Simone's Kitchen

Bloemkool ovenschotel met gehakt

Bloemkool gehaktschotel

Bloemkool ovenschotel

Een heerlijke bloemkool ovenschotel met gehakt en champignons. Makkelijk van tevoren klaar te maken en dan vlak voor het eten alleen nog even in de oven schuiven.

De afgelopen dagen verbleef ik samen met Charlotte (van Charlies Travels) in een heuse pipowagen. Je kunt hier alles teruglezen over onze ervaringen in deze unieke Airbnb. Je kon hier wel koken overigens dus echt een goede reden om slecht te eten heb ik niet, behalve dat het wel zo makkelijk was natuurlijk. En lekker. En gezellig.

In de pipowagen
Voor onze pipowagen

Story of my life

Dat is natuurlijk wel een klein beetje de story of my life aan het worden. Ik kan natuurlijk ook ter plekke een bloemkool ovenschotel in elkaar zetten, maar ja, in de praktijk werd het een stokbroodje met beleg. En een wijntje natuurlijk.

Ook niks mis mee, maar mijn darmen zijn echt al een tijdje flink van de leg en de afgelopen paar dagen hebben daar niet perse echt aan meegeholpen. Ja in de negatieve zin van het woord.

bloemkool ovenschotel

Tijd dus om weer even normaal te gaan eten. En deze bloemkool ovenschotel die wil je gewoon gemaakt hebben.

Koolhydraatarm

Bovendien heeft de bloemkool ovenschotel als bijkomend pluspunt dat ie ook nog eens koolhydraatarm is. Let jij dus op de koolhydraten dan is dit het gerecht voor jou. Je kunt het al makkelijk van tevoren klaarmaken en vlak voor serveren even een half uurtje in de oven en je bent klaar.

De held van dit gerecht is wel de saus die erdoor heen moet. Daardoor wordt het geheel heerlijk romig en super lekker. Ik gebruik voor de saus amandelmelk, maar dit kun je desgewenst vervangen door een andere soort melk naar keuze.

Liever vega?

Door het spek en het gehakt is deze bloemkool ovenschotel natuurlijk niet vegetarisch, maar je kunt de schotel wel makkelijk vegetarisch máken. In dat geval kun je overwegen om het gehakt simpelweg weg te laten of je kunt het vervangen door bijvoorbeeld vegetarisch gehakt of door linzen. Linzen worden vaker gebruikt ter vervanging van gehakt.

Of dat nou komt door de structuur van de linzen, ik durf het niet te zeggen, maar ik maakte al eerder een spaghetti bolognese met linzen die erg lekker uitpakte. Uiteraard laat je in het vega verhaal ook het spek weg.

Van vega naar vegan is dan vervolgens makkelijk te doen door de mayonaise te vervangen voor veganaise. Eet smakelijk!

Check hier ook alle andere recepten met bloemkool.

Bloemkool gehaktschotel
Print recept Pin recept
3.67 van 6 stemmen

Bloemkool ovenschotel

Een heerlijke ovenschotel met bloemkool en gehakt
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 45 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 bloemkool in roosjes gebroken
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 250 gr kastanjechampignons in plakjes
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1,5 el olijfolie
  • 250 ml amandelmelk
  • 1,5 el arrowroot
  • 80 ml mayonaise
  • 4 plakken ontbijtspek
  • 300 gr gehakt
  • ½ tl gerookte paprika
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 el gehakte peterselie
  • Zout en peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Kook de bloemkoolroosjes in kokend water voor ongeveer 3-4 minuten. Giet af en zet apart.
  • Om de saus te maken verwarm je de olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de champignons gaar en goudbruin. Voeg de knoflook en tijm toe en bak dit mee. Voeg de arrowroot toe en roer er doorheen.
  • Voeg nu de amandelmelk toe en roer het geheel tot er een dikke saus ontstaat. Voeg de mayonaise toe en de bloemkoolroosjes. Schud om zodat alle bloemkool wat van de saus meekrijgt.
  • Bak het gehakt rul in een andere pan. Breng op smaak met de gerookte paprika, tijm en peper en zout.
  • In de ovenschaal begin je met een laag gehakt. Hierop verdeel je de bloemkoolroosjes. Zet in de oven voor 30 minuten.
  • Serveer met uitgebakken ontbijtspek en verse peterselie
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: paleo
Trefwoord: bloemkool

Voedingswaarde

Calorieën: 447kcal, Koolhydraten: 14g, Eiwit: 18g, Vet: 37g, Verzadigd vet: 9g, Transvet: 1g, Cholesterol: 62mg, Natrium: 335mg, Kalium: 933mg, Vezels: 4g, Suiker: 4g, Vitamine A: 115IU, Vitamine C: 72mg, Calcium: 148mg, Ijzer: 3mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.