Venkelrisotto met garnalen en zalm
Een heerlijke risotto die verrassend anders is met venkel, garnalen en zalm. Ik maak het hier met Hollandse garnalen, maar andere garnalen is zeker ook mogelijk.
Venkelrisotto met garnalen en gerookte zalm
Een heerlijke en verrassende venkelrisotto met garnalen en gerookte zalm. Lekker voor een zomerse versie van risotto.
Wat is het toch met mensen en venkel? Ik denk dat het typisch een van die groentes is die je haat of liefhebt. het heeft natuurlijk een hele uitgesproken smaak en ja als je geen anijs lust dan zal je venkel waarschijnlijk ook niet echt tot je favoriete groentes rekenen. Ik vind het in ieder geval heerlijk. Met mate dan want het is absoluut een groente die je niet overal bij kunt gebruiken!
Voor ons avondeten heb ik vanavond deze heerlijke venkelrisotto gemaakt met gerookte zalm en garnalen. Het was licht en heerlijk. En vulde ook nog eens. Dus wat wil een mens nog meer!
Om de venkelrisotto te maken ga je te werk als met welke andere risotto dan ook. Het is niet moeilijk om een risotto te maken. Ook al vinden veel mensen het wel ingewikkeld en doen ze het daarom niet. Het enige is dat je er even bij moet blijven. Dat is niet anders bij deze venkelrisotto.
Garnalen
De eerste keer dat ik deze venkelrisotto maakte gebruikte ik kant- en klaar gekookte garnalen. Van die ‘cocktailgarnalen’. Achteraf compleet de verkeerde keus, want dat zijn zeker niet de lekkerste garnalen. De tweede keer koos ik voor rauwe gamba’s die ik meebakte aan het eind van de kooktijd. Dat is prima en heerlijk om te gebruiken. Maar ben jij fan van Hollandse garnalen (ik wel!) dan kun je die ook gebruiken hier. Op de foto’s heb ik het gerecht met Hollandse garnalen gebruikt. Die bak je niet mee maar voeg je op het laatst toe om even mee te warmen.
De gerookte zalm serveer ik op de venkelrisotto. Die bak of kook ik dus niet mee. Goed om te weten. Ik vind gerookte zalm verwarmd in een gerecht namelijk echt niet lekker. Maar dat is natuurlijk wel een persoonlijke keus. Up to you.
Ben je risotto fan maar wil je er niet bij blijven staan? Probeer dan eens de risotto uit de oven.
Venkel risotto met gerookte zalm
Ingrediënten
- 250 gr risotto rijst
- 6-7 dl groente bouillon
- 2 venkel knollen
- verse dille
- 200 gr Hollandse garnalen
- 200 gr gerookte zalm
- 1 sjalotje
- olijfolie
Instructies
- Snij de sjalotjes in kleine stukken, verwijder de ‘vingers’ van de venkel, haal het houtige gedeelte eruit en snij alles in kleine stukjes.
- In een grote koekenpan, voeg je de olijfolie toe en fruit je de uien tot ze glazig zijn. Voeg de rijst toe en roer tot alle korrels een beetje bedekt zijn met de olie.
- Voeg wat van de bouillon toe en de venkel. Terwijl je af en toe roert blijf je bouillon toe voegen als de pan tegen droog aan begint te komen. Het totale process zal iets van 20 minuten gaan duren maar check regelmatig of je risotto goed is. Het moet nog vochtig zijn.
- Voeg de dille toe aan de risotto. Bak de rauwe garnalen in een aparte pan gaar en mooi roze. Voeg deze op het laatst aan de risotto toe. De gerookte zalm serveer je op de risotto.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Heerlijk!’
Fijn dat het bevallen is Barbara!
Pingback: Risotto uit de oven | Simone's Kitchen