Lijnzaadbrood – voor de stevige trek
Stevig lijnzaadbrood
Je kunt veel dingen zeggen van paleo brood recepten maar een ding is zeker; als je dit brood maakt heb je er vervolgens voor de rest van de week – zo niet langer – genoeg aan. Ik maak het brood, laat het volledig afkoelen en snij het dan in plakken.
Ik vries deze vervolgens los per twee stuks in waarbij ik zorg dat de plakken niet op elkaar liggen maar naast elkaar. Die kleine Ikea vrieszakjes zijn er perfect voor. Past precies. Ik leg ze dan plat in de vriezer en als ik wil ontbijten (of lunchen dat kan ook) met een plak lijnzaadbrood dan doe ik ze even in de broodrooster.
Zoet of hartig
Dit lijnzaadbrood heeft verrassend veel extra smaak door de zoete aardappel en banaan die er in meegebakken worden. En doet het prima voor zowel hartig als zoet beleg. Mijn favoriet is een gekookt of gebakken eitje met wat avocado maar ik vind het ook heerlijk met een beetje amandelpasta en een banaan. Kortom, beleg het gewoon met jouw favoriete beleg! Het is wel flink stevig brood zoals ik al zei dus 1 plak vult goed en op twee plakken kun je met gemak de rest van de dag doen.
Het maken van dit lijnzaadbrood kost wel even tijd maar zoals ik al zei heb je dan ook wel voor langere tijd wat lekkers in de vriezer liggen!
Probeer ook eens deze lekkere lijnzaadcrackers!
Lijnzaadbrood met zonnebloempitten
Benodigdheden
Ingrediënten
- 140 gr zonnebloempitten
- 120 gr gebroken lijnzaad
- 120 gr heel lijnzaad
- 70 gr hazelnoten
- 2 el chiazaad
- 4 el vlozaad (psyllium vezel– verkrijgbaar in de reformwinkel/bij de Tuinen
- 1 el anijszaad
- 1 tl fijn zeezout
- 1 rijpe banaan (80-100 ggeprakt
- 150 gr geraspte zoete aardappel
- 3 el olijfolie
- 340 ml water
- 1 stuk bakpapier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Doe zonnebloempitten, lijnzaad, hazelnoten, chia, vlozaad, anijs en zeezout bij elkaar in een grote kom en roer even goed door.
- In een maatbeker doe je de olijfolie, het water en de geprakte banaan. Roer dit even door tot het gemengd is en giet dan bij de andere kom. Roer goed door tot je een stevig deeg hebt. De ingredienten nemen het water snel op dus het zal snel steviger worden. Roer de geraspte zoete aardappel er als laatste door.
- Beleg je bakblik met een stuk bakpapier en stort hier het beslag in. Druk goed aan met de achterkant van een lepel en zet in de oven.
- Laat nog bakken voor ongeveer 40 minuten
- Het brood omdraaien is geen must maar het zorgt ervoor dat de buitenkant ook goudbruin en krokant wordt en is uiteindelijk lekkerder!
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hi Simone, ik heb dit recept deze week voor het eerst gemaakt en het is een succes. Heerlijk! Ik heb er nog een geraspte courgette aan toegevoegd ( ik doe bij al mijn “brood”, pap en koekjes recepten. Zo krijg ik nog meer vezels binnen en courgette heeft een neutrale smaak. Je moet alleen het brood iets langer bakken om het goed gaat te krijgen… Groetjes, Miriam 🙏
He Miriam! Goed idee om wat courgette toe te voegen. Heb je meteen wat groente naar binnen!