Het stond al een tijdje op de planning; spaghetti bolognese uit de slowcooker maken. Want hoe langer je de saus laat trekken, des te meer de smaken tot hun recht komen. En de slowcooker is daar natuurlijk ideaal voor.

Spaghetti bolognese slowcooker

Spaghetti bolognese uit de slowcooker

Eigenlijk kwam het doordat ik recent een artikel schreef over alles wat met de slowcooker te maken heeft en dat bracht me op het idee om deze spaghetti bolognese uit de slowcooker te maken. Of eigenlijk gebruikte ik mijn instantpot en gebruikte daar de slowcook functie van. Maar uiteraard kun je dit net zo goed maken in willekeurig welke andere pan. Ik zal hieronder de instructies geven voor een ‘gewone’ bolognese versus een slowcooker bolognese.

spaghetti bolognese uit de slowcooker

Bolognese saus

Even voor de goede orde; je bereidt alleen de saus in de slowcooker. De spaghetti kook je gewoon zoals je altijd doet in een pannetje met kokend water. Ik heb uiteindelijk geloof ik een uur of 14 de saus in de slowcooker gehad. Ik denk dat ik niet hoef uit te leggen dat je dat beter niet met de spaghetti zelf kunt doen. Overigens kun je de saus net zo goed eten met groente. Het is super flexibel en smaakt bij van alles en nog wat.

Er gaat 350 ml rode wijn in. Dat is een optie. Ik vond het uiteindelijk de smaak zeker ten goede komen. Je proeft het niet heel erg maar het is zeker wel aanwezig. Wil je het dus maken met kinderen zorg dan dat je de wijn vervangt voor bouillon.

Kun je de spaghetti bolognese ook maken zonder slowcooker?

Het antwoord daarop is natuurlijk ja. Wil je het in een gewone braadpan maken volg dan stap 1 zoals aangegeven, maar dan natuurlijk in een gewone pan. Het kan zijn dat je wat meer olie nodig hebt omdat het sneller droogbakt/kookt.

Voeg vervolgens ook hier de rest van de ingrediënten toe en breng aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur laag en doe je de deksel op de pan.

Hou er rekening mee dat spaghetti bolognese uit de slowcooker veel minder vocht nodig heeft. In een pan zul je vaker moeten checken hoe het met het aanwezige vocht is en desgewenst extra bouillon of water toevoegen zodat de pan niet droogkookt.

Kook het ongeveer voor 30-45 minuten of tot alle groenten mooi gaar zijn.

Spaghetti bolognese uit de slowcooker

Serveren

Om te serveren zul je de spaghetti eerst moeten koken. Of eet het eens met courgetti bijvoorbeeld of over wat gekookte blokjes zoete aardappel. Die saus is echt verrassend veelzijdig. Geen enkele reden om de bolognese alleen met spaghetti te eten. Andere pasta kan uiteraard ook.

Ik serveer het vervolgens met verse basilicum en lekker veel parmezaanse kaas. Eventueel ook te vervangen voor willekeurig welke andere geraspte kaas naar smaak.

Spaghetti bolognese slowcooker

Spaghetti bolognese uit de slowcooker

4.60 van 5 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaanse keuken

Door de lange bereidingstijd worden de smaken van de bolognesesaus heerlijk intens!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 25 minuten
Slowcooker12 uur
totaal 12 uur 25 minuten

6 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 3 uien gesnipperd
  • 2 winterwortels geraspt of fijn gesneden
  • 2 stengels bleekselderij in plakjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes rozemarijn alleen blaadjes en fijn gehakt
  • 2 takjes oregano blaadjes, fijn gehakt
  • 500 gr gehakt half om half
  • 2 blikken tomatenblokjes 800 gr in totaal
  • 1 blokje bouillon
  • 350 ml rode wijn
  • 140 gr tomatenpuree
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 el Italiaanse kruiden gedroogd
  • peper en zout

Serveren

  • 450 gr spaghetti
  • verse parmezaan geraspt
  • verse basilicum

  • Zet de instantpot aan op saute en doe de olijfolie erbij. Bak het gehakt aan voor een paar minuten, voeg dan de ui, knoflook, wortel, bleekselderij en de kruiden toe. Voeg peper en zout naar wens toe.
  • Bak even mee. Zet de instantpot dan op slowcooker. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat het geheel minimaal 6-8 uur pruttelen. Ik liet het in totaal 14 uur staan omdat dat in mijn geval het beste uitkwam. Langer is dus geen probleem! Breng de saus na het koken nog op smaak met peper en zout.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 645kcal | Koolhydraten: 82g | Eiwit: 29g | Vet: 19g | Verzadigd vet: 7g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 8g | Transvet: 1g | Cholesterol: 59mg | Natrium: 454mg | Kalium: 1320mg | Vezels: 9g | Suiker: 15g | Vitamine A: 4779IU | Vitamine C: 24mg | Calcium: 153mg | Ijzer: 6mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.