Soep uit de oven met bier en rundvlees

Soep uit de oven met rundvlees en bier | simoneskitchen.nl

Kookboeken overload…

Ik heb echt enorm veel kookboeken. Echt heel heel veel. En echt heel vaak kook ik er niet uit. Maar ik vind het wel heerlijk ter inspiratie. Naast mijn bed ligt standaard een stapel van de nieuwste kookboeken om eens lekker door te bladeren voor het slapen gaan. Of tijdens het bakje koffie ‘s morgens.

Maar behalve alle boeken die ik thuis heb liggen staat er nog eens een hele stapel in de studio. De boeken waar ik de fotografie voor heb verzorgd. Dat zijn er inmiddels ook al meer dan 40 schat ik zo in. Het leek me leuk om daar eens iets meer mee te doen. Dus heb ik besloten om zo nu en dan eens een recept uit een van de boeken te maken. Ik begin met een recept uit de Soepbijbel van Heleen Timmermans. Overigens überhaupt een aanrader want er staan echt heel veel, hele lekkere soepen in. Ik vond het dus ook moeilijk kiezen welke ik zou gaan maken.

Bier

Het is deze geworden met bier en rundvlees. Ik redde het allemaal nog maar net want het moet wel even opstaan. Het fijne van dit recept is dat je alles in de pan gooit, de pan in de oven zet en je hebt er verder geen omkijken meer naar. Ik had sukadelappen gekocht en de aangegeven kooktijd in het recept (1,5 uur) is een tikkie te kort voor de sukade. Dat werd uiteindelijk net iets meer dan 2 uur. Let dus wel even op dat het vlees dat je gebruikt genoeg tijd krijgt om te garen.

Deze is ook ideaal voor in de slowcooker! In het recept heb ik de tijd voor de slowcooker erbij gezet. De soep viel erg goed in de smaak, ook bij de dude!

Erg lekker met Iers sodabrood!

Soep uit de oven met rundvlees en bier

Ingredients:

  • 500 gr runderstoofvlees
  • 2 uien, in dunne ringen
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 takje verse tijm
  • 1 tl gedroogde marjolein
  • 2 el bloem
  • 1 el mosterd
  • 1 el rodewijnazijn
  • 1 el worcestersaus
  • 1 flesje pils
  • 2 winterpenen, in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 250 gr kastanjechampignons, in kwartjes
  • 1 liter runderbouillon
  • zeezout en zwarte peper

Directions:

  1. Verwarm de oven voor op 160˚C
  2. Neem een ovenschaal of een pan (creuset heb ik gebruikt) die in de oven kan en doe hierin het vlees, de ui, knoflook, tijm, marjolein, bloem, mosterd, azijn, worcestersaus, zout, zwarte peper en bier en dek goed af met aluminiumfolie (of een deksel als je de pan gebruikt)
  3. Stoof het vlees een uur in de oven. Voeg daarna de wortel, bleekselderij, champignons en de bouillon toe. Verhoog de oventemperatuur naar 180˚C en laat het nog 30 minuten tot een uur verder garen of tot het vlees gaar is.
  4. Lekker met Iers sodabrood
  • Maak je dit recept in de slowcooker? Doe dan alles er tegelijk in. Ook de groentes. Zet de slowcooker op high en kook voor ongeveer 6 uur.
  • Het oorspronkelijke recept is iets anders in de aantallen. Ik heb het aangepast naar minder personen
  • Heb je geen oven? Je kunt dit ook prima maken op het gasfornuis. De tijden zijn dan nagenoeg gelijk
 

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur (IO) Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

2 comments

  1. Gaat het ook in een snelkookpan???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *