Simone's Kitchen

Dudefood dinsdag: Chili con carne van en voor bazen

Chili con carne by Jamie Oliver | simoneskitchen.nl

Ok, het hoge woord moet er toch eens uit: Is Jamie Oliver nu een dude of niet?
Ik kon er maar moeilijk een direct antwoord op geven, toen het me een paar weken geleden gevraagd werd.

Aan de ene kant is hij een fanatiek drummer en startte hij zijn carrière als ‘The Naked Chef’. Zeer zeker aanwijzingen dat hij in potentie een echte dude is.
Maar daar staat dan wel weer tegenover dat hij op zijn knieën in zijn tuin kan zitten en dan kusjes uitdeelt aan zijn eigen geteelde tomaatjes, terwijl hij lekker de worteltjes van de tomaat toestopt.
Definitief alarm dat hij geen dude is! En dan heeft hij ook nog ‘Trevor’ als tweede naam; wat ook niet in zijn voordeel spreekt.

Kortom:  Ik ben er nog niet helemaal uit of Mr Oliver een heuse dude is of niet.

Wat ik wel zeker weet is dat Jamie een Baas is. En wat voor een Baas.
Inmiddels is hij de beroemdste televisiekok ter wereld en pakt hij ook nog eens groepen kansarme jongeren op die hij met een koksopleiding weer op het juiste pad zet.
Alsof het nog niet genoeg is, bindt hij ook nog eens in zijn eentje de strijd aan met de keukens in de scholen van de wereld om ervoor te zorgen dat de jeugd gezond eten krijgt voor gezet in plaats van pizza en patat. Allemaal dik Bazenmateriaal. En dan vertelt hij je ook nog eens hoe je in dertig minuten of zelfs een kwartier lekkere en gezonde gerechten op tafel tovert.
Ben benieuwd of het volgende boek van zijn hand: “Jamie’s meals in under five minutes” gaat heten. Zou me niet eens verbazen als het hem nog lukt ook.

Chili con carne | simoneskitchen.nl
Kijk, een man die dit allemaal onderneemt en dan ook nog eens zijn eigen bier brouwt; dat is met recht een Opperbaas!
Maar dan noemt hij zijn biermerk weer Lady Marmelade. Pff…
Alle gekheid op een drumstokje daar gelaten, is Jamie Oliver gewoon koning en DE Baas van het koken.
Dus hoogste tijd om dit begrip in de kookwereld eens feestelijk in het zonnetje te zetten.
Vandaag maken we Chili con Carne naar het recept van Jamie. Lekker feestelijk, want dat wordt gegarandeerd knallend vuurwerk met al die bonen.

Met dit recept ben je verzekerd van een goede chili en heb je ook zeker geen scheet in een netje te pakken.
Van bonengerechten kan ik altijd enorm genieten. Met name wanneer ik ’s avonds na het eten lekker in bed ga liggen… met mijn rug naar De Misses toe. Lekker luisteren naar dat knetterfestijn tussen ons in. En ja: echte Dudes lachen om hun eigen scheten. Dat hoort. Vooral als ze ruiken.

Maar goed, laten we het niet langer hebben over de afterparty, maar over het main event; de chili.
Hier het recept voor een heerlijke pittige bonenschotel van de Kookbaas en zeker ook dude waardig.

Chili con carne by Jamie Oliver | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Chili con carne a la Jamie Oliver

De wereldberoemde pittige bonenschotel van de hand van de kookmeester himself.
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 medium wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 rode paprika
  • olijf olie
  • 1 flinke tl chili poeder
  • 1 flinke tl gemalen komijn
  • 1 flinke tl kaneel
  • zeezout
  • vers gemalen zwarte peper
  • 400 g kikkererwten uit blik
  • 400 g kidney bonen
  • 800 gr tomatenblokjes 2 blikken
  • 500 g gehakt
  • 1 bosje verse koriander
  • 2 el balsamico

Instructies

  • Snij eerst al je groentes klein. Pak vervolgens een flinke pan, verhit hierin de olijfolie (of kokosolie) en doe alle groenten erbij. Roer even goed door. Voeg de kaneel, komijn en chilipoeder toe. Laat dit even bakken en roer elke minuut even door. Als de groenten zacht zijn en een beetje gekleurd (minuutje of 7) voeg je de uitgelekte bonen en kikkererwten eraan toe samen met de twee blikjes tomatenblokjes
  • Breek de gehakt in stukjes en voeg dit erbij. Als er teveel grote klonten gehakt in zitten breek je die met een pollepel apart.
  • Doe water in een van de blikjes tomatenblokjes en voeg dit eraan toe. Doe de balsamico erbij. Roer alles goed door en laat ongeveer een uurtje pruttelen met deksel half op de pan.
  • Serveer met verse koriander.
Gang: Hoofdgerecht

Comfortfood: chili con carne | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!

Avatar

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

2 comments

  1. Avatar

    Een echte vent durft zijn ”vrouwelijke” kanten ook te laten zien. Dus ja Jamie is een echte dude 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!