5 van 1 stem
Totale tijd20 minuten

Visspiesjes voor op de barbecue

Het ontbijtspek voegt lekker een zout smaakje toe aan de visspiesjes en zorgt er tevens voor dat het niet zo snel uit elkaar valt als je de spiezen op de barbecue legt!

Vis is vaak wat minder makkelijk om te verwerken op de barbecue, maar met dit makkelijke gerecht voor visspiesjes met bacon zit je altijd goed. De plakjes ontbijtspek zorgen ervoor dat de vis niet zo snel uit elkaar valt en geeft bovendien lekker veel smaak af an de witvis die je gebruikt voor de spiezen.

Visspiesjes met bacon

Visspiesjes op de barbecue

Als je het hebt over vis op de barbecue dan kies ik wel vaak voor een hele vis zoals hier met de dorade, maar je kunt ook goed kiezen voor een filet. Nu is het zo dat een visfilet vaak te fragiel is om goed te kunnen bakken op de barbecue. Het valt sneller uit elkaar dus je moet je gerecht daarop aanpassen. Je hebt tegenwoordig van die handige houten plankjes waar je de vis op kunt leggen en die tevens een rooksmaak toevoegen. Dat is een optie.

Een andere optie is om de stukken vis in spek te wikkelen. Op die manier heb je de toegevoegde smaak van het ontbijtspek én je vis valt niet uit elkaar. Het is mijn favoriete manier om visspiesjes op de barbecue te maken. In dit geval koos ik voor tilapia, wat een fijne stevige witvis is. Je kunt ook kiezen voor pangasius of kabeljauw. Waarbij de laatste dan weer erg duur is.

Visspiezen op de barbecue

Even ontdooien

Vis uit de vriezer is sowieso vaak een heel stuk goedkoper en kun je voor dit gerecht prima gebruiken. Laat de vis voor gebruik wel goed ontdooien en dep even droog waar nodig. Vis uit de vriezer is wel vaak wat vochtiger. Keukenpapier bijde hand houden dus. Check de vis barbecue tips hieronder ook nog even als je vaak vis op de gril wilt leggen.

Visspiesjes op de barbecue

Barbecue Vis tips

  1. Vis is in no time gaar. Dus als dat lapje nog ligt te sudderen is je vis al lang en breed klaar om gegeten te worden
  2. Vis valt snel uit elkaar dus het is zaak om daar op te letten door in ieder geval geen vis als schol of kabeljauw op de BBQ te doen. Dat kan wel maar daarvoor heb je een andere taktiek nodig.
  3. Je kunt bijvoorbeeld zo’n speciale vistang gebruiken, maar in mijn ervaring is die vooral geschikt voor een hele vis en minder voor een visfilet. Een filet is wat lastiger en valt alsnog een beetje uit elkaar. De spiesjes kun je wel goed in de tang leggen zodra ze ingepakt zijn met het spek
  4. Je kunt mooie kleine spiesjes maken. Hiervoor is bijvoorbeeld zalm dan weer heel geschikt, Zorg er wel voor dat je hem goed op de prikker doet zodat de zalmlamellen er allemaal opgeprikt zijn. Dat betekent in het algemeen dat je met een stuk zalmfilet de spiesjes in de breedte van de zalm prikt…
  5. Kabeljauw of – zoals in dit geval – tilapia, kun je bijvoorbeeld in een beetje bacon wikkelen. Zo blijft de vis goed bij elkaar en heb je meteen een extra lekker smaakje eraan meegegeven.
  6. Zorg ervoor dat je de vis goed olied voor het op de barbecue gaat. Niks is irritanter als wanneer alles blijft plakken. Ik gebruik voor spiesjes graag de ‘worstjeshouder’ Hier passen met een beetje moeite de spiesjes goed in al wordt het vaak wel wat plat gedrukt.
  7. Zorg ook dat de BBQ goed schoon is want restjes, daar blijven de visjes ook aan hangen
  8. Keer de vis niet tien keer om op de BBQ. Probeer om een kant te bakken, voorzichtig omdraaien (spatel en tang zijn essentieel!) en dan de andere kant bakken. Tien keer omdraaien en je kunt erop wachten dat de boel uit elkaar valt.
Tilapia spiesjes op de barbecue

Heb jij wel eens vis op de barbecue bereidt?

Visspiesjes op de barbecue
5 van 1 stem

Visspiesjes met ontbijtspek

Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totaaltijd 20 minuten
Porties3 spiesjes

Ingrediënten

  • 2 tilapia filets
  • 2 ons ontbijtspek lange plakken

Voor erbij:

  • 2 el mayonaise
  • 1 limoen rasp en beetje sap
  • 1 el bieslook geknipt
  • peper en zout

Hoe maak je de visspiesjes

  1. Terwijl de BBQ staat op te warmen kun je de spiesjes vast in elkaar zetten. Zorg dat je de prikkers even laat voor weken in koud water. Daar voorkom je mee dat ze meteen in de fik vliegen. Of gebruik metalen pennen dat is wellicht het makkelijkste op de BBQ.
  2. Snij de tilapia filets in hanteerbare blokjes. De dunne uiteindjes vouw je straks met het ontbijtspek mee zodat je strakke pakketjes hebt. Bestrooi eventueel nog met een beetje peper en zout. Onthou dat het spek ook zout is dus wees voorzichtig met extra.
  3. Wikkel elk stukje in een plakje ontbijtspek en prik het op de voorgeweekte prikkers of metalen pennen. Ondanks dat er al vet in het spek zit strijk ik het toch altijd nog even licht in met olie om plakken te voorkomen.
  4. Laat op de BBQ gaar worden in ongeveer 5-10 minuten (afhankelijk van de dikte van de vis en de hitte van de BBQ)
  5. Serveer met een limoen-bieslook mayonaise. Ik neem hier lekkere mayonaise voor, doe er een beetje limoenrasp door en sap van een 1/2 limoen. Knip er wat bieslook doorheen

Notities

  • Tilapia kun je goed in de vriezer vinden en is een stevige vis. Laat voor gebruik de vis ontdooien.
  • Je kunt de tilapia ook vervangen voor pangasius of kabeljauw. Kabeljauw is iets minder stevig dus let daar goed op dat je de vis mooi inpakt in het spek.
  • Een vistang gebruiken is vaak nog handiger. Hiervoor leg je dan de spiesjes in de vistang. Handig ook om om te draaien

Voedingswaarde informatie per portie:

Calorieën: 176kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwit: 23g | Vet: 9g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Transvet: 0.02g | Cholesterol: 61mg | Natrium: 122mg | Kalium: 353mg | Vezels: 0.2g | Suiker: 0.2g | Vitamine A: 24IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 14mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer:

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Categorieën:

DISCLAIMER: Deze post is een samenwerking met Queens. Mede door posts zoals dit kan ik mijn blog blijven runnen zoals ik dat graag doe!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Plaats een reactie

Recept rating




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Over Simone

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling |

Houdt van groentes en wil zoveel mogelijk verschillende soorten op tafel zetten. Ik wil jou inspireren om eens aan de slag te gaan met diverse groentes én fruit. Kies eens voor minder bekende soorten. Ik laat je zien wat je ermee kunt!