Voor dudefood dinsdag ging de dude dit keer aan de slag met een gerecht van niemand minder dan Jamie Oliver en maakte hij deze heerlijke chili con carne.

Chili con carne

Chili con carne

Ok, het hoge woord moet er toch eens uit: Is Jamie Oliver nu een dude of niet?
Ik kon er maar moeilijk een direct antwoord op geven, toen het me een paar weken geleden gevraagd werd.

Aan de ene kant is hij een fanatiek drummer en startte hij zijn carrière als ‘The Naked Chef’. Zeer zeker aanwijzingen dat hij in potentie een echte dude is.
Maar daar staat dan wel weer tegenover dat hij op zijn knieën in zijn tuin kan zitten en dan kusjes uitdeelt aan zijn eigen geteelde tomaatjes, terwijl hij lekker de worteltjes van de tomaat toestopt.
Definitief alarm dat hij geen dude is! En dan heeft hij ook nog ‘Trevor’ als tweede naam; wat ook niet in zijn voordeel spreekt.

Kortom:  Ik ben er nog niet helemaal uit of Mr Oliver een heuse dude is of niet.

Wat ik wel zeker weet is dat Jamie een Baas is. En wat voor een Baas.
Inmiddels is hij de beroemdste televisiekok ter wereld en pakt hij ook nog eens groepen kansarme jongeren op die hij met een koksopleiding weer op het juiste pad zet.

Strijd met het schooleten

Alsof het nog niet genoeg is, bindt hij ook nog eens in zijn eentje de strijd aan met de keukens in de scholen van de wereld om ervoor te zorgen dat de jeugd gezond eten krijgt voor gezet in plaats van pizza en patat. Allemaal dik Bazenmateriaal. En dan vertelt hij je ook nog eens hoe je in dertig minuten of zelfs een kwartier lekkere en gezonde gerechten op tafel tovert.
Ben benieuwd of het volgende boek van zijn hand: “Jamie’s meals in under five minutes” gaat heten. Zou me niet eens verbazen als het hem nog lukt ook.

Chili con carne

Kijk, een man die dit allemaal onderneemt en dan ook nog eens zijn eigen bier brouwt; dat is met recht een Opperbaas!
Maar dan noemt hij zijn biermerk weer Lady Marmelade. Pff…
Alle gekheid op een drumstokje daar gelaten, is Jamie Oliver gewoon koning en DE Baas van het koken.
Dus hoogste tijd om dit begrip in de kookwereld eens feestelijk in het zonnetje te zetten.

Chili con carne a la Jamie


Vandaag maken we Chili con Carne naar het recept van Jamie. Lekker feestelijk, want dat wordt gegarandeerd knallend vuurwerk met al die bonen.

Met dit recept ben je verzekerd van een goede chili con carne en heb je ook zeker geen scheet in een netje te pakken.
Van bonengerechten kan ik altijd enorm genieten. Met name wanneer ik ’s avonds na het eten lekker in bed ga liggen… met mijn rug naar De Misses toe. Lekker luisteren naar dat knetterfestijn tussen ons in. En ja: echte Dudes lachen om hun eigen scheten. Dat hoort. Vooral als ze ruiken.

Maar goed, laten we het niet langer hebben over de afterparty, maar over het main event; de chili con carne.
Hier het recept voor een heerlijke chili con carne van de Kookbaas en zeker ook dude waardig.

Nog wat tips om de chili con carne te maken:

Jamie gebruikt in zijn recept zowel kidney bonen als kikkererwten. Op de foto’s kun je zien dat ik ervoor koos om alleen kidney bonen te gebruiken. Beiden is mogelijk natuurlijk, dus doe wat jij lekker vindt of voor handen hebt.

Closeup bord met chili con carne

Het recept voor deze chili con carne is heel snel, maar je kunt het wel wat langer laten pruttelen. Op die manier trekken de smaken beter in. Ik maak vaak een grote pan en de volgende dag is het meestal nog lekkerder.

Veel mensen serveren rijst of aardappelpuree bij de chili con carne. Persoonlijk ben ik daar geen liefhebber van. Ik vind het al meer dan voldoende met alleen de chili. Maar doe hier vooral je ding mee. Er is geen goed of fout in dit opzicht!

Welke bonen kan ik gebruiken voor de chili con carne?

Er zijn vele keuze mogelijkheden voor de chili con carne. Ik gebruik meestal kidney bonen, maar ook bruine bonen of aduki boontjes zijn heel lekker door de chili.

Gebruik je gedroogde bonen of bonen uit blik?

In dit geval gebruikte ik bonen uit blik. Wil je gedroogde bonen gebruiken, dan kan dat zeker, maar die moeten dan wel eerst weken en daarna koken. Dus begin daar een dag van tevoren mee.

Wat kan ik allemaal naast de chili con carne serveren?

Zoals hierboven al aangegeven kun je de chili serveren met rijst of aardappels als je dat lekker vindt, maar je kunt er ook bijvoorbeeld nacho’s bij serveren, zure room of guacamole.

Chili con carne

Chili con carne a la Jamie Oliver

4.17 van 6 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenTex Mex

De wereldberoemde pittige bonenschotel van de hand van de kookmeester himself.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 wortels medium
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 rode paprika of gebruik gele
  • olijf olie
  • 1 tl chili poeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl kaneel
  • zeezout
  • vers gemalen zwarte peper
  • 400 gr kikkererwten uit blik
  • 400 gr kidney bonen
  • 800 gr tomatenblokjes 2 blikken
  • 500 gr gehakt
  • 1 bosje verse koriander
  • 2 el balsamico

  • Snij eerst al je groentes voor de chili con carne klein. Pak vervolgens een flinke pan, verhit hierin de olijfolie (of kokosolie) en doe alle groenten erbij. Roer even goed door. Voeg de kaneel, komijn en chilipoeder toe. Laat dit even bakken en roer elke minuut even door. Als de groenten zacht zijn en een beetje gekleurd (minuutje of 7) voeg je de uitgelekte bonen en kikkererwten eraan toe samen met de twee blikjes tomatenblokjes
  • Breek het gehakt in stukjes en voeg dit erbij. Als er teveel grote klonten gehakt in zitten breek je die met een pollepel apart.
  • Doe water in een van de blikjes tomatenblokjes en voeg dit eraan toe. Doe de balsamico erbij. Roer alles goed door en laat ongeveer een kwartiertje pruttelen met deksel half op de pan. Om de smaken echt goed in te laten trekken kun je het tot een uur laten pruttelen op laag vuur.
  • Serveer met verse koriander of peterselie naar wens.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 743kcal | Koolhydraten: 80g | Eiwit: 44g | Vet: 29g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 12g | Transvet: 2g | Cholesterol: 89mg | Natrium: 403mg | Kalium: 2023mg | Vezels: 23g | Suiker: 22g | Vitamine A: 7933IU | Vitamine C: 104mg | Calcium: 221mg | Ijzer: 12mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Nog meer dudefood:

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.