Een heerlijke bloemkool ovenschotel met gehakt en champignons. Makkelijk van tevoren klaar te maken en dan vlak voor het eten alleen nog even in de oven schuiven. De bloemkool ovenschotel is bovendien koolhydraatarm.

Bloemkool gehaktschotel

Bloemkool ovenschotel

Ik hou van bloemkool. Ik vind het echt een van de meest verrassende en veelzijdige groentes. Je kunt het rauw eten, je kunt het als rijst gebruiken, je kunt het roosteren of je kunt het verwerken in een heerlijke bloemkool ovenschotel zoals deze. De ovenschotel is bovendien koolhydraatarm dus past goed in een koolhydraatarm dieet.

Charlotte en ik waren afgelopen week aan het logeren in een pipowagen. Echt superleuk, maar van gezond eten kwam het niet echt. We zijn beiden fan van koolhydraatarm eten. Ten eerste omdat het heel eenvoudig is om te volgen, het is altijd lekker en je hebt geen moment het idee dat je jezelf aan het straffen bent. Wat mij betreft dus echt de ideale manier om te eten.

In de pipowagen
Voor onze pipowagen

Makkelijk en snel

De bloemkool ovenschotel is snel in elkaar te zetten, al moet je natuurlijk wel even wachten tot het in de oven gegaard is. Ik kook de bloemkoolroosjes wel even kort voor. Dan worden ze beter gaar. Doordat ze in de ovenschotel op elkaar worden gestapeld worden anders niet alle roosjes goed gaar. En hoewel je bloemkool wel rauw kunt eten is dat in deze bloemkool ovenschotel niet perse het allerlekkerste.

bloemkool ovenschotel

Hoe maak je de bloemkool ovenschotel?

Zoals gezegd begin je met het koken van de bloemkoolroosjes. Laat deze vervolgens goed uitlekken.

De held van dit gerecht is wel de saus die erdoor heen moet. De saus maak je door eerst de champignons aan te bakken in een koekenpan. Je voegt de knoflook en de tijm toe en deze bak je even mee. Dan gaat er arrowroot doorheen. Ik gebruikte 1,5 eetlepel hiervan en dat dikt de saus goed in.

Voor de saus gebruikte ik verder amandelmelk. Dat kun je desgewenst vervangen voor een ander soort melk. Plantaardig dan wel niet plantaardig. Sla vooral ook de mayonaise niet over want die maakt de saus geweldig lekker. Het kan wel zonder maar dat zou ik zeker niet doen.

Je voegt nu de uitgelekte bloemkoolroosjes toe en schud het geheel even goed om. Op die manier weet je zeker dat de bloemkool een laagje van de saus meekrijgt.

In een aparte koekenpan bak je het gehakt gaar en goudbruin en je brengt dit op smaak met zout, peper, gerookte paprika en tijm. Voor de bloemkool ovenschotel maak je vervolgens twee lagen in een ruime ovenschaal. Begin met het gehakt en daarop komt de bloemkool.

Terwijl de bloemkool ovenschotel gaart in de oven bak je de plakjes ontbijtspek krokant en goudbruin. Die laat je uitlekken op een stuk keukenpapier en verkruimel je over de ovenschotel zodra deze gaar is.

Liever vega?

Door het spek en het gehakt is deze bloemkool ovenschotel natuurlijk niet vegetarisch, maar je kunt de schotel wel makkelijk vegetarisch máken. In dat geval kun je overwegen om het gehakt simpelweg weg te laten of je kunt het vervangen door bijvoorbeeld vegetarisch gehakt of door linzen. Linzen worden vaker gebruikt ter vervanging van gehakt.

Of dat nou komt door de structuur van de linzen, ik durf het niet te zeggen, maar ik maakte al eerder een spaghetti bolognese met linzen die erg lekker uitpakte. Uiteraard laat je in het vega verhaal ook het spek weg.

Van vega naar vegan is dan vervolgens makkelijk te doen door de mayonaise te vervangen voor veganaise. Eet smakelijk!

Check hier ook alle andere recepten met bloemkool.

Bloemkool gehaktschotel

Bloemkool ovenschotel

4 van 13 stemmen
GangHoofdgerecht
Keukenpaleo

Een heerlijke ovenschotel met bloemkool en gehakt
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 bloemkool in roosjes gebroken
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 250 gr kastanjechampignons in plakjes
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1,5 el olijfolie
  • 250 ml amandelmelk
  • 1,5 el arrowroot
  • 80 ml mayonaise
  • 4 plakken ontbijtspek
  • 300 gr gehakt
  • ½ tl gerookte paprika
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 el gehakte peterselie
  • Zout en peper

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Kook de bloemkoolroosjes in kokend water voor ongeveer 3-4 minuten. Giet af en zet apart.
  • Om de saus te maken verwarm je de olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de champignons gaar en goudbruin. Voeg de knoflook en tijm toe en bak dit mee. Voeg de arrowroot toe en roer er doorheen.
  • Voeg nu de amandelmelk toe en roer het geheel tot er een dikke saus ontstaat. Voeg de mayonaise toe en de bloemkoolroosjes. Schud om zodat alle bloemkool wat van de saus meekrijgt.
  • Bak het gehakt rul in een andere pan. Breng op smaak met de gerookte paprika, tijm en peper en zout.
  • In de ovenschaal begin je met een laag gehakt. Hierop verdeel je de bloemkoolroosjes. Zet in de oven voor 30 minuten.
  • Serveer met uitgebakken ontbijtspek en verse peterselie

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 447kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwit: 18g | Vet: 37g | Verzadigd vet: 9g | Transvet: 1g | Cholesterol: 62mg | Natrium: 335mg | Kalium: 933mg | Vezels: 4g | Suiker: 4g | Vitamine A: 115IU | Vitamine C: 72mg | Calcium: 148mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Meer recepten met bloemkool

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.