Romige perfectie met deze risotto uit de slowcooker. Niet alleen is het super eenvoudig, maar ook nog eens een risotto zoals het hoort te zijn.

Risotto uit de slowcooker

Risotto uit de slowcooker

Alweer een hele tijd geleden maakten Alex en ik een van onze briljante video’s (haha) en dit keer ging het over het maken van een risotto uit de oven. Dat was al heel erg makkelijk, maar een tijdje terug meldde Alex dat ze dit keer ergens had gezien dat iemand een risotto uit de slowcooker maakte. Dat wilde ik natuurlijk uitproberen want elke reden om mijn slowcooker vaker te gebruiken pak ik met beide handen aan.

Romige perfectie

Om te beginnen is het natuurlijk heel eenvoudig. Nu heb ik dit keer de risotto gemaakt in mijn instantpot. Daar zit ook een functie op waarmee je kunt bakken. Ik heb de ui dus aangebakt zoals je normaal ook doet voor een risotto, de rijst erbij gedaan en witte wijn. Heb je geen instantpot maar wel een slowcooker dan kun je ook voor de nog makkelijker variant gaan en alles direct in de slowcooker doen. De wijn is dan wel een aandachtspuntje.

Door het even aan te bakken verdampt het grootste gedeelte van de wijn en heb je niet een uitgesproken ‘wijnsmaak’ aan de risotto. Dat vind ik namelijk persoonlijk niet heel lekker. In het geval je de risotto dus niet aanbakt zou ik er voor kiezen om het te maken zonder de wijn. Dat kan namelijk ook prima. Ook beter als je het met kinderen eet.

Hoe lang moet de risotto uit de slowcooker?

Dat is een goede vraag en wel eentje die meerdere antwoorden heeft. Ik gokte in eerste instantie op drie uur. Dat zie je ook terug in onderstaand kort filmpje. Daarbij zet ik de instantpot op drie uur maar uiteindelijk bleek de risotto al na twee uur perfect te zijn. Nu is niet elke slowcooker gelijk. Ik zou in ieder geval uitgaan van twee uur en het dan even checken.

Risotto uit de slowcooker

Pompoenschil

Voor de risotto uit de slowcooker gebruikte ik dit keer een pompoen die ik niet kende. Ik dacht even makkelijk te doen (het ding was namelijk knetterhard) en de pompoen niet te schillen. Dat was een foute beslissing helaas. Want bij het proeven van de risotto na twee uur was het pompoenvlees perfect maar die schil nog oneetbaar. Shit dus.

Vervolgens heb ik alle pompoen eruit staan vissen, de schil verwijderd en de pompoen weer terug gedaan. Super onhandig natuurlijk, maar die schil eten vond ik ook geen optie. En weggooien al helemaal niet.

Maak jij de risotto uit de slowcooker ga dan voor een pompoen waarvan je zeker weet dat de schil ook goed gaar wordt. Mijn favoriet is de “gewone” oranje biologische pompoen. Daarvan is de schil absoluut te eten. In geval van twijfel verwijder je de schil voor je de pompoen in de slowcooker doet.

Risotto met pompoen en paddenstoelen

Nu is dit een risotto met pompoen en paddenstoelen maar je vraagt je waarschijnlijk af waarom die paddenstoelen niet de slowcooker in gaan. Dat vind ik simpelweg niet zo lekker. Ik hou ervan als de paddenstoelen lekker goudbruin gebakken zijn en in de slowcooker worden ze een beetje rubberig. Denk ik. Want ik heb het nooit echt uitgeprobeerd. Heb jij het wel eens geprobeerd en ben je er blij mee? Dan hoor ik dat ook graag. Ben benieuwd!

Risotto uit de slowcooker

Apart bakken

Ik bak de paddenstoelen dus apart in een koekenpan met lekker veel boter. Daarna gaan ze bij de risotto en ik eindig het gerecht met lekker veel parmezaanse kaas. In de video zie je heel kort wat de stappen zijn voor het maken van de risotto uit de slowcooker. Eet smakelijk!

risotto uit de slowcooker
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Risotto uit de slowcooker

Een heerlijk romige risotto uit de slowcooker met pompoen en paddenstoelen
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 10 min
Dieetsoort Vegetarisch
Porties: 4 personen

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 200 gr risotto
  • 100 ml witte wijn
  • 450 gr pompoen in blokjes
  • 1 liter bouillon
  • 2 blaadje salie
  • 25 gr boter plus extra om de paddenstoelen te bakken
  • 250 gr paddenstoelen naar keus
  • 75 gr parmezaanse kaas

Instructies

  • Zet de instantpot op de saute stand en wacht tot het warm genoeg is. Voeg wat olijfolie toe en de uien. Bak deze even kort aan. Voeg nu de risottorijst toe en bak ook dit even aan.
  • Voeg nu de witte wijn toe en laat even meebakken tot het meeste van de wijn verdampt is.
  • Voeg de pompoenstukjes toe en de blaadjes salie. Voeg de bouillon toe, roer even door en doe dan de deksel op de instantpot. Zet op stand normaal voor 2 uur.
  • Check na twee uur of de rijst mooi gaar is en het vocht is opgenomen. Doe er een klont boter bij en roer dit door. Zet de slowcooker uit.
  • Neem nu een koekenpan en verwarm hierin een flinke klont boter. Bak de paddenstoelen hierin aan tot goudbruin en gaar. Voeg deze toe aan de risotto.
  • Serveer de risotto met parmezaanse kaas.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaanse keuken
Trefwoord: paddenstoelen, pompoen, risotto
Dieetsoort: Vegetarisch

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 452kcal, Koolhydraten: 53g, Eiwit: 16g, Vet: 18g, Verzadigd vet: 8g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 8g, Transvet: 0.2g, Cholesterol: 26mg, Natrium: 1291mg, Kalium: 834mg, Vezels: 3g, Suiker: 6g, Vitamine A: 9880IU, Vitamine C: 13mg, Calcium: 276mg, Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!