Simone's Kitchen

Zelf runderbouillon maken (in de slowcooker)

Hoe maak je zelf runderbouillon | simoneskitchen.nl

Zelf runderbouillon maken

Het is een van die dingen die je snel voor lief neemt. Je wilt soep maken dus je doet water in een pan, bouillonblokje erbij en je hebt een bouillon. Dat is natuurlijk de makkelijke manier, maar zelf bouillon maken is eigenlijk heel erg makkelijk en je weet tenminste precies wat erin zit. Bovendien is een goede bottenbouillon ook nog eens goed voor je darmen. Iets wat dat bouillonblokje zeker mist. Wat een eigengemaakte runderbouillon ook niet heeft is smaakversterkers en glutamaat of msg. Dat is natuurlijk een fijn voordeel van het zelf maken. Ik koop mijn runderbotten overigens bij De Woeste Grond

Serie over het maken van bouillon

Er komt dus een serie over het maken van diverse soorten bouillon. En we beginnen met een runderbouillon. Nu maakte ik deze in de slowcooker dus het geheel heeft ruim 30 uur langzaam staan pruttelen. Dat hoeft  natuurlijk niet. Je kunt het ook prima in een pan bereiden en dan duurt het een uurtje of drie. Ik hou van mijn slowcooker en hoewel het hele proces dus heel lang duurt, heb je er geen omkijken naar. Dus de keus is aan jou. Ik geef je hieronder twee opties.

Waarom is eigengemaakte bouillon zo gezond?

Het proces van het langzaam garen van de bouillon onttrekt op die manier alle mineralen uit de groente, de botten en de kruiden die je gebruikt. Uit de botten komt tevens natuurlijk gelatine die ook weer heel goed voor je is. Dus je bouillon zit vol met natuurlijke voedingsstoffen en maakt de soep die je er vervolgens mee maakt een topper. De bouillon kun je het beste na het maken invriezen in kleine bakjes. Als je gewend bent aan de enorme zoute smaak van bouillon uit een blokje dan kan de smaak van je eigen creatie misschien wat tegenvallen. Ik voeg tijdens het maken van de soep geen zout toe. Dat doe ik pas op het moment dat ik een soep ga maken en weet wat er allemaal nog verder ingaat. Hou daar dus rekening mee. Je kunt eventueel de bouillon ook nog iets verder inkoken en gebruiken als basis voor saus.

Zelf runderbouillon maken | simoneskitchen.nl

Heb je het ingekookt dan is het ook nog een idee om de bouillon te bewaren in ijsblokjes houders. Op die manier kun je makkelijk extra smaak aan een gerecht toevoegen door 1 of 2 “bouillonblokjes” toe te voegen. Ik vries het in met bakjes van 500 ml en als ik het nodig heb als basis voor de soep kan ik het eventueel zelfs in de soeppan ontdooien.

De runderbouillon is vervolgens natuurlijk lekker in bijna elke soep maar doet het bijvoorbeeld heerlijk in deze zoete aardappelsoep of in de bloemkoolsoep!

Zelf runderbouillon maken
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
1 d
Totale tijd
1 d 15 min
 
Soort: Basis
Keyword: bottenbouillon, bouillon, runderbot
Servings: 2 liter
Ingredienten
  • 1.5 kilo runderbot diverse, ook lekker met een stuk schenkel erbij
  • 2 grote wortels in stukken
  • 3 stengels bleekselderij in stukken
  • 2 uien in stukken
  • 1 el olijfolie of kokosolie
  • 2 el appelciderazijn
  • 1 laurierblad
  • 1 tl peperkorrels
  • 3 teentjes knoflook
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200˚C.

  2. Leg de botten op een bakplaat in een enkele laag en doe er wat olijfolie of kokosolie overheen. Zet in de oven voor 30 minuten en rooster. Draai de botten vervolgens om en rooster nog eens aan de andere kant.

  3. In de tussentijd maak je je groente schoon en doe je die vast in de kom van slowcooker. Voeg ook de specerijen toe, de azijn, peperkorrels en het laurierblad.

  4. Zodra de botten mooi bruin zijn haal je ze uit de oven en doe je ze bij de groente in de slowcooker. Giet er water bij tot alles goed onder staat. (ongeveer 2-2,5 liter)

  5. Zet de slowcooker eerst op hoog tot het een beetje bubbelt. Zet daarna laag en laat 24-30 uur lekker doorpruttelen. In de slowcooker zul je geen water toe hoeven te voegen. Doe je hetzelfde in een pan, let dan op dat de pan niet droogkookt en voeg indien nodig extra water toe.

  6. Zodra de bouillon mooi donkerbruin is, haal je de botten uit de pan en zeef je de rest met kaasdoek voor het mooiste resultaat. Een gewone zeef kan ook, maar kan dat de bouillon dan iets troebeler wordt.

  7. De groente en de botten gooi je weg. Heb je een schenkel met vlees gebruikt dan doe je het vlees weer terug in de bouillon en laat het afkoelen tot kamer temperatuur.

  8. Verdeel over bakjes en vries in of bewaar een paar dagen in de koeling. Als je klaar bent om te serveren schep je het ontstane vetlaagje aan de bovenkant eraf. Je kunt dit gebruiken om in te bakken of je kunt het gewoon weer meesmelten met de soep.

Bereiden in de pan
  1. Eigenlijk is de bereiding in de pan precies hetzelfde behalve dat je de ingredienten voor je bouillon niet in de slowcooker doet maar in de pan. Je laat het vervolgens ongeveer 3 uur rustig pruttelen en als het mooi goudbruin is kun je verder gaan met het zeven van de bouillon

 

Delen is fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!