Perfect als winterse kost is deze stevige kapucijnerschotel die je serveert met spekjes, uitjes en natuurlijk piccalilly.

Captains dinner

Captains dinner met kipgehakt, spekjes en piccalilly

De naam Captains dinner komt uit de scheepvaart en heeft te maken met het feit dat er vroeger aan boord vooral heel veel geconserveerde voedingsmiddelen waren. Het Captains dinner was voor de kapitein bedoeld, want dat was natuurlijk de belangrijkste man aan boord. Nog steeds wordt de term gebruikt bij cruise schepen waar mensen kunnen worden uitgenodigd aan tafel bij de kapitein om een captains dinner te genieten.

Uiteraard heeft deze kapucijnerschotel niet zoveel meer te doen met de huidige scheepvaart. Althans dat denk ik want ik ben geen deskundige op het gebied van de scheepvaart. Maar een captains dinner is wel nog steeds een heerlijke stevige maaltijd en perfect voor de wintermaanden van het jaar.

Captains dinner

Met piccalilly

Ik vulde de kapucijnerschotel in dit geval ook aan met wat verse ingredienten zoals prei en kipgehakt. Het kipgehakt (van Oranjehoen) doet het prima in dit gerecht, maar je kunt het ook weglaten of vervangen voor gewoon gehakt als je dat liever eet.

Natuurlijk mag piccalilly niet ontbreken. Ik hou enorm van dit gele goedje en bedenk me net dat ik daar dringend eens een recept voor moet maken voor op de site. Die hebben jullie dan nog tegoed. Voor nu dus met een potje piccalilly. Daarnaast serveer je de captains dinner traditioneel altijd met zuur zoals augurkjes, zilveruitjes, Amsterdamse uitjes en – in dit geval – met spekjes.

Captains dinner oftewel kapucijnerschotel

Met of zonder appel

Ik deed er ook nog een appeltje door. Ik hou van een beetje zoet erdoor maar ook dat is optioneel. Als jij niet houdt van fruit in je avondeten dan kun je het eenvoudig weglaten. Ik bak de stukjes appel wel altijd even mee zodat ze iets zachter worden. Lekker!

Alternatief heb ik wel gehoord dat mensen het serveren met appelmoes bij hun Captains dinner. Kan natuurlijk ook als je daar een fan van bent. Ik ben meer fan van de blokjes appel

Captains dinner

Captains dinner

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Een lekker stevige winterse maaltijd is deze captains dinner. Je kunt het aanvullen met allerlei extra's en extra groente als je dat wilt.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • olie om te bakken
  • 300 gr kipgehakt
  • 2 prei in ringen
  • 1 ui in ringen
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 800 gr kapucijners afgespoeld en uitgekt
  • 2 appels in blokjes

Serveren met

  • 100 gr spekjes uitgebakken
  • picalilly
  • amsterdamse uien of zilveruitjes

  • Neem een grote pan en verhit hierin wat olie. Voeg de ui toe en de prei en bak dit tot alles mooi glazig is. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Voeg de appel toe en bak dit even mee. Voeg het kipgehakt toe en bak dit rul, gaar en goudbruin.
  • Voeg nu de kapucijners toe en warm het geheel goed door. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de kapucijners met de zilveruitjes, uitgebakken spekjes, picallily en Amsterdamse uien.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 568kcal | Koolhydraten: 75g | Eiwit: 40g | Vet: 14g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 0.05g | Cholesterol: 65mg | Natrium: 503mg | Kalium: 1457mg | Vezels: 21g | Suiker: 13g | Vitamine A: 792IU | Vitamine C: 15mg | Calcium: 127mg | Ijzer: 8mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Meer met bonen

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.