Het is natuurlijk weer die tijd van het jaar dat het pompoen is wat de klok slaat. En deze pompoen wortel stoofpot is een van mijn nieuwe favorieten! Waarom? Dat vertel ik je hieronder!

pompoen wortelstoofpot
Pompoen wortel stoofpot met quinoa

Pompoen wortel stoofpot

Ik moest mezelf wel even achter het oor krabben of ik deze foto’s nou wel wilde plaatsen want laten we eerlijk zijn; echt de schoonheidsprijs winnen ze niet, maar goed… Ze zijn ook al (heel) oud! 🙂 Dus je ziet het; ik maak ook regelmatig nog wel foute styling beslissingen maar uiteindelijk gaat het in dit geval om het gerecht. En ja dat is lekker!!

Ik kwam hem eigenlijk per ongeluk tegen op mijn Engelse site die natuurlijk al veel ouder is als de Nederlandse variant en daardoor ook meer recepten heeft. Ik had nog een flespompoen over van een fotoshoot en wortels van weer een andere fotoshoot dus zonde om die weg te gooien en dit is het ideale maal voor beide groentes. En nog goedkoop ook.

En dus wilde ik hem jullie niet onthouden, ondanks die dramatische foto’s… Ga hem zelf binnenkort ook nog een keer maken dus misschien doe ik de foto’s ook nog wel een keer over!

Maken van de pompoen wortel stoofpot

Laat je vooral niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten die je hier ziet. Sommige zijn dubbel, dus de wortel gebruik je bijvoorbeeld voor de stoof maar ook door de quinoa zelf. En het merendeel zijn specerijen, want dat is wat deze pompoen wortel stoofpot zo heel erg lekker maakt. Dus ondanks dat er aardig wat in gaat is het niet mega veel werk.

Je kunt het jezelf natuurlijk nog makkelijker maken door gebruik te maken van voorgesneden groente. Dat kan voor de pompoen en je kunt van de wortel die kleintje kopen. Die snij je alleen nog doormidden of in vieren en je bent al klaar. De ui kun je tegenwoordig ook gesneden kopen, dus er zijn altijd manieren om dit snelle gerecht nog sneller te maken. Wel meteen ook duurder want voorgesneden groentes zijn behoorlijk aan de prijs. Maar dat is een keuze!

Flespompoen vs “oranje” pompoen

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik geen mega fan ben van de flespompoen. Die heeft – als je alle pompoenen vergelijkt – de minste smaak, maar is wel het makkelijkste verkrijgbaar. Ik verwijder de schil van de flespompoen omdat die echt niet lekker is. Maar gebruik je een biologische oranje pompoen dan kun je die met schil en al verwerken. Optioneel dus om die schil te verwijderen. Kan ook met een groene pompoen maar dat wordt wat minder charmant om naar te kijken. En het oog wil natuurlijk ook wat.

pompoen wortel stoofpot
Print recept Pin recept
4.67 van 3 stemmen

Pompoen wortel stoofpot

Deze heerlijke herfst stoofschotel is perfect voor een doordeweekse dag en ook lekker om de volgende dag te eten!
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Dieetsoort glutenvrij, Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Stoofschotel

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 tenen knoflook gehakt
  • 2 tl zoete paprika poeder
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl gemalen zwarte peper
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl gemalen koenjit
  • 1/2 tl gemalen gember
  • 1/2 tl gemalen cayenne peper
  • beetje saffraan
  • 250 ml water
  • 1 blik tomatenblokjes van 400 gr
  • 2 el verse citroen sap
  • 1 flespompoen schoongemaakt in blokjes
  • 200 gr wortel in blokjes

Quinoa

  • 200 gr quinoa
  • 1 el boter
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 ui gesnipperd
  • 150 gr wortel fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl koenjit
  • 1/2 bosje vers gesneden koriander
  • 2 tsp gesneden verse munt

Instructies

Pompoen wortel stoof

  • Verhit de olie in een grote stoofpan op medium vuur. Voeg ui toe en bak tot zacht, ongeveer 5 minuten. Voeg knoflook toe en bak voor 1 minuut. Meng de paprika in en de volgende 8 ingrediënten op de lijst. Voeg 250 ml water, de tomaat en het citroensap toe.
  • Breng aan de kook. Voeg pompoen en wortel toe. Dek af en kook op laag vuur tot groente gaar is, ongeveer 20 minuten. Breng op smaak met zout en peper.

Quinoa

  • Was de quinoa en giet af. Smelt de boter met olie in een grote pan op medium vuur. Voeg ui en wortel toe. Dek af en bak tot de groentes bruin beginnen te worden, voeg knoflook, zout en koenjit toe en bak nog 1 minuut. Voeg de quinoa toe en roer voor 1 minuut. Voeg water toe tot de quinoa onder staat. Ongeveer een halve liter. Breng aan de kook, verminder vuur tot laag, dek af en laat sudderen tot de vloeistof is opgenomen en de quinoa zacht is, ongeveer 15 minuten.
  • Serveer met de stoofschotel
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Herfst
Trefwoord: flespompoen, quinoa, wortel
Dieetsoort: glutenvrij, Vegetarisch

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 445kcal, Koolhydraten: 66g, Eiwit: 12g, Vet: 17g, Verzadigd vet: 4g, Meervoudigd onverzadigd vet: 3g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 9g, Transvet: 0.1g, Cholesterol: 8mg, Natrium: 1107mg, Kalium: 1327mg, Vezels: 11g, Suiker: 13g, Vitamine A: 25488IU, Vitamine C: 42mg, Calcium: 165mg, Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze lekkere gerechten

Delen is fijn!