Slowcooker: Stoofpot met pruimen en guinness
Ja hoor, alweer een recept van Nigella. Kan er geen genoeg van krijgen. In Simply Nigella heeft ze een heel hoofdstuk met recepten voor in de slowcooker (of in de oven) en dat komt natuurlijk als geroepen. Zeker in deze tijd van het jaar vind ik stoofschotels heerlijk. En deze met pruimen en bier leek me zo maar eens heel lekker.
Het is een tikkie aan de zoete kant, ook door de melasse die er in gaat. Ik probeer volgende keer zonder de melasse, eens kijken hoe dat bevalt. De pruimen verdwijnen nagenoeg helemaal in de vloeistof na 8 uur pruttelen dus die maken het al zoet genoeg.
Maar lekker is het wel! Lekker met aardappelpuree.
Slowcooker stoofpot met pruimen en guiness
Ingrediënten
- 1 kg runderstoofvlees
- 250 gr pruimen
- 5 dl runderbouillon
- 2,5 dl Guinness of ander donker bier
- 1 tl zeezoutvlokken
- 100 gr melasse
- 1-2 druppels zonnebloemolie
- 2 kaneelstokjes
- 3 laurierblaadjes
Instructies
- Snij de runderlappen in stukken en leg in de slowcooker. Voeg de pruimen toe en meng met je handen
- Schenk de bouillon en het bier in een maatbeter van 1 liter en voeg het zout toe. Meet de melasse af in een maatbeker met een beetje olie, roer alles door elkaar en schenk over het vlees en de pruimen in de slowcooker.
- Doe de kaneelstokjes en laurier erbij, zet dan je slowcooker aan op de lage stand en laat 8 uur staan. Je moet makkelijk met een vork het vlees uit elkaar kunnen drukken.
- Zet uit en proef of er nog extra zout en peper nodig is.
- Je kunt het natuurlijk meteen eten maar het is nog lekkerder als je het 1 of 2 dagen in de koeling laat staan.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Disclaimer: De links op deze pagina bevatten affiliate links naar bol.com
Het heeft de hele nacht staan pruttelen en gaat zo voor 2 dagen de koelkast in. Vanochtend uiteraard even geproefd en was al heerlijk.
De ‘saus’ is alleen wel ontzettend dun, het is eigenlijk soep geworden. Hoort dit? Of kan zal ik het nog binden met maizena?
Hè Sander. Nee hoort niet zo heel dun te zijn maar binden met maizena is uiteraard prima!
Hoi Simone, bedankt voor je reactie.
Dat is wel apart. Ik heb de slowcooker nog niet zo lang, maar tot nu is de saus van elk recept dat ik heb gemaakt zo dun als soep terwijl ik braaf het recept volg. Nu is dat uiteraard op te lossen met maizena, maar het is wel raar.
Ik ben dol op stoofpotten omdat je ze gemakkelijk vooraf kunt maken… Deze met melasse ken ik nog niet, zal het binnenkort proberen.
Bedankt voor het delen en de beste wensen voor het nieuwe jaar!
Dankjewel Renata! Zelfde voor jou!