Salade met gerookte zalm en garnalen
Deze salade met gerookte zalm en garnalen wordt extra lekker met de pittige dressing met mierikswortel.
Salade met gerookte zalm en garnalen
Het recept voor deze heerlijke salade met gerookte zalm en garnalen komt van de website van BBC Good Food. Net als elk jaar rond de kerstdagen wil ik dan graag wat nieuws op tafel zetten en hoewel ik wel vaker een salade met gerookte zalm maak, was de toevoeging van de mieriksworteldressing wel echt een gouden greep. Mierikswortel is lekker pittig en in combinatie met de gerookte zalm en de garnalen is het een top combinatie. Ik vind mierikswortel heerlijk, maar het kan best snel een beetje gaan overheersen. Voeg het dus in gedeeltes toe aan de creme fraiche. Meer kan altijd, maar er weer uit halen lukt niet echt.
Het bijzondere aan dit eenvoudige gerecht is dat je apart een dressing maakt voor de rucola en dat je de mierikswortelcreme op de gerookte zalm en de garnalen legt. Je hebt dus in weze een dubbele dressing. Dat maakt de salade net weer even anders.
Dressing
Voor de salade zelf maak je een eenvoudige dressing van olijfolie, limoen, gember en een beetje honing. Breng het allemaal op smaak met peper en zout en verdeel over twee borden.
De rucola is lekker maar je kunt hier ook prima een andere soort sla gebruiken. Veldsla vind ik zelf altijd lekker of een mooie krulsla. Als je het wilt serveren als kerstvoorgerecht dan is het handig om de sla op het laatste moment te dressen en op de garnalen en zalm te leggen. Anders is de rucola al verlept voor je het serveert en dat is zonde.
Salade met gerookte zalm en garnalen en mierikswortel
Ingrediënten
Voor de salade:
- 50 gr rucola of andere sla naar keuze
- 4 plakken gerookte zalm
- 10 grote gekookte garnalen gepeld maar staarten er nog aan
Mierikswortelcreme
- 1 tl mierikswortel geraspt (uit een potje)
- 1 el creme fraiche
Dressing
- 2 el olijfolie
- sap van 1 limoen fijn geraspte schil van een halve
- 1/2 tl fijn geraspte verse gember
- 1 tl helderen honing
Instructies
- Mix de creme fraiche met de mierikswortel en voeg een beetje zout en peper naar smaak toe. Proef goed want mierikswortel kan behoorlijk scherp zijn en je wilt niet dat die de boel gaat overheersen. Voor de dressing doe je het limoensap met de honing, gember en peper en zout bij elkaar en roer daarna de olie erdoor.
- Verdeel de zalm en de garnalen over twee borden, doe daarop een lepel van de mierikswortel creme. Haal de salade even door de dressing en leg die bovenop. Je kunt de overgebleven dressing rondom de salade druppelen en serveer!
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.