Als ik naar deze gegrilde garnalen kijk, krijg ik een beetje honger. Ik bedoel, hoe lekker zien ze eruit? De garnalen zijn gemarineerd en worden geserveerd met een heerlijke chipotle aioli. Het perfecte garnalenrecept voor op de barbecue!
Gegrilde garnalen recept
Laat ik nu beginnen met het goede nieuws; ook als het geen barbecueseizoen is (of als de zomer een tikkie natter is dan je had gehoopt) kun je deze gegrilde garnalen ook op je grillpan maken of zelfs een gewone koekenpan volstaat. Maar ze zijn het lekkerst op de barbecue of buitengrill. Die rokerige smaak is moeilijk na te maken.
Wat heb je nodig om de gegrilde garnalen te maken?
Je wilt grote verse garnalen gebruiken om dit te maken. Tijgergarnalen of koningsgarnalen (of welke andere jumbo garnalen je ook kunt vinden) zijn een goede optie omdat je grote garnalen nodig hebt. Kleine garnalen zijn minder handig op de barbecue. Je hebt ook houten spiesen of bamboespiesen nodig. Als je houten of bamboespiesen gebruikt, zorg er dan voor dat je de spiesen ongeveer een uur laat weken voordat je ze gaat grillen. Zo zorg je ervoor dat het hout niet verbrandt op de barbecue. Je kunt natuurlijk ook metalen spiesen gebruiken als je zeker wilt weten dat de stokjes niet verbranden!
Zorg ervoor dat je de garnalen goed schoonmaakt voordat je ze op de spiesen steekt. Gebruik daarvoor een scherp mes, maar laat de kop en het vel van de garnaal eraan zitten. Anders gaat het te snel en je wilt natuurlijk sappige garnalen.
Marinade
Voor het maken van de marinade heb je knoflook, sjalotten, limoen, honing, tomaten en gehakte verse koriander nodig. Je mengt dat allemaal samen met een klein scheutje olijfolie in de keukenmachine en maakt er een pasta van. Het is een eenvoudige marinade, maar zo lekker!
Leg nu de gamba’s met spiesjes in een schaal en meng ongeveer 2/3 van de salsa over de gamba’s. Zorg dat alle garnalen een beetje van de marinade mee krijgen. Laat ongeveer een uur marineren. Je kunt de rest van de salsa gebruiken om bij de garnalen te serveren nadat ze gegrild zijn.
De garnalen grillen
Als ze eenmaal gemarineerd zijn, is het tijd om ze op de grill te leggen. Dit zijn echt de lekkerste gegrilde garnalen die ik ooit heb gegeten. Je kunt de garnalen natuurlijk ook helemaal schoon maken en de kop al verwijderen, maar de kop er aan laten betekent wel extra smaak. Even iets meer werk voor je ze kunt gaan eten, maar de moeite waard. Op een hete gril zijn de garnalen in 2-3 minuten gaar.
De gegrilde garnalen serveren
Je kunt de gegrilde garnalen natuurlijk eenvoudig serveren met een kneepje citroensap. Dat is ook al lekker, maar de chipotle aioli om ze in te dippen maakt het nog net even lekkerder.
Toevoegingen en variaties
Als je dit als hoofdgerecht serveert, wil je er natuurlijk nog iets aan toevoegen. Een goede salade werkt heel goed. Ik vind het heerlijk om iets als deze Griekse salade aan de garnalen toe te voegen. Ben je op zoek naar nog meer recepten voor lekker knapperige garnalen? Check dan het recept voor gefrituurde garnalen met chipotle en tempura beslag of de kokosgarnalen met limoendip.
Gegrilde garnalen van de barbecue
Ingrediënten
- 12 grote garnalen gamba, tijgergarnalen ed.
- 1 sjalotje
- 2 limoenen
- 3 teentjes knoflook
- 2 el chipotle
- 3 el honing
- 50 gram koriander fijngesneden
- 2 tomaten
Chipotle aioli
- 4 el aioli
- 1 el chipotle
- 1/2 limoen
- peper en zout
Instructies
- Maal de knoflook, het sjalotje, de chipotle, sap van de limoenen, honing, tomaten en de koriander fijn in een keukenmachine.
- Rijg de gamba’s aan een grote satéprikker. Hiervoor begin je bij de staart en duw je de prikker door tot de kop zodat je de gamba makkelijk kan grillen op de bbq.
- Mix ongeveer tweederde van de salsa met de gamba’s en roer goed door, tot de gamba’s goed gemarineerd zijn. Laat een uurtje intrekken. De overgebleven salsa is lekker om er na het grillen bij te eten.
- Steek de bbq aan en gril de gamba’s to ze mooi rood en geblakerd zijn.
- Voor de chiptole mayonaise meng je het sap van de limoen door de aioli en breng op smaak met peper en zout.
- Lekker met gegrild brood en wat verse koriander.
Voedingswaarde informatie per portie:
Disclaimer:
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.