Als je wel eens een koolhydraatarm dieet hebt gedaan, ben je de term psylliumvezels vast wel eens tegen gekomen. Ik heb destijds een keer zo’n bakje gehaald en dat staat eigenlijk nog ongebruikt in de kast. Tijd om mij er eens in te verdiepen, voor ik het misschien toch in mijn eten ga verwerken.

Psylliumvezels

Wat zijn psylliumvezels?

Psyllium is de naam van een vezel, die afkomstig is van de zaden van de Indische psyllium plant. Ze staan ook bekend als vlozaad of psyllium husk. De psylliumvezels worden gemaakt van de buitenste laag van de zaden. Deze vliesjes bestaan voornamelijk uit oplosbare vezels. Dit noemen we fermenteerbare vezels.

Hoe werkt dat nou eigenlijk?

Psylliumvezels binden zich met het vocht in je spijsverteringskanaal en zorgen zo dat de darminhoud zachter wordt en je een betere spijsvertering krijgt. De vezels kunnen tot wel 20 keer hun eigen gewicht in water vasthouden. In de darmen zorgen ze er dus voor dat de ontlasting zachter wordt en de toiletgang een stuk eenvoudiger gaat. De gel neemt op zijn weg door je darmen alle overtollige rommel uit je darmplooien mee en reinigt deze zo op een natuurlijke wijze. Ook een opgeblazen buik door gasvorming of verstopping zou door de psylliumvezels minder worden.

Ook prettig

Behalve de zorg voor een goede darmflora, hebben de psylliumvezels een goed effect op je bloedsuikerspiegel. Door de inname van de vezels heb je minder pieken in je bloedsuikerspiegel en dus minder behoefte aan zoetigheid na je eten. Iets waar we allemaal wel eens last van hebben en wat vooral frustrerend is als je wilt afvallen. Op de lange termijn verbetert de glucoseregulatie. Dit houdt in dat je bloedglucosewaarden worden geregeld. Iets wat belangrijk is bij diabetes. Daarnaast helpen ze ook bij het verlagen van je cholesterolspiegel.

psylliumvezels

Hoe neem je de psylliumvezels in?

Je kunt de psylliumvezels innemen in water. Neem ’s ochtends een afgestreken eetlepel vezels en roer deze door een glas water. Drink het snel op want anders krijg je het niet meer lekker weg. Daarnaast moet je genoeg water drinken, liefst anderhalf tot twee liter, voor een extra goede werking. Krijg je het water met de vezels niet weg? Dan kun je het ook door een smoothie of yoghurt roeren. Naast de psylliumvezels in poedervorm zijn er ook capsules verkrijgbaar.

Even een test

Aangezien ik toch nog een onaangeroerd bakje psylliumvezels had staan, leek het mij goed om er meteen even een test mee uit te voeren. Ik heb een lepel vezels in een glas water gedaan en gekeken wat er gebeurde. Het wordt net behangplaksel en smaakt ongeveer hetzelfde. Het is dus belangrijk om het meteen op te drinken. Ik kreeg niet het hele glas weg en genoeg water drinken na dit glas was echt geen moeite want je wil deze smaak wel kwijt. Morgen misschien toch maar iets met een smaakje. En dan hopen op een goed effect voor mijn darmen.

Recepten met psylliumvezels

Mocht je de psylliumvezels met water echt niet weg kunnen krijgen, dan kun je ze ook nog gebruiken in verschillende recepten. Zoals ik al schreef worden ze vaak gebruikt bij een koolhydraatarm of glutenvrij dieet. Als je koolhydraatarm eet, vermijdt je vezelrijke voeding zoals brood, pasta en rijst. Om toch aan de gewenste 30-40 gram voor een volwassen persoon te komen, is het slim om psylliumvezels toe te voegen. Bij het maken van broodvervangers zoals dit paleobrood geven ze de structuur, die normaal van de gluten komt, van echt brood weer, en je krijgt toch vezels binnen. En met het recept van dit lijnzaadbrood heb je een stevige basis om de dag door te komen, die ook nog gezond is.

Lijnzaadbrood

Lijnzaadbrood met zonnebloempitten

Dit stevige brood is heerlijk als ontbijt met een gebakken eitje en wat avocado. Of beleg het met wat plakjes banaan en wat amandelpasta voor een zoetere variant.
Bekijk het recept

Delen is fijn!