Een heerlijke risotto met bloemkool en geitenkaas. Deze vegetarische risotto is perfect voor een doordeweekse maaltijd. Charlotte maakte het met lekker veel geitenkaas, doperwtjes en natuurlijk bloemkool.

risotto met bloemkool

Risotto met bloemkool

Risotto is zo’n gerecht met een beetje negatieve lading. Niet zo zeer vanwege de smaak, maar vanwege de bereidingswijze. Vandaar dat ik jaren geleden wel eens van risotto had gehoord, maar het eigenlijk nog nooit had gegeten. Ergens heb ik toen een programma gezien met Nigella Lawson. Die maakte daar een risotto, op haar eigenste sensuele manier. En ik dacht, waarom heb ik dat nou nog nooit gegeten? Maar haar slogan, gezond eten is wel lekker, maar er gaat niets gaat boven een bord met heerlijk “comfort food”, heb ik toen wel in mijn oren geknoopt.

Mijn eerste risotto

Mijn eerste kennismaking met risotto was niet met bloemkool, maar had ik, toen ik samen met Simone op ons kookclubbie was. Op een van deze avonden stond risotto op het menu, dus ik had bedacht dat ik wel in de risotto-groep wilde. Gelukkig ging de verdeling altijd vrij soepel en zo kwam het dat ik mijn eerste risotto ging maken. Eerlijk gezegd weet ik niet eens meer welke ingrediënten er in zaten, maar ik was wel om. En ik vond het ook wel relaxed koken. Beetje ui en groenten snijden en voor de rest is het voornamelijk roeren en je kan heerlijk eten. Hier kun je trouwens al een Kookclubbie post zien uit 2013.

Risotto met bloemkool

Maar toch….thuis kwam het er steeds niet van om risotto te maken. Als ik na een drukke werkdag thuiskom, wil ik liever lekker en snel eten, in plaats van “relax roerend” boven een pan hangen. Dat is dan meer iets voor een dagje in het weekend. En ja, maak je risotto wel als eenpersoons maaltijd? Nou dat leek mij ook niet echt handig.

Griekse versie van risotto

Tot ik op Zakynthos op vakantie was en een kookcursus ging doen. De chef kok maakte daar een overheerlijke risotto met verschillende paddenstoelen en die was zo lekker. Die wilde ik thuis ook nog wel eens maken. En zo kwam het dat ik aan het experimenteren ben geslagen en mijn eigen makkelijke risotto heb ontwikkeld. Ik weet precies hoeveel arborio rijst ik nodig heb, als ik voor mezelf kook. En zo vind ik mezelf na een drukke werkdag wel eens achter een bord risotto.

Risotto met bloemkool

De risotto met bloemkool die we vandaag gemaakt hebben is iets meer werk dan mijn persoonlijke recept, maar behoort nog steeds tot een eenvoudige versie. De oven doet zijn best voor je, en het meeste werk is het schoonmaken en snijden van de ui en het verdelen van de bloemkool in kleine roosjes. Deze kleine roosjes verdeel je met wat olie, peper en zout over een bakplaat en dan gaat ie de oven in. Ondertussen bereid je de risotto met de ui. Op het laatst de doperwtjes er bij en dan rest alleen nog alles leuk op een bord presenteren en aftoppen met Parmezaanse kaas. Ik zeg smakelijk eten en zet hem vooral bij je favorieten. Dat doe ik namelijk ook.

Fan van risotto? Probeer ook eens deze recepten:

risotto met bloemkool

Risotto met bloemkool

5 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaanse keuken

Een heerlijke vegetarische risotto met bloemkool, doperwten en geitenkaas. Uiteraard gebruik je voor een vega risotto geen kippenbouillon!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 40 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 bloemkool in roosjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gehakt
  • 200 gr risottorijst
  • 100 ml witte wijn
  • 1 liter Bouillon groentebouillon of kippenbouillon
  • 200 gr doperwten
  • 1 rol zachte geitenkaas
  • 25 gr roomboter
  • Parmezaanse kaas optioneel
  • Peper en zout

  • Verhit de oven op 200˚C. Verdeel de bloemkoolroosjes over een bakplaat en rooster in de oven voor 20-30 minuten of tot gaar en goudbruin.
  • Ondertussen bereidt je de risotto. Neem een grote koekenpan en verhit olijfolie. Bak de ui tot glazig. Voeg dan de knoflook toe en bak even mee.
  • Voeg nu de rijst toe en bak even door tot de korrels mooi glanzen. Voeg nu de witte wijn toe en laat dit goed verdampen. Voeg dan beetje voor beetje de hete bouillon toe tot de risotto gaar is.
  • Voeg de geroosterde bloemkoolroosjes, de geitenkaas en de doperwten aan het eind toe en verwarm alles nog even goed door. Maak de risotto af met de boter en parmezaanse kaas.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 416kcal | Koolhydraten: 58g | Eiwit: 17g | Vet: 12g | Verzadigd vet: 7g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 3g | Transvet: 1g | Cholesterol: 25mg | Natrium: 1115mg | Kalium: 794mg | Vezels: 7g | Suiker: 7g | Vitamine A: 798IU | Vitamine C: 92mg | Calcium: 107mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Risotto met bloemkool

Bewaren?

Risotto met bloemkool

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Charlotte Hagen

Charlotte maakt graag mooie verre en inspirerende reizen naar alle uithoeken van de wereld en houdt enorm van lekker eten en koken. Voor Simone's Kitchen maakt ze regelmatig een lekker recept of andere blog. Ze wandelt of fietst ook graag in haar eigen omgeving en door Nederland. Charlotte woont in het midden van het land, dus prima uitvalsbasis voor dit soort avonturen.