Simone's Kitchen

Paleo chili met gehakt en courgette

Spicy paleo chili

Paleo chili

What’s in a name eigenlijk he… Bij chili denk je al snel automatisch aan de versie met bonen. Kidneybonen of bruine bonen. Bij chili con carne is de automatische associatie met bonen meteen gelegd. Bij mij ook hoor. Maar wat maakt de chili, een chili?

Volgens mij zijn dat niet perse de bonen. Geen idee eigenlijk. Haha. Maar hoe dan ook deze paleo chili is precies als een chili con carne maar dan zonder de bonen. Die je overigens prima zelf kunt toevoegen mocht je daar behoefte aan hebben.

Comfortfood

Met of zonder bonen, voor mij is een chili con carne altijd een ideaal comfortfood gerecht. En deze paleo chili hoort daar absoluut ook bij. Ik serveer dit graag met bloemkoolrijst, maar het is ook erg lekker met bijvoorbeeld zoete aardappelpuree. Of gewone aardappelpuree dat is zeker ook een mogelijkheid.

Het fijne van een chili is dat je er heel makkelijk restanten uit de koeling in kunt verwerken. Heb je nog ergens een bleekselderij liggen bijvoorbeeld? Doe dat er gewoon door. Zoete aardappel? Kan er ook best bij.

Veelzijdig

Al met al is deze paleo chili behoorlijk veelzijdig. Trouwens ook een hele fijne aanvulling is chipotle pepers. Ik hou van de gerookte smaak van deze peper en de variant in adobosaus is hier favoriet. Meestal niet helemaal paleo maar he, ik doe het er lekker door.

Hoe pittig je de paleo chili wilt maken is afhankelijk van jouw eigen voorkeur. Ik hou wel van een beetje pit maar ben je daar niet zo van dan laat je de tabasco weg (en ook die eerder genoemde chipotle pepers)

Maak ook meteen een extra portie want de paleo chili is na een dag eigenlijk nog lekkerder. Of vries een portie in voor later gebruik. Altijd handig om wat achter de hand te hebben!

Spicy paleo chili
Print recept Pin recept
5 van 2 stemmen

Paleo chili

Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 20 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr rundergehakt
  • 1 el olijfolie
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gr spekreepjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 courgette in blokjes
  • 1 winterwortel in blokjes
  • 1 blik tomatenpuree
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 el tabasco
  • 1 el komijn
  • 1 tl zout

Instructies

  • Neem een flinke hapjespan en verhit hierin de olijfolie. Bak de uienringen tot glazig en voeg dan de knoflook toe en de spekreepjes. Bak de spekreepjes uit.
  • Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Voeg vervolgens de courgette, winterwortel, paprika en de specerijen toe en bak het even op hoog vuur om.
  • Voeg de specerijen toe, de tabasco, de tomatenpuree en de tomatenblokjes.
  • Laat het geheel met deksel op de pan zachtjes voor een minuut of 15 pruttelen. Let op dat het niet te droog wordt en voeg indien nodig wat bouillon of water toe.
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Serveer met bloemkoolrijst en bieslook.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: paleo
Trefwoord: courgette, gehakt

Voedingswaarde

Calorieën: 592kcal, Koolhydraten: 35g, Eiwit: 35g, Vet: 36g, Verzadigd vet: 11g, Cholesterol: 89mg, Natrium: 1708mg, Kalium: 1523mg, Vezels: 9g, Suiker: 16g, Vitamine A: 10271IU, Vitamine C: 74mg, Calcium: 145mg, Ijzer: 7mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.