De lekkerste caesar salad
Er zijn van die klassieke salades die lekker blijven, maakt niet uit hoe vaak je ze eigenlijk eet. Voor mij is de caesar salad daar zeker een van.
Caesar salad
Er is iets met de caesar salad. Het is wellicht een van de simpelste salades. Je hebt letterlijk maar een paar ingrediënten nodig, maar toch is het een van mijn favorieten. Zout, romig, knapperig en smeuïg. Niet iedereen is overigens fan van ansjovis, maar vind je dat niks dan kun je dat eenvoudigweg niet gebruiken.
Wat vind je in deze post terug?
Waar komt de caesar salad vandaan?
Om eerlijk te zijn dacht ik zelf dat het dus uit Amerika kwam. Maar de caesar salad blijkt een Mexicaanse uitvinding. Die had ik niet aan zien komen. Het is wel bedacht door een Italiaan, Caesar Cardini. Daar komt ook de naam vandaan.
De oorspronkelijke caesar salad bestond uit 6 ingrediënten; romaine sla, knoflook, ei, parmezaanse kaas, croutons en worcestersaus. Ansjovis was in die tijd nog niet onderdeel van het gerecht. En nog steeds zijn er mensen die het met of zonder de vis eten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ansjovis niet altijd even lekker vindt. Maar gewoon niet gebruiken is zeker een optie!
Zit er ansjovis in de dressing?
Ook dit is weer een optionele. Je kunt de ansjovis zeker door de dressing mengen. Dat is zelfs mijn favoriete methode. Op die manier is de zoutige smaak van de ansjovis wat je precies proeft. Maar zoals gezegd; erop of erin. Die keus is geheel aan jou.
Welke sla wordt er gebruikt voor caesar salad?
Oorspronkelijk is dit romaine sla. Dat is dezelfde sla die ik hier heb gebruikt. Kun je die niet vinden dan kun je dit ook vervangen door krop sla of bijvoorbeeld little gem sla. Maar van oorsprong hoort het met romaine sla.
Hoe maak je de caesar salad?
Het maken van de salade is heel eenvoudig. Ik begin met het roosteren van het brood. Ik heb hier plakjes stokbrood gebruikt, maar je kunt dat natuurlijk veranderen in croutons. De ansjovis zoals gezegd kun je gebruiken of weglaten. Ik heb hier prosciutto gebruikt maar dat kun je vervangen voor ontbijtspek.
Je komt ook regelmatig caesar salades tegen waarbij kip wordt gebruikt. Dat is zeker een goede optie.
Vervolgens kook je de eitjes zoals jij ze lekker vindt en je verdeeld de baby romaine over vier borden. Rangschik de overige ingrediënten ook op je bord en maak de dressing door alles hiervoor te mixen. Ik gebruik meestal een staafmixer hiervoor. Zeker als je de ansjovis door de dressing wilt doen (dan ook zeker niet alle 8 gebruiken!) is het aan te raden om het met de staafmixer goed te blenden.
Snel serveren
Net als met alle sla wil je dit niet van tevoren maken maar vers bereiden. Het duurt tenslotte ook maar 15 minuten dus geen reden om dit te lang te laten staan. De croutons worden dan slap en verliezen hun krokantje en de sla zal er ook niet beter op worden.
Caesar salade
Ingrediënten
- 8 dunne plakjes stokbrood
- 8 witte ansjovisjes
- 8 plakjes prosciutto
- olijfolie om te besmeren
- 2 baby romaine sla gehalveerd of losse blaadjes zoals hier
- 4 eieren
- Geraspte parmezaan om te serveren
Parmezaanse dressing
- 150 gr mayonaise
- 1 tl worcestersaus of meer naar smaak
- 1 teentje knoflook geraspt
- 1 el citroensap
- 2 tl water
- 3 el fijn geraspte parmezaan of meer naar smaak
- zeezout en zwarte peper
Instructies
- Om de dressing te maken doe je de mayonaise, worcestersaus, knoflook, citroensap, water, parmezaan, zout en peper in een kom en roer om alles te combineren. Het kan ook handig zijn om dit even met de staafmixer goed te mengen.
- Kook de eieren tot ze halfhard zijn of hoe jij ze lekker vind.
- Gril de prosciutto even in de oven of in een koekenpan tot ze crispy zijn. Rooster je broodjes in oven, pan of tosti apparaat en besmeer eventueel nog met een teentje knoflook (een opengesneden teen knoflook alleen even licht over het brood wrijven)
- Maak een bord op met de sla, de eitjes doorgesneden, de ansjovis en de geraspte kaas eroverheen. Druppel de dressing naar wens erover en serveer extra erbij.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
PPfff wat een werk! Ik ben natuurlijk nog maar een groentje, maar ik vind het nu allemaal al zoveel werk.
Blijf vertrouwen hebben al het werk wordt zeker beloont, het ziet er zo mooi uit dat kan nooit onopgemerkt blijven.
Ps. Inderdaad wat zijn die Caesar salades in restaurants meestal dramatisch slecht
Ja ik ben altijd heel goed in het zelf werk verschaffen.. 😉 Maar goed, ooit zit er een eind aan. Ik doe er nu elke dag een paar, want daarna kan ik geen blog meer zien.. 😉
Ja, vervelend werk. Heb in December dit appeltje grotendeels geschild. Wel balen van de bezoekersaantallen die nog niet helemaal op peil zijn. Maar als de content goed blijft, zoals bij jou, komt dat vanzelf wel goed! Het ziet er in ieder geval goed uit!
Ja het komt ook wel weer goed maar dat is dan soms een beetje frustrerend he.. 😉 En ik ben een ongeduldig mens! 😉
Herkenbaar! Ik had een tijdje terug rigoureus tags en categorieën verwijderd en dat vindt google inderdaad niet leuk. Voor een aantal tags en categorieën heb ik toen maar een 301 redirect geschreven en vervolgens in webmaster tool aangegeven dat ze weer gefixed waren. Tip!
Oooo, ja dat heb ik ook gedaan. Alle tags weggegooid en categorieen veranderd. Aha…. Maakt het uit als je niet standaard de categorie in je url hebt zitten? Ik heb url/postnaam. De categorie komt er niet in voor, maar inderdaad stom zeg; ik heb nooit gedacht aan het feit dat desondanks natuurlijk wel een url bestaat met de categorie of de tags. Hmmm, ik heb al vrij veel redirects op de site zitten (van de oude naar de nieuwe dan) dus ik durf het ook niet aan om de andere dingen ook te redirecten, want dat vind Google ook alweer niet leuk… Pfft… Nou ja komt wel weer goed…
Mmmmm dat ei! Perfect gekookt 🙂
Succes met het overzetten. Dat is nog een flinke klus, maar ik snap best dat je je werk van de afgelopen jaren niet kwijt wilt, ik zou dat ook zonde vinden.
Ja dat is echt jammer. Dus dan maar even door de zure appel heenbijten he.. 😉