Simone's Kitchen

Vegan spaghetti bolognese met paddestoelen

PLantaardige spaghetti bolognese | simoneskitchen.nl

Plantaardige spaghetti bolognese

Een paar weken geleden vertelde ik al dat ik een diner had bijgewoond waarbij de rol van plantaardige eiwitten in de toekomst werd besproken. Heel interessant en naar aanleiding van het diner stelde ik jullie de vraag op facebook welk gerecht je graag plantaardig zou willen zien. Spaghetti bolognese kwam daar als winnaar uit de bus. En ik moet eerlijk zeggen dat het kinderlijk eenvoudig was om hier een versie van te maken met plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke.

Spaghetti bolognese zonder vlees | simoneskitchen.nl

Een Italiaan zal waarschijnlijk vinden dat dit de naam bolognese niet mag dragen,  maar ja, ik ben toevallig geen italiaan en voor mij zijn dit precies dezelfde smaken maar dan zonder het traditionele gehakt. Omdat ik toch bezig was met plantaardig heb ik er meteen maar een volledig plantaardige spaghetti bolognese van gemaakt. Als eiwitten gebruikte ik hier paddestoelen en linzen.

Eiwit: bouwstof van je lichaam

Eiwitten zijn enorm belangrijk voor je lichaam. Het zijn de bouwstoffen voor je spieren, maar ook voor je bindweefsel, hormonen, neurotransmitters en nog veel meer. Het zijn letterlijk de bouwstenen van je lichaam en daarmee onontbeerlijk. Veel mensen denken bij eiwit direct aan dierlijk eiwit. Toen ik vorig jaar een half jaar vegetarisch at kreeg ik dan ook regelmatig de vraag of ik nu wel voldoende eiwitten binnen kreeg. Het eten van dierlijke eiwitten heeft echter een groot aantal nadelen in onze huidige maatschappij en met de groeiende wereldbevolking is het simpelweg niet mogelijk om op de lange(re) termijn te blijven eten zoals we nu eten. Dat roer moet dus om. Om het milieu minder te belasten, minder water te verbruiken en minder dieren te houden moeten we uiteindelijk meer plantaardige eiwitten gaan eten.

Nee, je hoeft niet allemaal vegetarier te worden maar als iedereen één of twee dagen in de week plantaardig zou eten zou dat al een enorme berg schelen. En geloof me, met lekkere gerechten als deze spaghetti bolognese mis je het gehakt geen minuut.

Paddestoelen zijn overigens niet een plantaardige eiwitbron met heel veel eiwit maar ze zijn om meerdere andere redenen wel super gezond. Wil je meer weten over eiwitten dan is deze post van Rineke Dijkinga  een goede plek om verder te kijken.

Plantaardige spaghetti bolognese | simoneskitchen.nl

Voor nu krijgen jullie van mij het recept voor deze heerlijke vegan spaghetti bolognese!

Vegan spaghetti bolognese
Voorbereiding
10 mins
Kooktijd
15 mins
Totale tijd
25 mins
 
Wil je deze spaghetti glutenvrij maken dan kun je de pasta eventueel vervangen door courgette pasta of je kunt een glutenvrije pasta kopen. Daar zijn er tegenwoordig veel van te krijgen!
Soort: Hoofdgerecht
Keuken: Vegan
Servings: 2 personen
Auteur: Simone van den Berg
Ingredienten
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 200 gr paddestoelen gemengd, gesneden
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el oregano gedroogd
  • 1 el basilicum gedroogd
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blikje linzen klein
  • 150 gr spelt spaghetti
  • 1 handvol pijnboompitjes geroosterd
  • verse peterselie om te serveren
  • olijfolie om te bakken
Instructies
  1. Bereid de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking
  2. Zet een grote koekenpan op en verhit wat olijfolie. Hierin bak je de ui tot deze zacht is. Voeg de knoflook toe en de paddestoelen en bak het geheel even goed door.
  3. Voeg de tomatenpuree, de kruiden en de tomatenblokjes toe en bak even mee. Voeg hier het blikje linzen aan toe en verwarm dit mee met de rest.
  4. Serveer de spaghetti met de pijnboompitjes en de verse peterselie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos