Simone's Kitchen

Groente stoofpot met Oosterse invloeden

Groente stoofpot

Groente stoofpot met oosterse invloeden

Voor de vrijdag heb ik voor jullie vandaag een heerlijke groente stoofpot. Eentje die door de abrikozen en de ras el hanout een lekker oosters tintje heeft. Om het nog meer die sfeer te geven kun je het natuurlijk bereiden in een tajine.

Maar heb je die niet dan is deze groente stoofpot net zo makkelijk te maken in een ordinaire stoofpan.

Bulkkoken

Het fijne van dit soort stoofpotten is dat het ideaal is om er wat meer van te maken. Ik heb tegenwoordig een eenpersoonshuishouden maar met dit soort gerechten maak ik altijd het volledige recept.

Ik vries de rest dan in gedeeltes in zodat ik altijd een makkelijke maaltijd in de vriezer heb liggen. Moet ik alleen nog herinneren dat het er in ligt en het op gegeven moment opeten. Haha…

Check trouwens ook even de invriestips van Miljuschka. Altijd handig.

Maken van de groente stoofpot

Er gaat lekker veel groente in deze groente stoofpot. Ik gebruikte hier wortel, courgette, zoete aardappel, tomatenblokjes en om te serveren broccolirijst.

Natuurlijk kun je ook gewone rijst gebruiken als je dat liever doet. Up to you. Ik bak de groentes eerst even goed aan in een grote hapjespan of stoofpan en vervolgens doe ik daar de ras el hanout bij.

Die bak ik even mee en voeg dan de abrikozen, tomatenblokjes, kaneelstokje en de bouillon toe.

Laat het geheel vervolgens lekker pruttelen voor een minuutje of 20. Het ligt een beetje aan het formaat van je groentes. Heb je die heel grof gesneden dan kan het zijn dat het wat langer duurt.

Hou ook het vochtniveau in de gaten zodat je pan niet droogkookt.

Groente stoofpot
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Groente stoofpot met oosterse invloeden

Deze groentestoof kun je in een tajine bereiden maar ook prima in een stoofpan natuurlijk.
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 20 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 1 el kokosolie
  • 1 courgette in stukken
  • 250 gr wortel in stukken
  • 2 zoete aardappels in blokken
  • 2 el ras el hanout
  • 1 kaneelstokje
  • 150 gr gedroogde abrikozen grof gesneden
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 250-500 ml groentebouillon
  • Peper en zout naar smaak
  • Broccolirijst en verse koriander om te serveren.

Instructies

  • Neem een grote stoofpan, tajine (die op het vuur kan) of hapjespan en verhit hierin de kokosolie. Bak de ui aan tot deze glazig is en zacht. Voeg de knoflook toe en bak deze even mee. Voeg nu de wortel, zoete aardappel en courgette toe en bak even mee. Strooi de ras el hanout erover en roer het goed door. Doe de abrikozen erbij.
  • Voeg de tomatenblokjes en het kaneelstokje toe. Voeg nu de groentebouillon toe. Begin met 250 ml en kijk dan of je eventueel nog meer vocht nodig hebt. Dat is een beetje afhankelijk van het formaat van je groente. Ik heb meestal genoeg aan 250 ml.
  • Laat alles met deksel op de pan voor ongeveer 20 minuten stoven of tot de groentes beetgaar zijn.
  • Serveer de stoofschotel met broccoli- of bloemkoolrijst en verse koriander.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Vegetarisch
Trefwoord: courgette, wortel, zoete aardappel

Voedingswaarde

Calorieën: 309kcal, Koolhydraten: 68g, Eiwit: 7g, Vet: 4g, Verzadigd vet: 3g, Natrium: 501mg, Kalium: 1527mg, Vezels: 12g, Suiker: 35g, Vitamine A: 28322IU, Vitamine C: 28mg, Calcium: 176mg, Ijzer: 4mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.