Simone's Kitchen

DudeFood: Enchiladas van slow cooked rundvlees

Dudefood: enchiladas met slowcooked rundvlees

Ola, ola! Februari fiësta!! Fiësta Mexicana!!
Vraag me niet waarom, maar de februarimaand doet me altijd denken aan warme en feestelijke oorden, zoals Mexico.
Wanneer het in ons kikkerlandje dan nog bitterkoud kan zijn en iedereen steeds chagrijniger uitkijkt naar het voorjaar, beginnen bij mij alle Pancha Villa klieren te kietelen en wil ik alleen maar feesten en zonnig genieten.

Winter in Nederland

En dan is het natuurlijk wel even afzien, wanneer je tot de ontdekking komt dat je in een winterse februarimaand in Nederland zit.
Maar goed, niet getreurd. Gewoon denken aan al die mooie dingen die uit Mexico komen.
Zon, Tequilla, Nachos Todos en misschien wel het allermooiste dat Mexico ooit heeft gebracht: Salma Hayek.
Die prachtige vrouw die alleen maar mooier wordt terwijl de tijd verstrijkt (en ik alleen maar ouder, boehoe…). Wanneer ik aan deze dingen denk, wil ik direct een lekker Mexicaans gerecht op tafel hebben. Tacos, Burritos of Enchiladas. Er is echter één klein probleempje: mijn enchiladas lijken in de verste verte niet op Salma. Mijn enchiladas zijn eerder een versie van Danny Trejo; de man met het gezicht als een veel gebruikte landkaart.
Maar enchiladas zijn , ongeacht het uiterlijk, wel lekker; zeker op een winterse dag in februari.

Enchiladas met slow cooked rundvlees

Mijn plan is gesmeed, ik ga dit heerlijke, Mexicaanse comfort food gewoon hier en nu maken. Maar dan wel de variant die met lekker, langzaam gegaard rundvlees wordt gemaakt. Van dat vlees, dat als je er met een vork zachtjes op drukt, het al mooi en sappig uit elkaar valt.

Op vlees.nl heb ik me even ingelezen over welk stukje van de koe ik hier het beste voor kan gebruiken en ik kwam uit op de welbekende en o zo veelzijdige stooflap.
De stooflapjes zijn gesneden van de rib van de koe (dus ook bekend als een riblap) en zitten bomvol smaak. Ze hebben alleen wel wat langer nodig om supermals en het beste tot hun recht te komen. Dus voor dit stuk vlees hebben we een slow cooker of stoofpan nodig en een beetje geduld.

En wanneer je de juiste specerijen bij de stoof gooit, krijg je een waanzinnig stuk vlees dat zelfs op de meest grauwe winterdag nog een flinke dosis zonneschijn naar voren tovert.

En handen omhoog wie de post van vorige keer al een keer geprobeerd heeft! Die overheerlijke babi pangang… Past ook goed bij dit gure weer!

Heerlijke enchiladas met stoofvlees
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Enchiladas met zachtgegaarde riblap

Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 4 uur
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 750 gr rib- of stooflappen in grote stukken gesneden
  • 250 gr tomatenblokjes uit blik
  • 2 stuks chipotle pepers in stukjes gehakt
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl cajunkruiden
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl zwarte peper gemalen
  • 200 ml water

En verder:

  • 8 stuks tortillawraps de medium variant
  • 150 gr kidneybonen uit blik
  • 1 stuk rode paprika in kleine blokjes gesneden
  • 250 gr kaas geraspt
  • 75 gr creme fraiche
  • 1 zak nachochips
  • 50 gr guacamole

Instructies

  • Doe het vlees met de specerijen en kruiden in een slowcooker of stoofpan. Voeg het water toe en roer even kort door. Laat dit minimaal een uur of drie pruttelen (viier uur voor het beste resultaat). Wanneer je dit goed doet, moet je huis al heerlijk gaan geuren naar een Midden Amerikaanse keuken. Lekker!
  • Wanneer het vlees lekker mals en gaar is, haal je het uit de pan en laat het even kort rusten op een plank. Vervolgens pluk je met twee vorken het vlees rustig uit elkaar. Verwarm een oven voor op 220C en zet op het aanrecht een flinke ovenschaal klaar.

Samenstellen van de enchiladas

  • Pak een tortillawrap schep hier een flinke lepel van het fijne vlees op. Schep hierover een lepeltje kidneybonen, paprikablokjes en wat geraspte kaas overheen. Rol de wrap op en leg hem in de ovenschaal
  • Herhaal dit tot de ovenschaal mooi gevuld is met die heerlijke, Mexicaanse rolletjes en strooi dan de resterende gerapste kaas over de tortillarolletjes.
  • Zet de ovenschaal 20 tot 25 minuten in de oven, totdat de kaas een mooi krokant korstje over de enchiladas is geworden.
  • Serveer 2 enchiladas per persoon met wat creme fraiche en de nachochips met guacamole als bijgerecht.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mexicaans
Trefwoord: rundvlees, tortilla

Ben je nu ook op zoek naar vernieuwing in je recepten met vlees? Kijk dan ook zeker eens op vlees.nl Hier vind je nuttige informatie over alle soorten vlees en ook veel gerechten om je inspiratie weer aan te wakkeren.

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met vlees.nl

Delen is fijn!

Avatar

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!