbevolking is het simpelweg niet mogelijk om op de lange(re) termijn te blijven eten zoals we nu eten. Dat roer moet dus om. Om het milieu minder te belasten, minder water te verbruiken en minder dieren te houden moeten we uiteindelijk meer plantaardige eiwitten gaan eten.
Nee, je hoeft niet allemaal vegetariër te worden maar als iedereen één of twee dagen in de week plantaardig zou eten zou dat al een enorme berg schelen. En geloof me, met lekkere gerechten als deze spaghetti bolognese mis je het gehakt geen minuut.
Paddestoelen zijn overigens niet een plantaardige eiwitbron met heel veel eiwit maar ze zijn om meerdere andere redenen wel super gezond. Wil je meer weten over eiwitten dan is deze post van Rineke Dijkinga een goede plek om verder te kijken.
Voor nu krijgen jullie van mij het recept voor deze heerlijke vegan spaghetti bolognese!
Vegan spaghetti bolognese
Ingrediënten
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijn gesneden
- 200 gr paddestoelen gemengd, gesneden
- 2 el tomatenpuree
- 1 el oregano gedroogd
- 1 el basilicum gedroogd
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 blikje linzen klein
- 150 gr spelt spaghetti
- 1 handvol pijnboompitjes geroosterd
- verse peterselie om te serveren
- olijfolie om te bakken
Instructies
- Bereid de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking
- Zet een grote koekenpan op en verhit wat olijfolie. Hierin bak je de ui tot deze zacht is. Voeg de knoflook toe en de paddestoelen en bak het geheel even goed door.
- Voeg de tomatenpuree, de kruiden en de tomatenblokjes toe en bak even mee. Voeg hier het blikje linzen aan toe en verwarm dit mee met de rest.
- Serveer de spaghetti met de pijnboompitjes en de verse peterselie
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Tex Mex: Taco's met pittige zoete aardappel | Simone's Kitchen