Zelf kippenbouillon maken is heerlijk en heel makkelijk om te doen. Ik gebruik hiervoor een slowcooker.

zelf kippenbouillon maken

Zelf kippenbouillon maken

Nadat ik alweer een hele tijd geleden zelf runderbouillon had gemaakt was het tijd om aan de slag te gaan met kippenbouillon. Want dat gebruik ik eigenlijk veel vaker. En zeker nu ik voor Oranjehoen aan de slag was gegaan met allerlei lekkere kipgerechten, bleef ik zitten met kippenkarkassen. Dat klinkt altijd een beetje naar vind ik. Maar het is wel wat het is. Als je de hele kip gebruikt heb je de beste prijs verhouding ook.

Kippenbouillon maken

Check die kleur

Als je altijd kippenbouillon gebruikt van een blokje dan zul je versteld staan van de smaak van deze kippenbouillon. Het grappige is dat ik er zelfs nog helemaal geen zout aan had toegevoegd maar de smaak was zo intens en zo lekker! Om de kippenbouillon uit de slowcooker te maken deed ik het karkas van 1 kip (inclusief aanhangend vlees) in de kom van de slowcooker.

Ik voegde hier bleekselderij, ui, knoflook en kruiden aan toe en zette de slowcooker op low voor 20 uur. Dat was hoe het mij uitkwam, maar ook na 12 uur is de kippenbouillon echt wel goed. Hoe langer je de bouillon laat pruttelen des te meer collageen komt er uit de botten. Je maakt dus als het ware je eigen bottenbouillon. Al weet ik eerlijk gezegd niet exact hoe lang je nodig hebt om echt bottenbouillon te maken, dus ik ga nu even uit van “gewone” kippenbouillon maken.

Kippenbouillon

Bewaren

Je kunt de kippenbouillon heel goed invriezen in porties. Zo kun je het toevoegen aan je eten wanneer je het wilt en in geportioneerde hoeveelheden. Invriezen in ijsblokjes kan, maar je hebt voor een soep bijvoorbeeld wel aardig wat blokjes nodig. Dat vind ik zelf minder handig, dus ik vries het in halve liters in.

Na de nodige tijd haal je de bouillon door de zeef en je laat het afkoelen in de vriezer containers. Invriezen en je hebt altijd voorraad. Dit recept maakt iets minder dan drie liter bouillon.

In de gewone pan

Heb je geen slowcooker dan kun je kippenbouillon natuurlijk ook maken in een gewone pan. Doe hiervoor dezelfde ingrediënten in een stoofpan. Zet op laag vuur (of op een warmhoudplaatje) en laat minimaal twee uur rustig pruttelen. Check wel tussendoor af en toe of er nog genoeg vocht in zit. Na het koken zet je de pan uit, laat afkoelen en laat de pan met alle inhoud nog zo’n 24 uur rusten in de koeling. Dan zeven en verder hetzelfde behandelen.

Ik vermoed wel dat de smaak een stuk minder intens wordt op deze manier maar het is zeker een goede optie!

zelf kippenbouillon maken

Zelf kippenbouillon maken uit de slowcooker

5 van 3 stemmen
GangBijgerecht
KeukenGezonde keuken

Maak je eigen kippenbouillon uit de slowcooker met dit eenvoudige recept.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 20 uur
totaal 20 uur 15 minuten

Materiaal

Ingrediënten

 • 1 kippenkarkas
 • 3 liter water
 • 2 uien in stukken
 • 2 bollen knoflook in stukken
 • 2 blaadjes laurier
 • 1 stengel bleekselderij in stukken
 • 30 ml appelciderazijn
 • zout en peper

 • Doe het kippenkarkas in de slowcooker. Voeg alle overige ingredienten eraan toe en zet op de lage stand aan.
 • Na 12 uur kun je de bouillon in principe gebruiken maar hoe langer je het laat trekken des te meer de collageen uit de botten komt. De appelcider helpt hier ook bij.
 • Na 20 uur zeef je de vloeistof. Je kunt het nu af laten koelen en invriezen tot je het nodig hebt. In de koeling zul je zien dat de bouillon indikt. Dit is normaal. Bij het verwarmen komt dat weer goed.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.