Voor de meeste smaak heeft een gerecht soms wat meer tijd nodig. In dit geval maakten we rundvlees uit de slowcooker en gebruikte dat vervolgens om heerlijke enchiladas mee te vullen. De dude vertelt je hoe je dit enchilada recept moet maken!

enchilada recept met slowcooked rundvlees

Enchilada recept

Ola, ola! Februari fiësta!! Fiësta Mexicana!!
Vraag me niet waarom, maar de februarimaand doet me altijd denken aan warme en feestelijke oorden, zoals Mexico.
Wanneer het in ons kikkerlandje dan nog bitterkoud kan zijn en iedereen steeds chagrijniger uitkijkt naar het voorjaar, beginnen bij mij alle Pancha Villa klieren te kietelen en wil ik alleen maar feesten en zonnig genieten.

Winter in Nederland

En dan is het natuurlijk wel even afzien, wanneer je tot de ontdekking komt dat je in een winterse februarimaand in Nederland zit.
Maar goed, niet getreurd. Gewoon denken aan al die mooie dingen die uit Mexico komen.
Zon, Tequilla, Nachos Todos en misschien wel het allermooiste dat Mexico ooit heeft gebracht: Salma Hayek.

Enchiladas

Die prachtige vrouw die alleen maar mooier wordt terwijl de tijd verstrijkt (en ik alleen maar ouder, boehoe…). Wanneer ik aan deze dingen denk, wil ik direct een lekker Mexicaans gerecht op tafel hebben. Tacos, Burritos of Enchiladas. Er is echter één klein probleempje: mijn enchiladas lijken in de verste verte niet op Salma. Mijn enchiladas zijn eerder een versie van Danny Trejo; de man met het gezicht als een veel gebruikte landkaart.
Maar enchiladas zijn , ongeacht het uiterlijk, wel lekker; zeker op een winterse dag in februari.

Enchilada recept met slow cooked rundvlees

Mijn plan is gesmeed, ik ga dit heerlijke, Mexicaanse comfort food gewoon hier en nu maken. Maar dan wel de variant die met lekker, langzaam gegaard rundvlees wordt gemaakt. Van dat vlees, dat als je er met een vork zachtjes op drukt, het al mooi en sappig uit elkaar valt.

Op vlees.nl heb ik me even ingelezen over welk stukje van de koe ik hier het beste voor kan gebruiken en ik kwam uit op de welbekende en o zo veelzijdige stooflap.
De stooflapjes zijn gesneden van de rib van de koe (dus ook bekend als een riblap) en zitten bomvol smaak. Ze hebben alleen wel wat langer nodig om supermals en het beste tot hun recht te komen. Dus voor dit stuk vlees hebben we een slow cooker of stoofpan nodig en een beetje geduld.

En wanneer je de juiste specerijen bij de stoof gooit, krijg je een waanzinnig stuk vlees dat zelfs op de meest grauwe winterdag nog een flinke dosis zonneschijn naar voren tovert. Na het maken van dit heerlijke rundvlees in de slowcooker gebruik je dat vervolgens om de enchiladas mee te vullen. Ik combineer het met kidneybeans, rode paprika en maak het nog even af in de oven voor een krokant laagje met geraspte kaas. Eenvoudig maar zo lekker!

Je serveert de enchiladas met verse guacamole, tortillachips en creme fraiche of zure room.

En handen omhoog wie de post van vorige keer al een keer geprobeerd heeft! Die overheerlijke babi pangang… Past ook goed bij dit gure weer!

Heerlijke enchiladas met stoofvlees

Enchiladas met zachtgegaarde riblap

3.06 van 17 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenMexicaans

Voor het maken van dit gerecht heeft je slowcooker wel even wat tijd nodig. Hou voor de slowcooker ongeveer 8 uur aan. In een gewone stoofpan maak je dit in 3-4 uur.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 4 uur
totaal 4 uur 10 minuten

4 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 750 gr rib- of stooflappen in grote stukken gesneden
  • 250 gr tomatenblokjes uit blik
  • 2 stuks chipotle pepers in stukjes gehakt
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl cajunkruiden
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl zwarte peper gemalen
  • 200 ml water

En verder:

  • 8 stuks tortillawraps de medium variant
  • 150 gr kidneybonen uit blik
  • 1 stuk rode paprika in kleine blokjes gesneden
  • 250 gr kaas geraspt
  • 75 gr creme fraiche
  • 1 zak nachochips
  • 50 gr guacamole

  • Doe het vlees met de specerijen en kruiden in een slowcooker of stoofpan. Voeg het water toe en roer even kort door. Laat dit minimaal een uur of drie pruttelen (vier uur voor het beste resultaat). Gebruik je een slowcooker hou dan 8 uur aan voor het rundvlees. Wanneer je dit goed doet, moet je huis al heerlijk gaan geuren naar de Midden Amerikaanse keuken. Lekker!
  • Wanneer het vlees lekker mals en gaar is, kun je met twee vorken het vlees uit elkaar halen. Verwarm een oven voor op 200C en zet op het aanrecht een flinke ovenschaal klaar.

Samenstellen van de enchiladas

  • Pak een tortillawrap schep hier een flinke lepel van het fijne vlees op. Schep hierover een lepeltje kidneybonen, paprikablokjes en wat geraspte kaas overheen. Rol de wrap op en leg hem in de ovenschaal
  • Herhaal dit tot de ovenschaal mooi gevuld is met die heerlijke, Mexicaanse rolletjes en strooi dan de resterende gerapste kaas over de tortillarolletjes.
  • Zet de ovenschaal 20 tot 25 minuten in de oven, totdat de kaas een mooi krokant korstje over de enchiladas is geworden.
  • Serveer 2 enchiladas per persoon met wat creme fraiche en de nachochips met guacamole als bijgerecht.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 631kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwit: 58g | Vet: 40g | Verzadigd vet: 20g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 12g | Cholesterol: 200mg | Natrium: 621mg | Kalium: 972mg | Vezels: 2g | Suiker: 4g | Vitamine A: 1309IU | Vitamine C: 7mg | Calcium: 519mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Ben je nu ook op zoek naar vernieuwing in je recepten met vlees? Kijk dan ook zeker eens op vlees.nl Hier vind je nuttige informatie over alle soorten vlees en ook veel gerechten om je inspiratie weer aan te wakkeren.

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met vlees.nl

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.