Ben je wel eens actief in de keuken (en hou je met name veel van bakken), dan heb je vast wel eens van cacao nibs gehoord. Ik wilde mij daar eens in verdiepen. Want wat zijn het nou precies en waar kun je ze voor gebruiken?

wat zijn cacao nibs

Wat zijn cacao nibs?

Eigenlijk kun je cacao nibs ook gewoon kleine stukjes chocolade noemen. Chocolade komt van de cacaoboon. Deze cacaobonen worden gedroogd en vervolgens gefermenteerd. Qua textuur lijkt het een beetje op gedroogde koffiebonen. Doordat de cacao nibs gemaakt worden van rauwe cacao is de smaak een beetje bitter en nootachtig.

Wat zit er in cacao nibs?

Behalve cacao zitten er geen toevoegingen in cacao nibs. Het is de rauwe cacao in onbewerkte vorm. Dus nog niet gebrand en/of geroosterd. Dat maakt dit kleine bruine korreltje super gezond. Let je op je voeding, maar ben je wel chocoladeliefhebber dan zit je met de cacao nibs goed. Ze zijn super gezond, bevatten geen gekke ingrediënten en hebben nog alle voedingswaarden van de rauwe cacao in zich.

Cacao is zelfs de voeding met de hoogste concentratie antioxidanten. Er zit fenylethylamine in. Deze lichaamseigen stof wordt ook aangemaakt als je verliefd bent. Er is waarschijnlijk een reden dat vrouwen op bepaalde hormonale dagen graag naar de chocola grijpen.

In cacao nibs zitten naast antioxidanten ook vezels, ijzer en magnesium. Cacao heeft bovendien een rustgevende invloed en vermindert het hongergevoel door serotonine en flavonoïde. Heb je met gewone chocola (waar allerlei extra’s plus suiker inzit) nog wel eens last van “dooreten”, met rauwe cacao is dat risico nihil. Je zult er ook niet snel een handje vol van gaan zitten knabbelen. Het is lekker als extra’s in bakgerechten, over je ontbijtje of door een salade als crunch maar niet lekker genoeg om handenvol naar binnen te werken.

kickstart je gezonde leefstijl

Waar komen ze vandaan?

Cacao groeit voornamelijk in Zuid Amerika en vooral de Azteken en Inca’s gebruikten dit veel. Naast de voedingsstoffen gaf het ze kracht, en werden ze er opgewekt van. De cacao bonen werden in die tijd ook gebruikt als betaalmiddel. Je vindt cacao ook nog steeds terug als bestanddeel van bijvoorbeeld een mole saus uit de Mexicaanse keuken.

Zit er verschil in cacao nibs?

Je zou denken dat er geen verschil zit in cacao nibs, omdat ze er toch allemaal hetzelfde uit zien. Maar er zijn natuurlijk ook verschillende soorten cacao bonen, net als dat er verschillende koffiebonen zijn. Deze verschillende soorten hebben hun eigen subtiele andere smaak. De een wat bitterder, de andere weer wat zoeter. Sommige zelfs iets zuurder. Het is alleen wel lastig om er achter te komen welke boon er voor de cacao nibs gebruikt is, omdat het meestal niet op de verpakking staat.

wat zijn Cacaonibs

Waar gebruik je cacao nibs voor?

Ze kunnen voor verschillende gerechten gebruikt worden. Het bekendste is om ze te gebruiken in baksels, zoals bijvoorbeeld deze gezonde bananenmuffins of deze merengue met hazelnoten. Maar je kunt ze ook verwerken in een gezonde granola. Bak ze dan niet mee in de oven, maar voeg ze na het bakken toe als extra crunchy element. Zo heb je de chocoladesmaak en alle extra gezondheidsvoordelen. Of gebruik ze eens als extra topping op een chocolade mousse.

Is er een alternatief voor cacao nibs?

Het antwoord is eigenlijk nee. Cacao nibs zijn uniek omdat je daardoor een sterke chocolade smaak hebt, maar ook omdat ze een bepaalde “crunch” aan een gerecht geven. Je zou kunnen denken dat je een chocolade reep kunt schaven en als nibs gebruiken. Maar dat is iets heel anders. Chocolade is een bewerkt product, terwijl de nibs puur zijn. En als je een gerecht verwarmd, dan zal de chocolade smelten, en ben je de crunch kwijt. Cacao nibs blijven ook bij verhitten hun vorm en crunch behouden. Ideaal dus om te verwerken in muffins of cake.

Waar kun je ze kopen?

In de meeste supermarkten zijn cacao nibs te koop. Ik koop die van mij altijd via Puur Mieke. Omdat ze redelijk goed houdbaar zijn koop ik die van mij altijd in bulk, maar je kunt natuurlijk voor kleinere verpakkingen gaan.

Alle recepten met cacao nibs vind je hier terug.

Delen is fijn!