Stoofpot met pruimen en guinness uit de slowcooker
Deze overheerlijke stoofpot met pruimen en bier maak je in de slowcooker, waardoor de smaken lang de tijd krijgen om te ontwikkelen. Door de pruimen is het een relatief zoet gerecht.
Stoofpot met pruimen
Ja hoor, alweer een recept van Nigella. Kan er geen genoeg van krijgen. In Simply Nigella heeft ze een heel hoofdstuk met recepten voor in de slowcooker (of in de oven) en dat komt natuurlijk als geroepen. Zeker in deze tijd van het jaar vind ik stoofschotels heerlijk. En deze stoofpot met pruimen en bier leek me zo maar eens heel lekker.
Perfect ook met de kaneel erdoor, wat het een topgerecht maakt voor de koudere maanden van het jaar.
Vrij zoet
Het is een tikkie aan de zoete kant, ook door de melasse die er in gaat. Ik probeer volgende keer zonder de melasse, eens kijken hoe dat bevalt. De pruimen verdwijnen nagenoeg helemaal in de vloeistof na 8 uur pruttelen dus die maken het al zoet genoeg. Ik zou dus de melasse zeker weg laten. Ik heb het hieronder wel vermeld, omdat het in het oorspronkelijke recept van Nigella stond, maar mijn aanbeveling is dus om het zonder te doen. Tenzij je echt dol bent op zoete stoofschotels.
Maar lekker is het wel! Deze stoofschotel met pruimen is vervolgens heel erg lekker om te eten met een romige aardappelpuree of rijst. Wat brood om het vocht mee op te dippen is ook een goed idee.
Aanbakken of niet?
Heel eerlijk; ik ben vaak te lui om het vlees van de slowcooker aan te bakken. Ook in deze stoofpot met pruimen doe ik het gewoon in de slowcooker en laat het apparaat verder zijn werk doen. Dat is natuurlijk optioneel. De voorstanders van aanbraden vertellen me dat het echt heel veel meer smaak geeft aan het eindresultaat. Maar ik vind het dan weer zonde van de tijd.
Maar wil jij je vlees liever aanbakken? Dan doe je dat gewoon voor je het in de slowcooker doet!
Slowcooker stoofpot met pruimen en guiness
Materiaal
Ingrediënten
- 1 kg runderstoofvlees
- 250 gr pruimen
- 5 dl runderbouillon
- 2,5 dl Guinness of ander donker bier
- 1 tl zeezoutvlokken
- 100 gr melasse de melasse maakt het heel zoet. Weglaten als je dat niet wilt.
- 1-2 tl zonnebloemolie
- 2 kaneelstokjes
- 3 laurierblaadjes
- Snij de runderlappen in stukken en leg in de slowcooker. Voeg de pruimen toe en meng met je handen
- Schenk de bouillon en het bier in een maatbeter van 1 liter en voeg het zout toe. Meet de melasse af in een maatbeker met een beetje olie, roer alles door elkaar en schenk over het vlees en de pruimen in de slowcooker.
- Doe de kaneelstokjes en laurier erbij, zet dan je slowcooker aan op de lage stand en laat 8 uur staan. Je moet makkelijk met een vork het vlees uit elkaar kunnen drukken.
- Zet uit en proef of er nog extra zout en peper nodig is.
- Je kunt het natuurlijk meteen eten maar het is nog lekkerder als je het 1 of 2 dagen in de koeling laat staan.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Disclaimer: De links op deze pagina bevatten affiliate links naar bol.com
Ik wil dit met kerst gaan maken. De pruimen moeten dat gedroogde of verse pruimen zijn?
Hé Tanja. Dat zijn gedroogde pruimen!
Hi Simone,
Ik wil graag jou recept voor de stoofvlees maken maar ik heb een vraag over de 250 gram pruimen; is dit verse pruimen of gedroogde pruimen?
Alvast bedankt!
Jane
Dit zijn gedroogde pruimen 😉
Het heeft de hele nacht staan pruttelen en gaat zo voor 2 dagen de koelkast in. Vanochtend uiteraard even geproefd en was al heerlijk.
De ‘saus’ is alleen wel ontzettend dun, het is eigenlijk soep geworden. Hoort dit? Of kan zal ik het nog binden met maizena?
Hè Sander. Nee hoort niet zo heel dun te zijn maar binden met maizena is uiteraard prima!
Hoi Simone, bedankt voor je reactie.
Dat is wel apart. Ik heb de slowcooker nog niet zo lang, maar tot nu is de saus van elk recept dat ik heb gemaakt zo dun als soep terwijl ik braaf het recept volg. Nu is dat uiteraard op te lossen met maizena, maar het is wel raar.
Ik ben dol op stoofpotten omdat je ze gemakkelijk vooraf kunt maken… Deze met melasse ken ik nog niet, zal het binnenkort proberen.
Bedankt voor het delen en de beste wensen voor het nieuwe jaar!
Dankjewel Renata! Zelfde voor jou!