Een aantal jaar geleden was een slowcooker nog een apparaat wat niet veel mensen kenden, laat staan dat mensen het ook daadwerkelijk in hun keuken hadden staan. Maar langzaam maar zeker komt daar steeds meer verandering in. En met goede reden want een goede slowcooker is een ontzettend handig apparaat in de keuken. Het bespaart tijd en zeker als je een drukke baan hebt en vaak laat thuis bent, is het een life saver. Daarom in deze post alles over de slowcooker.

alles over de slowcooker

Wat moet je weten om ermee aan de slag te gaan, wat moet je wel en niet doen en welk type slowcooker zijn er allemaal?

Wat is een slowcooker?

De naam zegt het al; een slowcooker is een apparaat wat gemaakt is voor langzame bereidingen. Meestal bestaat het apparaat uit een omhulsel en een binnenpan. Afhankelijk van het type slowcooker kan de binnenste pan van emaille zijn of van aluminium. De essentie van de slowcooker is dat het langzaam gaart door de lage temperaturen. En dat je alles dus in de slowcooker kunt doen en vervolgens thuis kunt komen terwijl het eten gedurende de dag langzaam gegaard is. Ideaal!

Wat kun je bereiden in de slowcooker?

Je kunt enorm veel verschillende dingen bereiden in het apparaat. Van desserts zoals stoofpeertjes of rijstpudding tot stoofschotels. Met name voor stoofschotels is het de ultieme bereiding. Je doet ’s morgens alles in de pan en als je thuiskomt is het eten klaar. Er zijn natuurlijk ook een aantal dingen die minder goed in een dergelijk apparaat werken. Vis bijvoorbeeld gaart te lang en valt uit elkaar, dus is minder geschikt. Een biefstuk bakken doe je ook niet in een slowcooker. Spareribs daarentegen of langzame vleesgerechten zoals pulled pork zijn echter weer heerlijk om op die langzame manier te bereiden. Zelf bouillon maken is ook ideaal!

alles over de slowcooker - stoofppeertjes

Waar moet je op letten als je een slowcooker aanschaft?

Het eerste wat belangrijk is, voor hoeveel personen ga je over het algemeen eten maken? Is dat voor een huishouden met twee personen of een huishouden met 8 personen? Of iets ertussenin? Het formaat van de binnenpan is dan cruciaal. Ik heb zelf een pan met een inhoud van 3 liter. Dat is voor mij – eenpersoonshuishouden – meer dan genoeg. Wel is het zo dat ik regelmatig meerdere porties maak en die dan invries. Negen van de tien gerechten die uit het apparaat komen zijn daar goed geschikt voor. De kleinste is al vanaf 1,5 liter verkrijgbaar. Handig als je met twee bent, maar eerlijk gezegd zou ik altijd voor de iets grotere variant gaan. Maar dat is een persoonlijke keuze.

Bedenk vervolgens of je een timer op het apparaat wilt hebben. Ik heb twee slowcookers (een crockpot en een instantpot) Op de oudste zit geen timer, op de instantpot zit wel een timer. Die timer kan handig zijn, maar op mijn oude crockpot mis ik hem niet.

Hoe zit het met vocht in de slowcooker?

Het voordeel van een slowcooker boven een gewone stoofpan is dat je veel minder vocht nodig hebt. Het verdampt niet tot amper in de slowcooker met als gevolg dat de smaken intenser worden. Hou er wel rekening mee als je een gewoon stoofgerecht ombouwt tot een slowcooker gerecht. Het kan zijn dat je de hoeveelheid vocht drastisch naar beneden moet brengen.

Het nadeel is dan weer dat het minder indikt. Om het vocht na afloop van de bereidingstijd in te dikken gebruik ik meestal arrowroot. Even een eetlepel arrowroot mengen met wat kookvocht. Alle klontjes eruit roeren en vervolgens toevoegen aan de mix.

Wat is het verschil tussen een slowcooker en een snelkookpan?

Het verschil is dat een snelkookpan onder hoge druk een gerecht sneller gaart. Een slowcooker is precies het tegenovergestelde en bereidt een gerecht op een lage temperatuur waardoor het veel langer nodig heeft.

Is het veilig om de slowcooker aan te laten als ik weg ben?

Ja daar is het apparaat voor gemaakt. Ik zorg altijd wel dat het op een goede plek staat. Een vlak oppervlak en niet tegen andere apparaten aan. Zorg dus dat er een beetje ruimte rondom het apparaat is. Verder is het geen enkel probleem om de slowcooker de hele dag aan te laten staan. Het verbruikt ook relatief weinig stroom.

Kun je een gerecht te lang in de slowcooker laten?

Hoe langer je een gerecht bereidt des te malser het vlees wordt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dingen niet kunt overkoken. Het is mij nog niet overkomen, maar ik kan me voorstellen dat sommige groentes na een te lange tijd helemaal uit elkaar vallen. Dan is het nog steeds eetbaar maar misschien niet wat je in gedachten had. Voor rundvlees hou ik 6-8 uur aan. Voor kip ongeveer 5-6 uur. Voor groentes 4-6. Het is heel erg afhankelijk van wat je er allemaal in hebt gestopt. Een bottenbouillon kun je daarentegen weer veel langer in de slowcooker laten. Zelfs tot 48 uur. Kijk dus wat het gerecht aangeeft en hou dat ongeveer aan. Maar als het recept 7 uur zegt en je bent pas na 9 uur weer thuis, dan zal het waarschijnlijk niet echt een groot probleem zijn.

Kun je een slowcooker gerecht ook in de oven bereiden?

Dat kan in sommige gevallen, maar een oven de hele dag aan laten staan is meestal geen goed idee. Bovendien is de temperatuur in een slowcooker meestal zo rond de 80-90˚C. Een oven kan vaak niet op een dermate lage temperatuur. Het vocht verdampt in de oven ook meer dan in de slowcooker. Vaker checken is dus nodig. En van huis gaan niet perse een goed idee.alles over de slowcooker

Hoe groot moet mijn slowcooker zijn?

Ik hou voor twee personen een slowcooker van 3 liter aan. Voor 4 personen 5 liter enzovoort. Heb je een grote slowcooker maar je bent met twee personen? Maak dan gewoon extra en vries porties in. Negen van de tien slowcooker gerechten zijn daar heel geschikt voor.

Mijn slowcooker kookt; hoe kan dat?

Hoe ‘hoog’ de hoge stand is van de slowcooker is heel erg merk afhankelijk. Mijn slowcooker (merk crockpot) kookt op de hoogste stand ook een beetje. Het pruttelt heel zachtjes. Ik heb daar verder geen last van. Belangrijkste is om jouw slowcooker te leren kennen. Dan weet je wat wel en niet werkt.

alles over de slowcooker

Al met al vind ik een slowcooker echt een aanrader in mijn keuken. Ik gebruik het veel en vaak. Wil je het ook eens proberen? Je vindt hier de categorie slowcooker recepten waar regelmatig nieuwe recepten gepost worden. Heb je nog vragen over de slowcooker die niet hier beantwoord zijn? Laat het me dan vooral weten in de comments. Dan kan ik het aan het artikel toevoegen.

Delen is fijn!