italiaanse stoofschotel

Italiaanse stoofschotel

Het is gebeurd; het is herfst geworden. Hoewel we nog even hebben kunnen genieten van een laatste paar mooie dagen kunnen we er nu toch echt niet meer omheen. Terwijl ik dit tik komt de regen met bakken naar beneden. Gek genoeg hou ik heel erg van de herfst.

SPONSORED

Het seizoen van comfortfood, warme stoofschotels – zoals deze Italiaanse stoofschotel – pompoen, gezellig binnen zitten terwijl de regen naar beneden klettert.

Uit de slowcooker

Het is ook het seizoen waarin mijn slowcooker (of instantpot die ik tegenwoordig heb) overuren maakt. Want niks is er fijner dan alles in de slowcooker doen, aanzetten en dan ’s avonds thuiskomen terwijl het eten al klaar is. Ideaal!

Voor deze vegetarische Italiaanse stoofschotel koos ik voor een combinatie met witte bonen en gebruikte ik Mutti Polpa.

Mutti

Voor de Italiaanse stoofschotel gebruikte ik dit keer Mutti Polpa. Je kunt ook de Polpa met knoflook gebruiken. Of de knoflook weglaten, dat kan natuurlijk ook.

Italiaanse stoofschotel met witte bonen

Ik hou ontzettend van de producten van Mutti. Niet alleen omdat ze natuurlijk gewoon ontzettend lekker zijn, maar je proeft de zon een beetje terug op je bord.

Zeker nu de zomer alweer voorbij is en verse tomaten niet langer voorhanden zijn, is het heerlijk om toch nog van de smaak van zongerijpte tomaat te kunnen genieten.

Duurzaam

Wat je misschien niet wist over Mutti is dat het merk ook een aantal andere bijzondere kenmerken heeft. Zo is Mutti echt Italiaans en zijn de tomaten die je terugvindt 100% uit Italië afkomstig. In een blikje Mutti Polpa vind je tomaat en niks anders. 100% tomaat dus.

In Italië heeft Mutti bovendien samengewerkt met het WWF om duurzame manieren te vinden voor het telen van de tomaten. Dit wordt onder andere gedaan door te kijken hoe het waterverbruik en de CO2-uitstoot verminderd kan worden.

Italiaanse stoofschotel

Als je behalve de smaak nog meer redenen nodig hebt om Mutti te gebruiken dan zijn die er dus volop. De Polpa welke ik hier gebruikt heb is bovendien bij uitstek geschikt voor zowel korte als lange bereidingen. De verschillende producten zijn namelijk voor verschillende doeleinden geschikt. Wil je daar meer over weten dan kun je hier kijken welk product je waar gebruikt.

Italiaanse stoofschotel met witte bonen

Terug naar de Italiaanse stoofschotel. Ik gebruikte hier witte bonen in pot voor. Die voeg ik op het laatst toe aan het gerecht want 4-5 uur in een slowcooker is waarschijnlijk geen goed idee. Je kunt witte bonen overigens ook zelf in de slowcooker bereiden maar daarvoor heb je wel wat meer tijd nodig. De bonen eerst laten weken is niet altijd nodig, maar wel aan te raden om ze zo goed mogelijk verteerbaar te krijgen.

Dit recept is vegetarisch, maar je kunt er ook prima kip of lekker pittige worst aan toevoegen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan wat uitgebakken chorizo. Die past hier heel erg goed bij!

Italiaanse witte bonenstoof

Italiaanse witte bonenstoofschotel uit de slowcooker

4.50 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenVegetarisch

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 5 uur
totaal 5 uur 15 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 3 winterpeen in stukjes
  • 4 stengels bleekselderij in plakjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 prei in ringen
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 1 rode chili peper zaadlijsten verwijderd, gesnipperd
  • 2 blikken Mutti Polpa (fijne tomatenpulp met knoflook)
  • 500 ml groentebouillon
  • 800 gr witte bonen (uit pot), gewassen en uitgelekt
  • 1 tak verse rozemarijn
  • 3 takjes verse tijm
  • peper en zout

  • Dit gerecht kun je bereiden in de slowcooker of in een stoofpan. Ik geef je hier beide bereidingswijzen

Slowcooker

  • Voor de slowcooker doe je alle ingrediënten, behalve de witte bonen, in de kom van de slowcooker. Zorg dat de wortel niet te groot gesneden is.
  • Zet de slowcooker aan voor 4-5 uur op de hoge stand en voeg het laatste uur de witte bonen toe.

Stoofpan

  • Neem een flinke stoofpan en verhit hier wat olie in. Voeg nu de ui toe en bak tot deze glazig is. Voeg dan de prei, wortel, rode peper en bleekselderij toe en bak dit even mee.
  • Giet de bouillon en de blikken Mutti Polpa erbij en voeg peper en zout naar smaak toe. Doe de verse kruiden erbij.
  • Hou wat extra bouillon bij de hand. Je hebt hier waarschijnlijk meer nodig dan in de slowcooker.
  • Laat het geheel rustig pruttelen voor ongeveer 45 minuten of tot de groentes gaar en zacht zijn.
  • Als laatste voeg je de uitgelekte witte bonen toe en deze laat je even opwarmen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 419kcal | Koolhydraten: 84g | Eiwit: 22g | Vet: 2g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Natrium: 839mg | Kalium: 1776mg | Vezels: 28g | Suiker: 17g | Vitamine A: 9405IU | Vitamine C: 49mg | Calcium: 274mg | Ijzer: 9mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.