Knolselderijschotel met gehakt en boerenkool

Knolselderijschotel met gehakt

Een knolselderijschotel die bomvol zit met andere groentes, zoals champignons en boerenkool. Eet je kaas dan kun je een krokant korstje aan de schotel geven door er geraspte kaas overheen te strooien, maar wil je dat niet dan is een krokant korstje van amandelschaafsel ook heerlijk.

Dat ik fan ben van knolselderij is misschien geen verrassing, als je ziet hoeveel recepten met knolselderij ik al op de site heb staan. Toegegeven dat wel veel van die recepten soep zijn. Want daar is knolselderij bij uitstek geschikt voor.

Knolselderijschotel met gehakt en boerenkool

Met boerenkool en champignons

De knolselderijschotel heeft echter niet alleen maar knolselderij. Ik vulde het aan met champignons en boerenkool. Omdat ik hou van een beetje een romige saus in een ovenschotel heb ik er een saus bijgemaakt met amandelmelk en een beetje kokos. Wil je liever geen kokossmaak dan kun je ook de kokos weglaten en alleen te kiezen voor de amandelmelk.

Vega versie

Hoewel het gehakt natuurlijk een essentieel onderdeel is van de knolselderijschotel kun je het wel redelijk makkelijk ombouwen naar een vegetarische versie.

In dat geval laat je uiteraard het gehakt weg. Je kunt hiervoor vegetarisch gehakt gebruiken of je kunt ervoor kiezen om linzen door de schotel te doen.

De linzen maak je in dat geval ook op smaak met de knoflook en de verse kruiden en je verwerkt het verder net als het gehakt. Handig om hier dan gekookte linzen voor te gebruiken, geen rauwe uiteraard.

Knolselderijschotel met bloemkool

Bloemkool vind ik trouwens ook een toevoeging aan deze knolselderijschotel. Die twee gaan altijd heel goed samen. In dat geval combineer je de knolselderijpuree met gekookte bloemkool en stampt die twee samen voor de puree. Niet verplicht maar als je extra variatie aan groentes nog wilt toevoegen dan kan dat zeker!

Met of zonder kaas

Een andere variatie op de knolselderijschotel is overigens het gebruik van kaas. Ik ben dol op dat lekkere krokante laagje wat je krijgt door kaas te grillen in de oven. Het amandelschaafsel wat ik hier gebruik is ook erg lekker en geeft een vergelijkbaar effect. Maar het is natuurlijk niet helemaal een vervanging voor kaas. Dat kun je dus zeker ook gebruiken!

Volop herfst

Ondertussen is het volop herfst hier in Nederland. De regen komt geregeld met bakken naar beneden. Lekker weer om op de bank te hangen. Als je dan toch aan het hangen bent kijk dan ook even naar de documentaire van David Attenborough “Life on our Planet” op Netflix. Ik werd er niet vrolijk van, maar ik vind het wel een docu die iedereen eigenlijk gezien moet hebben.

Ik kwam er ook achter dat de beste man inmiddels al 93 jaar is! Onvoorstelbaar. ik hoop dat ik op die leeftijd ook nog zo actief en geestelijk sterk ben!

PS. Lekker veel groente helpt daar bij dus nog een reden om deze knolselderijschotel eens te maken.

Knolselderijschotel met gehakt

Knolselderijschotel met gehakt en boerenkool

5 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
Keukenpaleo

Een lekker stevige ovenschotel met knolselderij, gehakt, boerenkool en champignons
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr gehakt half om
  • 1 knolselderij in blokjes gesneden
  • ½ tl nootmuskaat
  • 250 gr paddenstoelen klein gesneden
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 250 ml bouillon
  • 125 ml amandelmelk
  • 50-75 ml kokosroom
  • 2 el arrowroot
  • 200 gr boerenkool
  • 1 el tijm
  • 1 el rozemarijn
  • 1 el peterselie
  • 2 el amandelschaafsel

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Doe de knolselderij in een grote pan met water en kook gaar. Giet af, pureer met een stamper en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Neem een flinke koekenpan en bak hierin de ui tot glazig. Voeg de knoflook toe en het gehakt. Bak het geheel tot het gehakt gaar is. Giet overtollig vet af. Strooi de kruiden eroverheen. Voeg de paddenstoelen toe en bak dit mee tot ze gaar zijn. Als laatste voeg je de boerenkool toe en bak dit even kort mee. Breng op smaak met peper en zout.
  • Neem een ovenschaal waar alles straks inpast en doe het gehakt-paddenstoelmengsel onderin. Verdeel hier de knolselderijpuree over.
  • Maak de saus door in een pannetje de bouillon, amandelmelk en een scheutje kokosroom te doen. Breng de saus op smaak met peper en zout en dik het in met arrowroot.
  • Giet de saus over de knolselderijpuree in de ovenschaal heen en verdeel het over de schotel.
  • Bestrooi als laatste met geschaafde amandelen en schuif voor 30 minuten in de oven.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 534kcal | Koolhydraten: 31g | Eiwit: 31g | Vet: 34g | Verzadigd vet: 14g | Cholesterol: 89mg | Natrium: 544mg | Kalium: 1430mg | Vezels: 5g | Suiker: 5g | Vitamine A: 5158IU | Vitamine C: 81mg | Calcium: 238mg | Ijzer: 6mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.